Οι δύο πρώτες κοντινές εικόνες της Ερυθράς Κηλίδας όπως τις κατέγραψε το Juno. Σε αυτές αποτυπώνονται θυελλώδεις άνεμοι που κινούνται με ταχύτητες 600 χλμ/ώρα. | NASA/JPL-Caltech/MSSS/SwRI/Kevin Gill
Επικαιρότητα

Το σκάφος Juno στην καρδιά του (ατμοσφαιρικού) κτήνους

Τις πρώτες κοντινές εικόνες της Ερυθράς Κηλίδας του Δία, μιας γιγάντιας θύελλας που μαίνεται επί αιώνες, κατέγραψε το σκάφος Juno και δημοσίευσε η NASA
Protagon Team

Στις 10 Ιουλίου, το σκάφος Juno (Ήρα) της NASA έγινε η πρώτη αποστολή που πέρασε ακριβώς πάνω από την πιο εμβληματική περιοχή του Δία, τη μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα.

Το πέρασμα αναμένεται να προσφέρει νέα στοιχεία για τη γιγάντια θύελλα, η οποία έχει διάμετρο 16.000 χιλιόμετρα και θα μπορούσε έτσι να καταπιεί ολόκληρη τη Γη. Η κόκκινη κηλίδα ανακαλύφθηκε το 1830, εκτιμάται όμως ότι μαίνεται εδώ και τουλάχιστον 350 χρόνια. Το σκάφος πέρασε σε ύψος 9.000 χιλιομέτρων ακριβώς πάνω από την κορυφή των νεφών της κηλίδας.

Δείτε και ένα βίντεο για το κοντινό πέρασμα του Juno στην Ερυθρά Κηλίδα του Δία:

Τα οκτώ επιστημονικά όργανα και η κάμερα του Juno θα διαπεράσουν τα νέφη για να δουν πόσο βαθιές είναι οι ρίζες της τεράστιας καταιγίδας και γιατί αυτή έχει διαρκέσει τόσο πολύ. Η NASA έδωσε στην δημοσιότητα τις πρώτες μη επεξεργασμένες εικόνες της κηλίδας που κατέγραψε στο κοντινό του πέρασμα το Juno και τις επόμενες μέρες αναμένονται εντυπωσιακές εικόνες που θα αποτυπώνουν τα φαινόμενα της καταιγίδας.