762
Ο Πιερ Μοσκοβισί σε προηγούμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα | Nick Paleologos / SOOC

Τι κομίζει στην Αθήνα ο Πιερ Μοσκοβισί

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2016, 10:00
Ο Πιερ Μοσκοβισί σε προηγούμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα
|Nick Paleologos / SOOC

Τι κομίζει στην Αθήνα ο Πιερ Μοσκοβισί

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2016, 10:00

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πιερ Μοσκοβισί έρχεται στην Αθήνα. Αλλά είναι ίσως η πρώτη φορά που έρχεται ενώ η υπόθεση της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται σε τόσο κομβικό σημείο – με το ορόσημο του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου σε απόσταση μερικών 24ώρων. Παράλληλα πάντως -έχει και αυτό το ενδιαφέρον του- στην Αθήνα  βρίσκεται η «γαλλική» ομάδα των θεσμών για επαφές με την ελληνική πλευρά, ο Μπενουά Κερέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ σήμερα, Δευτέρα, συνέρχεται το  EuroWorking Group.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του γάλλου επίτροπου Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης περιλαμβάνει ένα διήμερο επαφών με υπουργούς, τον Πρωθυπουργό, αλλά και παράγοντες της οικονομίας: για τις 15.00 προγραμματίστηκε συνάντηση του κ. Μοσκοβίσι με τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, για τις 17:00 συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, για τις 18:15 συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Αργότερα, στις 20:30, ο κ. Μοσκοβισί θα εκφωνήσει ομιλία σε συνέδριο που οργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Η επίσκεψη Μοσκοβισί γίνεται εν μέσω των συνεχιζόμενων προσπαθειών για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και του κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου όπου θα τεθεί το ζήτημα των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στις επαφές των δύο πλευρών θα τεθούν οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της αξιολόγησης, αλλά και το ζήτημα του χρέους.

Στόχος της Αθήνας είναι να μπορέσει να κλείσει τη διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο έως το Eurogroup και στη συνέχεια να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα που θα εκκρεμούν.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος δήλωνε σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για τη συζήτηση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Οι Ελληνες έχουν κάνει τόσο πολλές θυσίες τα τελευταία χρόνια και επιτέλους η χώρα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα» είπε.

Ο ίδιος θεωρεί «απολύτως εφικτό» να κλείσει η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (staff level agreement) τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα και γρήγορα να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, υπάρχει ακόμη κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά επισήμανε και την πρόοδο που έχει καταγραφεί από τα κλιμάκια των τεχνικών αποστολών.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολα διλήμματα. Από τη μια υπάρχει σημαντική προσπάθεια να προωθηθεί το θέμα του χρέους με μια ελάφρυνση που σε βάθος διάρκειάς του μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 60 δισ. ευρώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ωστόσο το αντίτιμο θα είναι η λήψη μιας δέσμης σκληρών μέτρων. Οι αποστάσεις μάλιστα σε συγκεκριμένα μέτρα με τους δανειστές παραμένουν για θέματα όπως τα εργασιακά, αλλά και το δημοσιονομικό κενό. Μάλιστα για να αποκρούσει τις πιέσεις για πρόσθετα μέτρα το Μαξίμου δέχεται τις τελευταίες ώρες την συζήτηση για την επέκταση του γνωστού δημοσιονομικού κόφτη και την περίοδο 2019-2020, ενδεχομένως και ως το 2022. Σημειώνεται ότι η πλευρά του Ταμείου εμφανίζεται η πιο «σκληρή» ως προς το δημοσιονομικό καθώς θεωρεί ότι τα μέτρα που λαμβάνονται δεν είναι μόνιμου χαρακτήρα κι ότι σε βάθος χρόνου δε θα έχουν απόδοση. Πιο συγκριμένα το ΔΝΤ εκτιμά ότι με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018, έναντι του στόχου 3,5% του ΑΕΠ που καλείται να πιάσει με βάση το μνημόνιο.

Παράλληλα το ΔΝΤ ζητεί εδώ και έναν χρόνο από τους Ευρωπαίους μια πιο γενναία ρύθμιση του χρέους η οποία θα περιλαμβάνει και την υποχώρηση του στόχου για τα πρωτογενές πλεόνασμα του 2018. Είναι προφανές ότι από τη μια πλευρά η κυβέρνηση θέλει το Ταμείο σύμμαχο για το χρέος, αλλά από την άλλη αδυνατεί να λάβει μέτρα όπως η περικοπή των κύριων συντάξεων, του αφολόγητου και των φοροαπαλλαγών. Βέβαια όλα θα αλλάξουν αν ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αλλάξει μετά το 2018.

Την Τρίτη, ο Πιερ Μοσκοβισί θα συμμετάσχει σε πρόγευμα εργασίας με τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΒ και στη συνέχεια, στις 10:15, θα συναντηθεί με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Στις 11:15 θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα. Τέλος, στις 14:00 θα επισκεφτεί το 7ο Δημοτικό Σχολείο του δήμου Γέρακα, ένα έργο ΣΔΙΤ που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ (πρόγραμμα Jessica).

Στην Αθήνα και ο Κερέ της ΕΚΤ

Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα θα βρίσκεται τη Δευτέρα και ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο κ. Κερέ θα γίνει δεκτός στις 12:00 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Μιλώντας το Σάββατο στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο κ. Κερέ είπε ότι ένα τέταρτο μνημόνιο είναι εκτός συζήτησης, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να επιτύχει το τρίτο πρόγραμμα. Επιπλέον, τάσσεται υπέρ της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...