247
Ο αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα, Τζον Σάλιβαν, μεταβαίνει εκτάκτως στις ΗΠΑ | REUTERS/Evgenia Novozhenina

Στην Ουάσινγκτον εκτάκτως για διαβουλεύσεις ο αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2021, 15:07
Ο αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα, Τζον Σάλιβαν, μεταβαίνει εκτάκτως στις ΗΠΑ
|REUTERS/Evgenia Novozhenina

Στην Ουάσινγκτον εκτάκτως για διαβουλεύσεις ο αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2021, 15:07

Καθώς η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας αυξάνεται, ο αμερικανός πρεσβευτής στην Μόσχα, Τζον Σάλιβαν, επιστρέφει αυτήν την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον για «διαβουλεύσεις».

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να μιλήσω απευθείας με τους νέους μου συναδέλφους της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον για την παρούσα κατάσταση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ρωσία», δήλωσε ο Σάλιβαν, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του Ρεμπέκα Ρος.

Μάλιστα, την Παρασκευή, το Κρεμλίνο είχε προτρέψει τον αμερικανό διπλωμάτη να μεταβεί στην Ουάσινγκτον.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον Ανατόλι Αντόνοφ ανακλήθηκε για διαβουλεύσεις στην Μόσχα στις 17 Μαρτίου, όταν ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Βλαντίμιρ Πούτιν «φονιά».

Ο Τζον Σάλιβαν διαβεβαίωσε ότι «θα επιστρέψει στην Μόσχα τις προσεχείς εβδομάδες, πριν από ενδεχόμενη συνάντηση ανάμεσα στον Μπάιντεν και τον Πούτιν».

Η συνάντηση αυτή βρίσκεται στην ατζέντα από την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από πρόταση του Μπάιντεν στην οποία η Μόσχα δεν απάντησε αρνητικά. Μια τέτοια συνάντηση κορυφής σε ουδέτερο έδαφος είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζεται, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Πέμπτη δέσμη νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στις οποίες περιλαμβάνεται η απέλαση 10 ρώσων διπλωματών και απαγόρευση αγοράς ρωσικών ομολόγων από τις αμερικανικές τράπεζες, ως αντίποινα για την ανάμειξη της Μόσχας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, κυρίως και λιγότερο του 2020, αλλά και τη μεγάλη κυβερνοεπίθεση των Ρώσων σε κυβερνητικά δίκτυα των ΗΠΑ.

Η Ρωσία απάντησε με την απέλαση 10 αμερικανών διπλωματών, διατυπώνοντας απειλές κατά μη κυβερνητικών οργανώσεων που χρηματοδοτούνται από την Ουάσινγκτον και απαγορεύοντας την είσοδο στο ρωσικό έδαφος μελών της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...