454
Βίκτορ Ορμπαν και Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο. Στο πρόσωπο του δεξιολαϊκιστή πρωθυπουργού της Ουγγαρίας ο κινέζος πρόεδρος βρήκε έναν χρήσιμο σύμμαχο | EPA/ROLEX DELA PENA / POOL

Στην Ουγγαρία του Ορμπαν το πρώτο κινεζικό ΑΕΙ της Ευρώπης

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2021, 16:49
Βίκτορ Ορμπαν και Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο. Στο πρόσωπο του δεξιολαϊκιστή πρωθυπουργού της Ουγγαρίας ο κινέζος πρόεδρος βρήκε έναν χρήσιμο σύμμαχο
|EPA/ROLEX DELA PENA / POOL

Στην Ουγγαρία του Ορμπαν το πρώτο κινεζικό ΑΕΙ της Ευρώπης

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2021, 16:49

Τι δημοκρατική κυβέρνηση έχει η Ουγγαρία! Και δεν χρειάζεται να δεις όλο το πακέτο των τριβών της με την Κομισιόν και, κατ’ επέκταση, ούτε την απαξίωση των αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία η χώρα συμμετέχει, καθώς αρκεί μόνο να ρίξεις μια ματιά στα εκπαιδευτικά πεπραγμένα της – και θα καταλάβεις.

Την απώλεια του Πανεπιστημίου Κεντρικής Ευρώπης, την οποία με τόσο ζήλο κατάφερε να επιτύχει η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν, αντισταθμίζει πλέον ένα «μεγάλο επίτευγμα» των διμερών σχέσεων. Μπορεί το χρηματοδοτούμενο από τον Τζορτζ Σόρος ίδρυμα να εγκατέλειψε τη Βουδαπέστη έπειτα από τον πόλεμο που του εξαπέλυσαν οι ούγγροι δεξιολαϊκιστές κυβερνητικοί, όμως τη θέση του παίρνει ένα… κινεζικό ΑΕΙ.

Αν δεις τα πράγματα συνδυαστικά, διαπιστώνεις ότι η Ουγγαρία κατέκτησε μία διπλή πρωτιά: και απένειμε στο Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης τον τίτλο του  πρώτου πανεπιστημιακού ιδρύματος που εξεδιώχθη από ευρωπαϊκή χώρα, έπειτα από 25 χρόνια λειτουργίας κιόλας, και παράλληλα άνοιξε τις πύλες της Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο Φουντάν, της Σαγκάης – αυτό θα είναι το πρώτο ΑΕΙ που θα μεταλαμπαδεύσει τα φώτα της Ανατολής στη Δύση.

Μέχρι το 2024 το ουγγρικό υποκατάστημα του Πανεπιστημίου Φουντάν, του δευτέρου τη τάξει κινεζικού ΑΕΙ, θα έχει πλήρως αναπτύξει τη λειτουργία του στη Βουδαπέστη. Η εκπαιδευτική απόληξη του επιθετικού και με εξαγωγικό προσανατολισμό πλέον κρατικοκαπιταλισμού του Σι Τζινπίνγκ θα έχει ανοιχτή πίστωση από το κινεζικό κράτος φυσικά, κάτι που μεταφράζεται σε απεριόριστες δυνατότητες προσέλκυσης ευρωπαϊκών «εγκεφάλων» προς στελέχωση όλων των σχολών και τμημάτων του. Εκτιμάται ότι τα ουγγρικά εκπαιδευτικά ιδρύματα θα αποψιλωθούν πρώτα απ’ όλα όσον αφορά το διδακτικό προσωπικό.

Οι φοιτητές, βέβαια, είναι άλλη ιστορία: τα κίνητρα που θα τους προσφερθούν ώστε να δελεαστούν και να εγγραφούν στο Φουντάν αφορούν απόκτηση «διπλού πτυχίου», δηλαδή ενός εγγράφου που θα εξασφαλίζει καριέρα στην Κίνα (ή για την Κίνα). Η πανεπιστημιούπολη θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει έως και 6.000 φοιτητές, ενδιαφερομένους για όλους τους τομείς της επιστήμης.

Οι αντιδράσεις που ήδη έχουν ξεσπάσει αφορούν ακριβώς τη διασύνδεση του Πανεπιστημίου Φουντάν με τους κινεζικούς επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι βρίσκονται σε φάση υπερανάπτυξης και τελούν υπό τον απόλυτο έλεγχο του ΚΚ Κίνας. Πώς σας φαίνεται αυτή η κατάσταση, λένε οι επικριτές του «ουγγρικού πρότζεκτ». Είναι, τάχα, καλή για την Ουγγαρία και για την υπόλοιπη Ευρώπη;

Γράφοντας για το θέμα, οι (συνδρομητικοί) Financial Times έδωσαν και την παρακάτω λίαν κατατοπιστική πληροφορία: το Πανεπιστήμιο Φουντάν, υπογράμμισαν, προσφάτως άλλαξε επί το… επαναστατικότερον (στις μπίζνες, βέβαια) το βασικό άρθρο του καταστατικού του, το οποίο διεκήρυττε «σεβασμό στην ακαδημαϊκή ελευθερία σκέψης» και το αντικατέστησε με τη φράση «άνευ όρων τήρηση των εκπαιδευτικών αρχών του Κομμουνιστικού Κόμματος». Το Μέσο του Σίτι σχολίασε και ότι δεν ήταν τυχαία η επιλογή της Ουγγαρίας. Οι Κινέζοι γνωρίζουν ότι εκεί δεν υπάρχει πολιτικό και ακαδημαϊκό προσωπικό που ενδιαφέρεται να τους αντισταθεί: «Πρόκειται γα τον τέλειο γάμο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...