256
Ο Νίκος Βούτσης (δεξιά) συνοδεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο (δίπλα του) στην πορεία για τα θύματα του Ναζισμού | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην «Πορεία των Ζώντων» στο Αουσβιτς ο Νίκος Βούτσης

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2019, 18:39
Ο Νίκος Βούτσης (δεξιά) συνοδεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο (δίπλα του) στην πορεία για τα θύματα του Ναζισμού
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην «Πορεία των Ζώντων» στο Αουσβιτς ο Νίκος Βούτσης

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2019, 18:39

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Άουσβιτς η «Πορεία των Ζώντων», ο υπέρτατος φόρος τιμής στη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων που εξοντώθηκαν από τους Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην κεφαλή της πορείας – που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 1988 με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων – ήταν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ενώ το «παρών» έδωσαν αντιπροσωπείες από δεκάδες χώρες.

Στο Άουσβιτς βρίσκονταν οι θάλαμοι των αερίων και οι φούρνοι όπου βρήκαν τον θάνατο πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, στη συντριπτική πλειονότητα Εβραίοι, μεταξύ τους και 62.000 Έλληνες.

Το απόγευμα, ο πρόεδρος της Βουλής εγκαινίασε σε ειδική τελετή την έκθεση με τα εκθέματα που θα κοσμήσουν τη Μόνιμη Ελληνική Έκθεση στο Κρατικό Μουσείο του Άουσβιτς.

Η έκθεση «Να με θυμάστε, όπως σας θυμάμαι και εγώ» (φράση από το χειρόγραφο του Μαρσέλ Νατζαρή) γίνεται με την καθοριστική συμβολή του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος το οποίο παρείχε ιστορικά στοιχεία και τεκμηριώσεις.

Το Κρατικό Μουσείο του Άουσβιτς παραχωρεί στη Βουλή των Ελλήνων αίθουσα στο Μπλοκ 12, όπου και θα στεγαστεί μέρος των εκθεμάτων.

Η «προσωρινή» αυτή έκθεση θα είναι επισκέψιμη μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019, ενώ στη συνέχεια το σύνολο των εκθεμάτων θα μεταφερθεί στο Μπλοκ 18 όπου και θα στεγαστεί η Μόνιμη Ελληνική Έκθεση για τα θύματα των Ελλήνων στο Άουσβιτς, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων ήταν Εβραίοι.

Η Βουλή των Ελλήνων πήρε την απόφαση να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου το μνημειακό έργο δημιουργίας Μόνιμης Ελληνικής Έκθεσης στο Οσβιέτσιμ της Πολωνίας, βάζοντας ένα τέλος στην απουσία 70 χρόνων της χώρας μας από τον τόπο μνήμης του Άουσβιτς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...