503
Πάγκος με ντομάτες στην υπαίθρια αγορά του Μανέκ Τσόουκ στην πόλη Αχμενταμπάντ της Ινδίας | Meena Kadri / Flickr

Στην Ινδία δημιουργήθηκε η πρώτη Κρατική Τράπεζα Ντομάτας

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2017, 17:59
Πάγκος με ντομάτες στην υπαίθρια αγορά του Μανέκ Τσόουκ στην πόλη Αχμενταμπάντ της Ινδίας
|Meena Kadri / Flickr

Στην Ινδία δημιουργήθηκε η πρώτη Κρατική Τράπεζα Ντομάτας

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2017, 17:59

Οι ντομάτες είναι βασικό συστατικό για πολλά πιάτα της παραδοσιακής ινδικής κουζίνας, οπότε η πρόσφατη άνοδος των τιμών τους προκάλεσε πραγματική φρενίτιδα στη χώρα. Όπως αναφέρει η Washington Post, οι ανατιμήσεις έχουν προκαλέσει μεγάλες  διαμαρτυρίες, κλοπές ντομάτας ακόμη και τη δημιουργία μιας «Κρατικής Τράπεζας Ντομάτας» όπου οι οικογένειες μπορούν να αποθηκεύουν με ασφάλεια τα πολύτιμα κόκκινα φρούτα τους (και ναι, οι ντομάτες είναι φρούτα, κάποτε, μάλιστα, τις αποκαλούσαν «φρούτο του Σατανά» και τις κατηγόρησαν για μαγεία…).

Το πρόβλημα άρχισε τον Ιούνιο, όταν έντονες βροχές πλημμύρισαν τμήματα της χώρας προκαλώντας σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες. Να σημειωθεί ότι η Ινδία παράγει 18 εκατ. τόνους ντομάτας ετησίως.  Η έλλειψη οδήγησε σε τετραπλασιασμό των τιμών της ντομάτας που κοστίζει πλέον 100 ρουπίες (περίπου 1,35 ευρώ) το κιλό. Το κόστος είναι απαγορευτικό για πολλές οικογένειες χαμηλού εισοδήματος και η απελπισία προκαλεί τη λήψη αντίστοιχα απελπισμένων μέτρων. Η ινδική έκδοση της Huffington Post, για παράδειγμα, δημοσίευσε πρόσφατα ένα άρθρο με συνταγές για «7 νόστιμα πιάτα κάρι που γίνονται χωρίς ντομάτες».

Εντωμεταξύ οι κάτοικοι της Λακνάου, μιας μεγάλης πόλης στη βόρεια Ινδία, έχουν υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση, αναφέρει το Smithsonianmag. Την Τετάρτη, τα μέλη των τοπικών οργανώσεων του Ινδικού Εθνικού Κογκρέσου (ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα της Ινδίας) ίδρυσαν την Κρατική Τράπεζα Ντομάτας, όπου οι μάγειροι μπορούν να «καταθέτουν» τα νόστιμα προϊόντα τους για φύλαξη. Όπως αναφέρουν οι Times of India, η τράπεζα διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους, προσφέρει δάνεια σε πελάτες που δεν μπορούν να αντέξουν τις τρέχουσες τιμές της ντομάτας και υπόσχεται «επιστροφή πενταπλάσια της αρχικής “κατάθεσης” σε ντομάτες».

Η τράπεζα ξεκίνησε ως διαμαρτυρία για την αντιμετώπιση της αγροτικής κρίσης από την κυβέρνηση, αλλά οι κάτοικοι της περιοχής έχουν πάρει στα σοβαρά την πρωτοβουλία. Ένα βίντεο που ανέβασαν οι Times of India δείχνει ουρές ανθρώπων έξω από την τράπεζα, κρατώντας καλάθια με ντομάτες. «Έχω καταθέσει μισό κιλό ντομάτες και μετά από έξι μήνες θα πάρω ένα κιλό», δήλωσε στο Πρακτορείο Ειδήσεων ANI ο Σρι Κρίσνα Βέρμα, ένας πελάτης της νέας τράπεζας, συμπληρώνοντας «Είμαι 103 ετών και δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο».

Οι Ινδοί έχουν σοβαρούς λόγους να ανησυχούν για τις προμήθειές τους. Τον Ιούλιο, κλέφτες επιτέθηκαν και λεηλάτησαν ένα φορτηγό που μετέφερε 2600 κιλά  ντομάτας στην Βομβάη, γεγονός που με τη σειρά του οδήγησε τις αρχές της Ιντόρε να τοποθετήσουν ένοπλους φρουρούς γύρω από μία αγορά της πόλης.

Οι τιμές της ντομάτας αναμένεται να σταθεροποιηθούν γύρω στα μέσα Αυγούστου, αλλά η κρίση της αγροτικής παραγωγής στην Ινδία ίσως να μην τελειώσει τόσο σύντομα. Οι τιμές των κρεμμυδιών άρχισαν, επίσης, να ανεβαίνουν, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει ότι σύντομα θα δημιουργηθεί και μια Κρατική Τράπεζα Κρεμμυδιού.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι τιμές των κρεμμυδιών ενδέχεται να φθάσουν σε δυσβάσταχτα επίπεδα και αυτό πιθανότατα είναι μια ανεπιθύμητη είδηση για τους κυβερνητικούς αξιωματούχους σε μια χώρα όπου οι υψηλές τιμές των κρεμμυδιών έχουν συχνά προκαλέσει πολιτικές ανατροπές.  Το 1998, για παράδειγμα, οι ανατιμήσεις τους προκάλεσαν τεράστιο θυμό στους καταναλωτές. Η κρίση, που ονομάστηκε «Μεγάλη Καταστροφή των Κρεμμυδιών», έριξε την κυβέρνηση του Δελχί. Τις εκλογές κέρδισε το ινδουιστικό εθνικιστικό κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα, που κυβερνάει και σήμερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...