246
Πλειονότητα πλέον οι χοίροι | EPA/CRAIG LASSIG

Στην Ισπανία τα γουρούνια είναι πλέον περισσότερα από τους ανθρώπους

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2018, 11:15
Πλειονότητα πλέον οι χοίροι
|EPA/CRAIG LASSIG

Στην Ισπανία τα γουρούνια είναι πλέον περισσότερα από τους ανθρώπους

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2018, 11:15

Η Ιρλανδία ήδη έχει περισσότερα πρόβατα από ανθρώπους. Στη Δανία οι άνθρωποι είναι μειονότητα απέναντι στα γουρούνια που ζουν στη χώρα. Στη Νέα Ζηλανδία τα πρόβατα είναι είκοσι φορές περισσότερα από τους ανθρώπους.

Τώρα ήλθε η ώρα και της Ισπανίας να μπει στην ομάδα των χωρών όπου ο πληθυσμός ενός ζώου –και στην περίπτωσή της του χοίρου- υπερβαίνει τον ανθρώπινο.

Αντί όμως για μια ενδιαφέρουσα στατιστική, ο υπερπληθησμός εμπνέει ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας ανέφερε ότι στην Ισπανία ζουν 50 εκατ. χοίροι, δηλαδή 3,5 εκατ. περισσότεροι από τους ανθρώπους. Από το 2013 ο αριθμός τους έχει αυξηθεί κατά 9%, γράφει ο Guardian.

Η χώρα παράγει 4 εκατ. τόνους χοιρινού κρέατος τον χρόνο, μέρος μιας βιομηχανίας με κύκλο 6 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Το κόστος για το περιβάλλον προκύπτει καταρχάς από την μετακίνηση όλων αυτών των ζώων, αλλά και των σφαγίων προς τους χώρους επεξεργασίας. Είναι μια διαδικασία που γίνεται ο τέταρτος μεγαλύτερος «παραγωγός» αερίων του θερμοκηπίου.

Δεν είναι μόνο αυτό. Η εκτροφή χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού, σε μια χώρα που πρόσφατα πέρασε έναν από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων δεκαετιών.

Αλλά και η ίδια η βιομηχανία του χοιρινού κρέατος πλήττεται από σκάνδαλα και αμφισβητούμενες πρακτικές, όπως για την παραγωγή του jamón ibérico de bellota, το οποίο υποτίθεται ότι πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένα αυστηρά στάνταρ.

Όπως και αν έχει, οι Ισπανοί αγαπούν ιδιαίτερα το χοιρινό καθώς καταναλώνουν πάνω από 20 κιλά το χρόνο κατ’ άτομο. Και προφανώς θα συνεχίσουν να το κάνουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...