618
Δύο κάτοικοι της Φλόριντα ετοιμάζουν σακιά με άμμο για να προστατεύσουν τα σπίτια τους | REUTERS/Shannon Stapleton

Στην Κούβα το «μάτι» του κυκλώνα Ιαν – συναγερμός και στη Φλόριντα

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2022, 12:41
Δύο κάτοικοι της Φλόριντα ετοιμάζουν σακιά με άμμο για να προστατεύσουν τα σπίτια τους
|REUTERS/Shannon Stapleton

Στην Κούβα το «μάτι» του κυκλώνα Ιαν – συναγερμός και στη Φλόριντα

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2022, 12:41

Στις δυτικές ακτές της Κούβας έφτασε, το πρωί της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) ο κυκλώνας Ιαν, που αναβαθμίστηκε στην κατηγορία 3 της κλίμακας τροπικών καταιγίδων.

Το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (NHC) χαρακτηρίζει «ισχυρούς» του κυκλώνες που συνοδεύονται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα τουλάχιστον 178 χιλιομέτρων την ώρα, δηλαδή όσοι είναι κατηγορίας 3, 4 και 5 στην κλίμακα Σάφιρ-Σίμσον.

Ο κυκλώνας «χτύπησε» πρώτα το χωριό Λα Κολόμα της επαρχίας Πινάρ ντελ Ρίο, στην Κούβα.

Οι αρχές της επαρχίας Πινάρ ντελ Ρίο επεσήμαναν ότι «όλα το δίκτυο ηλεκτροδότησης έχει κοπεί» για προληπτικούς λόγους, σύμφωνα με το επίσημο μέσο Cubadebate.

Οι άνεμοι ήδη προκάλεσαν την πτώση δέντρων ενώ διάφορα αντικείμενα και συντρίμμια έπεφταν στους δρόμους και στις αυλές των σπιτιών παρασυρμένα από τους ισχυρούς ανέμους, σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ηδη από τη Δευτέρα το πρωί, η πολιτική προστασία της Κούβας εξέδωσε «προειδοποίηση για κυκλώνα» για τις έξι δυτικές επαρχίες του νησιού: την Πινάρ ντελ Ρίο, τη Αρτεμίσα, την Αβάνα, τη Μαγιαμπέκε, τη Σιενφουέγος και το νησί Χουβεντούδ. Τα κύματα έφταναν τα πέντε με επτά μέτρα ύψος.

Οι αρχές της χώρας απομάκρυναν περίπου 50.000 ανθρώπους από την Πινάρ ντελ Ρίο.

Στην πρωτεύουσα Αβάνα, όπου ζουν 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι, σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές καθώς πολίτες περίμεναν μπροστά από καταστήματα για να αγοράσουν βασικά προϊόντα.

Ο Ιαν θα φτάσει μέσω του Κόλπου του Μεξικού στη Φλόριντα των ΗΠΑ, όπου οι αρχές έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται. Ο Τζο Μπάιντεν την έθεσε «σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», γεγονός που επιτρέπει την αποδέσμευση ομοσπονδιακής βοήθειας, ενώ ανέβαλε επίσκεψή του στην πολιτεία.

Η πρόβλεψη του Εθνικού Κέντρου Κυκλώνων των ΗΠΑ για την ισχύ των ανέμων στην Κούβα και τη Φλόριντα τις επόμενες ώρες και ημέρες

Ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις ζήτησε μέσω του Twitter από τους κατοίκους «να λάβουν μέτρα».

Σε πολλές περιοχές της Φλόριντα οι αρχές έχουν αρχίσει να μοιράζουν σακιά με άμμο προκειμένου να προστατευθούν τα σπίτια από τις πλημμύρες.

Στο χωριό Λα Κολόμα της Κούβας, η έντονη βροχόπτωση προανήγγειλε την άφιξη του Ιαν – REUTERS/Alexandre Meneghini

Εξάλλου οι αρχές του μεγαλύτερου νησιού των Κέιμαν (βρετανική κτήση) εξέδωσαν προειδοποίηση για κυκλώνα.

NASA: Αποσύρεται ο πύραυλος από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τον πύραυλο SLS (Space Launch System) από την πλατφόρμα εκτόξευσης στη Φλόριντα για να τον προστατεύσει από τον επερχόμενο τυφώνα Iαν, ο οποίος αναμένεται να πλήξει το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι τις επόμενες ημέρες.

Η απόσυρση του διαστημικού πυραύλου από την πλατφόρμα εκτόξευσης και η μεταφορά του στο κτίριο συναρμολόγησης (περίπου οκτώ χιλιόμετρα μακρύτερα) είναι μια περίπλοκη διαδικασία για την οποία απαιτούνται 8-11 ώρες.

Η μη επανδρωμένη αποστολή Artemis 1 στη Σελήνη έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές λόγω διαρροής καυσίμων. Πρόσφατες δοκιμές έδειξαν ότι οι μηχανικοί της NASA επιδιόρθωσαν τη βλάβη, αλλά οι προβλέψεις των μετεωρολόγων ενόψει της έλευσης του τυφώνα Ιαν στη Φλόριντα προκάλεσαν ανησυχία για το κατά πόσο ο διαστημικός πύραυλος θα μπορούσε να αντέξει τους ισχυρούς ανέμους.

Καναδάς: Μεγάλες οι καταστροφές από το πέρασμα της Φιόνα

Στο μεταξύ, στον ανατολικό Καναδά, περίπου 320.000 άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα σε πέντε επαρχίες, καθώς ο κυκλώνας Φιόνα ξερίζωσε δέντρα και κατέστρεψε στέγες σπιτιών.

«Τελικά θα είναι η καταιγίδα που έχει προκαλέσει τις περισσότερες ζημιές που έχουμε δει ποτέ», σχολίασε ο Τιμ Χιούστον πρωθυπουργός της Νέας Σκωτίας, μίας από τις επαρχίες που επλήγη περισσότερο από τη Φιόνα μιλώντας στο CBC News. «Οι ζημιές είναι τεράστιες».

Ενα σπίτι σε συντρίμμια άφησε πίσω της η Φιόνα στο Νουφάουντλαντ του Καναδά – REUTERS/John Morris

Από τον κυκλώνα αυτό έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον εννέα άνθρωποι: δύο στον Καναδά, τέσσερις στο Πουέρτο Ρίκο, δύο στη Δομινικανή Δημοκρατία και ένας στη Γουαδελούπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...