237
Aπλωσε καλώδια το Oruc Reis, αλλά δεν μπορεί να εκτελέσει έρευνες |

Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το «Oruc Reis» – Στα πέντε μίλια τα ελληνικά πολεμικά

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2020, 18:52
Aπλωσε καλώδια το Oruc Reis, αλλά δεν μπορεί να εκτελέσει έρευνες
|

Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το «Oruc Reis» – Στα πέντε μίλια τα ελληνικά πολεμικά

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2020, 18:52

Εχοντας χάσει κάθε ίχνος ψυχραιμίας μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδος – Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ, ο Ερντογάν δείχνει να επιδιώκει πια το θερμό επεισόδιο, καθώς πλέον το τουρκικό σεισμογραφικό «Oruc Reis» πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αγνοώντας τις συνεχείς ειδοποιήσεις που εκπέμπονται από τα ελληνικά πολεμικά να αποχωρήσει άμεσα από την περιοχή.

Το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύεται από μονάδες (πλοία και υποβρύχια) του τουρκικού Ναυτικού και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, πλέει 10 ΝΜ εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έχοντας απλώσει καλώδια, αλλά χωρίς να έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει έρευνες.

Σε απόσταση πέντε ΝΜ το παρακολουθούν φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού οι οποίες ανά 15 λεπτά στέλλουν σήμα στον κυβερνήτη του «Oruc Reis» ότι βρίσκεται παρανόμως σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καλώντας τον να αποχωρήσει.

Προηγήθηκε η έκδοση νέας τουρκικής Navtex για τις έρευνες του «Οruc Reis», σε περιοχή νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης, στην ελληνική ΑΟΖ.

Η Ελλάδα απάντησε με αντι-Navtex, ενώ παράλληλα, σε διπλωματικό επίπεδο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε σχετικά ΕΕ και ΝΑΤΟ. Με τη σειρά του το υπουργείο Εξωτερικών έστειλε αυστηρό μήνυμα στη γείτονα ότι δεν θα δεχθεί εκβιασμούς ούτε άλλες παράνομες ενέργειες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Προς απάντηση τούτων, η Αγκυρα εξέδωσε νέα Navtex, υποστηρίζοντας ότι το «Oruc Reis» κάνει έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με τη νέα τουρκική Navtex, τα ερευνητικά πλοία «Oruc Reis», «Ataman» και «Cengiz Han», πραγματοποιούν σεισμικές έρευνες «στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και συμφώνως με το Διεθνές Δίκαιο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...