216
Ενα από τα κτίρια στο campus του Χάρβαρντ | EPA/CJ GUNTHER

Στην κορυφή της Κατάταξης της Σαγκάης το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2021, 20:21
Ενα από τα κτίρια στο campus του Χάρβαρντ
|EPA/CJ GUNTHER

Στην κορυφή της Κατάταξης της Σαγκάης το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2021, 20:21

Τα αμερικανικά πανεπιστήμια παραμένουν για άλλη μια χρονιά στην κορυφή της Κατάταξης της Σαγκάης για τα κορυφαία ανώτατα ιδρύματα του κόσμου, ενώ γενικότερα τα αγγλοσαξονικά ιδρύματα κυριαρχούν στην πρώτη δεκάδα.

Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ είναι (ξανά) στην πρώτη θέση και ακολουθούν το επίσης αμερικανικό Στάνφορντ και το βρετανικό Κέιμπριτζ.

Αλλα τρία ιδρύματα από τις ΗΠΑ ακολουθούν στις επόμενες θέσεις, το MIT, το Μπέρκλεϊ και το Πρίνστον. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι στην 7η θέση, ενώ τη δεκάδα κλείνουν άλλα τρία αμερικανικά ιδρύματα, το Κολούμπια, το California Institute of Technology και το Πανεπιστήμιο του Σικάγου.

Το γαλλικό Paris-Saclay είναι το πρώτο μη αγγλοσαξονικό στην 13η θέση, έπειτα από το Γέιλ και το Κορνέλ. Η Σορβόνη είναι στην 35η θέση, το  Paris Sciences et Lettres (που περιλαμβάνει και την Ecole Normale Supérieure) είναι στη 38η θέση και το Πανεπιστήμιο του Παρισιού στην 73η θέση.

Η κατάταξη περιλαμβάνει τέσσερα ελληνικά ιδρύματα: το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στις θέσεις 301-400, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη στις θέσεις 501-600, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης στις θέσεις 601-700 και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις θέσεις 801-900.

Η βαθμολόγηση λαμβάνει υπόψη έξι κριτήρια, μεταξύ των οποίων τα βραβεία Νομπέλ και Φιλντς (το κορυφαίο βραβείο στη Μαθηματικά) που έχουν λάβει απόφοιτοι ή καθηγητές των ιδρυμάτων και τον αριθμό των καθηγητών με τις περισσότερες ετεροαναφορές ή δημοσιεύσεις σε έγκριτα περιοδικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...