1064
Στην επέτειο της τουρκικής μπότας στην Κύπρο, o Ερντογάν μιλά από την κατεχόμενη βόρεια Λευκωσία | Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Στην επέτειο του «Αττίλα» ο Ερντογάν άνοιξε την Αμμόχωστο

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2021, 10:37
Στην επέτειο της τουρκικής μπότας στην Κύπρο, o Ερντογάν μιλά από την κατεχόμενη βόρεια Λευκωσία
|Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Στην επέτειο του «Αττίλα» ο Ερντογάν άνοιξε την Αμμόχωστο

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2021, 10:37

Η πρώτη δέσμη ανακοινώσεων Ερντογάν στα Κατεχόμενα είχε απ’ όλα: τις γνωστές εμμονές περί «λύσης» δύο κυρίαρχων κρατών, μύδρους για τους Τουρκοκύπριους που τον σνόμπαραν απέχοντας από τις σκηνοθετημένες εκδηλώσεις λατρείας εντός και εκτός της «Βουλής» του ψευδοκράτους, εξαγγελίες για νέα κτίρια και υποδομές κ.ά. Αυτό που έλειπε ήταν η λέξη Βαρώσι.

Στο β’ μέρος της επίσκεψης του στα κατεχόμενα, ωστόσο, ανήμερα της επετείου του «Αττίλα», ο Ερντογάν ανακοίνωσε το άνοιγμα τμήματος της Αμμοχώστου, περιφρονώντας επιδεικτικά τις όποιες πιέσεις του ασκήθηκαν από τον διεθνή παράγοντα.

Το «μερικό άνοιγμα» συνοδευόταν και από μια πρόσκληση –«δόλωμα» κατά το κοινώς λεγόμενον– προς τους ελληνοκύπριους πρόσφυγες να επιστρέψουν στις ιδιοκτησίες τους (!) υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, όμως, έτσι ώστε να τους εξαναγκάσει να γίνουν συμμέτοχοι στην παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Τώρα δεν φοβόμαστε, είμαστε ελεύθεροι χάρη στους μάρτυρες και τις θυσίες τους», αναφώνησε ο τούρκος πρόεδρος για την επέτειο της τουρκικής εισβολής, για να εξαπολύσει στη συνέχεια σειρά κατηγοριών κατά των Ελληνοκυπρίων: ότι μπλοκάρουν εδώ και χρόνια τη λύση του Κυπριακού, ότι είναι «αποσυνδεδεμένοι από την πραγματικότητα», έχουν «μαξιμαλιστικές θέσεις», είναι «κακομαθημένοι» και δεν έχουν καμία πρόθεση να μοιραστούν κάτι με τους Τουρκοκυπρίους.

«Έχουν τις ίδιες προθέσεις όπως είχαν στον παρελθόν. Στο Μπουργκενστόκ και στο Σχέδιο Ανάν ήμουν παρών. Είχαμε συνομιλίες. Έκαναν υποσχέσεις που δεν τήρησαν. Ζήτησαν δημοψήφισμα και είπαν ΟΧΙ, ενώ στον Βορρά είπαν ΝΑΙ», είπε ο Ερντογάν που επιτέθηκε με οξείς χαρακτηρισμούς στην ΕΕ.

«Ενώ υποσχέθηκαν βοήθεια προς τους Τουρκοκύπριους, τελικά έλεγαν ψέματα», κατήγγειλε.

Ομοίως και για τις παραινέσεις και τα διαβήματα που έγιναν τις προηγούμενες μέρες από Αμερικανούς και Ευρωπαίους ξεκαθάρισε: «Δεν θα πάρουμε άδεια από εσάς για τις όποιες ανακοινώσεις».

Για το Κυπριακό «δεν θα περάσουμε άλλα 50 χρόνια», διεμήνυσε και υποστήριξε ότι ο επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων και εντολοδόχος του στα Κατεχόμενα, Ερσίν  Τατάρ, έκανε στη Γενεύη «μια ρεαλιστική πρόταση δύο κρατών». «Επιμένουμε σε αυτή. Η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί μόνο μεταξύ δυο ίσων κρατών», επανέλαβε.

Στη βάση των μύχιων επιδιώξεών του, επέμεινε ότι κλειδί της λύσης του Κυπριακού είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Στην Κύπρο είπε υπάρχουν δυο διαφορετικοί λαοί, με διαφορετική, γλώσσα, θρησκεία και πολιτισμό. Επομένως, επεσήμανε, η όποια λύση πρέπει να βασίζεται σε αυτή την πραγματικότητα.

Στην αναφορά του για την Αμμόχωστο, αφού χαιρέτισε τις ανακοινώσεις Τατάρ για το μερικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι πλέον δεν θα υπάρξουν νέα παράπονα στο Βαρώσι, αφού οι όποιες ανησυχίες θα εξαλειφθούν με το άνοιγμα του 3,5 % της περιοχής.

«Δεν έχουμε μάτια για τη γη κανενός», δήλωσε προκλητικά, ισχυριζόμενος ότι η περιοχή θα γίνει σύμβολο ευημερίας στην περιοχή».

Στο ίδιο πλαίσιο κάλεσε του Ελληνοκυπρίους να κάνουν αιτήσεις στην αρμόδια επιτροπή που έχει συστήσει το ψευδοκράτος για να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους, υπό τον όρο, βέβαια, ότι θα αναγνωρίσουν την τουρκοκυπριακή διοίκηση!

Οσον αφορά τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσόγειου, επανέλαβε ότι η Αγκυρα θα προστατεύσει τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

«Εμείς», είπε, «κάναμε πρόταση για τη σύγκληση μιας Διάσκεψης της Ανατολικής Μεσογείου με όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη και η συγκεκριμένη πρόταση είναι ακόμη στο τραπέζι.

»Αυτοί που κάνουν τα στραβά μάτια είναι αυτοί που κλιμακώνουν την ένταση.

»Αφήνω την απόφαση για το ποιος πραγματοποίησε μονομερείς δραστηριότητες και ποιος αύξησε την ένταση στη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας».

Επιπλέον ο τούρκος πρόεδρος μίλησε για ορισμένους κύκλους που ενοχλούνται με την επίσκεψη στα κατεχόμενα και είναι εχθρικοί απέναντι στην Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο φωτογράφισε την σημερινή τηλεδιάσκεψη με τίτλο «Η ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ – Κύπρου στην σκιά της τουρκικής αδιαλλαξίας», όπου θα συνομιλήσουν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ , ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής, Γκρέγκορι Μικς , ο διευθύνων σύμβουλος της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής, Ντέιβιντ Χάρις, καθώς επίσης άλλοι 25 αντιπρόσωποι από τη Βουλή και τη Γερουσία.

Συντονιστές της εκδήλωσης-συζήτησης θα είναι ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ)  Φίλιπ Κρίστοφερ, μαζί με τους Αντι και Μάικ Μανάτο.

«Ανεξάρτητα από το πώς περάσουν 47, 147 ή 247 χρόνια, ο τουρκοκύπριος λαός δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία και την ελευθερία του», κατέληξε στην ομιλία του ο Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά την προσευχή του μπαϊραμιού στο τζαμί Χαλά Σουλτάν στη Μια Μηλιά, ο Ταγίπ Ερντογάν θα παρακολουθήσει την παρέλαση για τη «μαύρη» επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Συνοδευόμενος στη συνέχεια από τον Ερσίν Τατάρ, θα εγκαινιάσει τον περιφερειακό δρόμο της κατεχόμενης Λευκωσίας, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, το πλοίο-μουσείο της εισβολής στον Καραβά, τον κήπο στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου και χώρο στάθμευσης κοντά στην λεωφόρο Κένεντι στην περιφραγμένη πόλη των Βαρωσίων.

Στην Κύπρο, εν τω μεταξύ, βρίσκεται από τη Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατόπιν πρόσκλησης του κύπριου ομολόγου του Χαράλαμπου Πετρίδη, για την 47η επέτειο μνήμης των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών.

Mαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα παραστεί στην επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στον τύμβο Μακεδονίτισσας, παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και ακολούθως θα μεταβεί στον καθεδρικό ναό του Αποστόλου Βαρνάβα όπου θα τελεσθεί το μνημόσυνο στη μνήμη των πεσόντων.

Η παρουσία του κ. Παναγιωτόπουλου στην Κύπρο αποτελεί μήνυμα-υπόμνηση προς την Αγκυρα για την ενεργό συμπαράστασης της Αθήνας προς τη Λευκωσία, ενω τη σκυτάλη παίρνει την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προερχόμενος μάλιστα από το Ισραήλ, όπου θα έχει την πρώτη συνάντησή του με τον ισραηλινό ομόλογό του, Γιαΐρ Λαπίντ.

Τουρκική εμμονή: Δύο κράτη στην Κύπρο – Αποστρατιωτικοποίηση

Εκτός από τη μονότονη επανάληψη των περί δύο «κυρίαρχων κρατών» στην Κύπρο, οι Τούρκοι επιδεικνύουν αντίστοιχη εμμονή και στο αίτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Στη δεύτερη επιστολή για το θέμα (η προηγούμενη ήταν τον Φεβρουάριο), που διέρρευσε μέσω του τουρκικού πρακτορείου Αnadolu, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου επιχειρεί να δείξει και πάλι ότι είναι η Ελλάδα που παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, με τον εξοπλισμό των νησιών.

Η απάντηση της Αθηνας ήρθε διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρου Παπαϊωάννου, που επανέλαβε -σε περίπτωση που επιμένουν να το αγνοούν στην Τουρκία- ότι η γείτων, ενώ «έχει έναν από τους μεγαλύτερους αποβατικούς στόλους στραμμένο στα ελληνικά νησιά, ζητάει, χωρίς συστολή, από την Ελλάδα, χώρα απολύτως προσηλωμένη στην τήρηση της διεθνούς νομιμότητας, να παραιτηθεί από το στοιχειώδες δικαίωμα της αυτοάμυνας». «Οι προκλητικές όσο και αβάσιμες μονομερείς αιτιάσεις της αποτελούν μία ακόμα προσπάθεια κάλυψης της καθημερινής παραβατικής συμπεριφοράς της, καθώς και των σχεδιαζόμενων παράνομων ενεργειών της», συμπλήρωσε στην απάντησή του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...