195
Το «Oruc Reis» συνεχίζει την πορεία του στο Ανατολικό Αιγαίο | Turkish Defence Ministry/Handout via REUTERS

Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ξανά το «Oruc Reis»

Protagon Team Protagon Team 15 Αυγούστου 2020, 18:23
Το «Oruc Reis» συνεχίζει την πορεία του στο Ανατολικό Αιγαίο
|Turkish Defence Ministry/Handout via REUTERS

Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ξανά το «Oruc Reis»

Protagon Team Protagon Team 15 Αυγούστου 2020, 18:23

Το «Oruc Reis», το μεσημέρι του Δεκαπενταύγουστου, έπλεε στο μέσον της περιοχής που έχει παρανόμως δεσμευθεί με την τουρκική Notam της 10ης Αυγούστου, περίπου 80 μίλια από το ανατολικότερο όριο του τομέα, που οριοθετείται από τις συντεταγμένες, οι οποίες ορίστηκαν από την παράνομη αγγελία του παράκτιου σταθμού της Αττάλειας.

Μαζί με το ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» έπλεαν και δύο βοηθητικά πλοία, συνοδευόμενα από τουρκικό στολίσκο περίπου 10 πολεμικών πλοίων.

Το τουρκικό ερευνητικό κινούταν με ταχύτητα 4-5 κόμβους, με πορεία βορειοανατολική. Απείχε δε, περίπου 40 μίλια από την κυπριακή ΑΟΖ.

Η περιπλάνηση του «Oruc Reis» και του στολίσκου που το συνοδεύει παρακολουθούταν από πολεμικά πλοία του ελληνικού στόλου. «Κατά περιόδους τα σόναρ των ελληνικών πολεμικών καταγράφουν κάποιες εκπομπές, πιστεύουμε όμως το ”Oruc Reis” δεν διεξάγει σεισμικές έρευνες» δήλωσε στο Protothema.gr  πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» άλλαξε για μία ακόμα φορά πορεία και εκινείτο βορειοανατολικά, ευρισκόμενο εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και εντός της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX.

Η παρουσία του δε, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων πυροδότησε ένταση στο Αιγαίο, με αποκορύφωμα την επακούμβηση τουρκικής φρεγάτας σε ελληνική (εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...