506
Η Λουίζ Γκλικ σε παλαιότερη βράβευσή της | EPA

Στην αμερικανίδα ποιήτρια Λουίζ Γκλικ το Νομπέλ Λογοτεχνίας

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2020, 14:11
Η Λουίζ Γκλικ σε παλαιότερη βράβευσή της
|EPA

Στην αμερικανίδα ποιήτρια Λουίζ Γκλικ το Νομπέλ Λογοτεχνίας

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2020, 14:11

Στην αμερικανίδα ποιήτρια Λουίζ Γκλικ (Louise Glück) απονέμεται το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας για το 2020.

Η Σουηδική Ακαδημία τίμησε την 77χρονη Γκλικ «για την αλάνθαστη ποιητική φωνή της, η οποία με λιτή ομορφιά μετουσιώνει την ατομική ύπαρξη σε παγκόσμια».

Η Λουίζ Γκλικ, στο σπίτι της στο Κέιμπριτζ, μιλά σε δημοσιογράφους, μετά την ανακοίνωση του Νομπέλ

H Γκλικ –γνωστή και ως η «σκοτεινή» ποιήτρια για τη ροπή της σε θέματα γύρω από το τραύμα, την απώλεια, τη θλίψη– γεννήθηκε το 1943 στη Νέα Υόρκη και ζει στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης. Εκτός από ποιήτρια, που έχει κερδίσει πολλά λογοτεχνικά βραβεία και διεθνή αναγνώριση, είναι και καθηγήτρια αγγλικών στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα απονέμει στην Λουίζ Γκλικ το ανώτατο παράσημο των ΗΠΑ για τις Τέχνες και τα Γράμματα, το 2016 – Reuters

Το 1992 της απονεμήθηκε το βραβείο Πούλιτζερ για τη συλλογή της «The Wild Iris» και το 1999 το βραβείο Μπόλινγκεν του Πανεπιστημίου του Γέιλ για τη συλλογή της «Vita Nova».

Το 2003 χρίσθηκε 12η «Poet Laureate» των ΗΠΑ, ένας εξαιρετικά τιμητικός τίτλος. Το 2014 της απονεμήθηκε το αμερικανικό «Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Ποίησης» για τη συλλογή της «Faithful and Virtuous Night», ενώ το 2016, ο Μπαράκ Ομπάμα της απένειμε το ανώτατο παράσημο των ΗΠΑ για τους εκπροσώπους των Τεχνών και των Γραμμάτων.

Σε αρκετά ποιήματά της, άντλησε τα θέματά της από την ελληνική μυθολογία. Μεταξύ άλλων, έχει γράψει για τον Αχιλλέα και τον Πάτροκλο, τον Αδη και την Περσεφόνη, την Κίρκη, τον Οδυσσέα και την Πηνελόπη.

Σε ένα από τα πιο δημοφιλή της ποιήματα, με τίτλο «Νόστος», περιλαμβάνεται και ένας από τους πιο γνωστούς της στίχους: «Μια φορά κοιτάμε τον κόσμο, όταν είμαστε παιδιά. Τα υπόλοιπα είναι μνήμη».

Η παιδική ηλικία και η οικογενειακή ζωή, η στενή σχέση ανάμεσα στους γονείς και τους αδελφούς και τις αδελφές αποτελούν κεντρική θεματική στο έργο της.

Γράφει για αυτήν ο Σπύρος Αραβανής, στο ποιείν.gr:

«Η Γκλικ γράφει για την απογοήτευση, τη ματαίωση, την απώλεια, την απομόνωση, με τρόπο τόσο αποτελεσματικό, ώστε να την ονομάζουν “ζοφερή” ή “σκοτεινή” ποιήτρια. Εχει δε την ικανότητα να δημιουργεί μια ποίηση, την οποία μπορούν να την καταλάβουν οι πολλοί, να σχετισθούν μαζί της και να την βιώσουν έντονα και ολοκληρωτικά. Η ικανότητά της αυτή θεωρήθηκε ότι πηγάζει από μια απατηλά άμεση γλώσσα που χρησιμοποιεί, η οποία προσεγγίζει αξιοσημείωτα τον συνήθη προφορικό λόγο. Ο ρυθμός της, ωστόσο, οι επαναλήψεις της και οι ιδιωματικές αόριστες εκφράσεις της, δίνουν στη γλώσσα της ένα βάρος διαφορετικό από αυτό της καθομιλουμένης».

Το Νομπέλ Λογοτεχνίας

Συνολικά 15 γυναίκες έχουν βραβευθεί με το Νομπέλ Λογοτεχνίας, με πρώτη τη σουηδή συγγραφέα Σέλμα Λάγκερλεφ, το 1909.

Βιβλία της Λουίζ Γκλικ σε βιβλιοπωλείο της Στοκχόλμης μετά την ανακοίνωση της βράβευσής της – Reuters

Συνολικά με το εν λόγω βραβείο έχουν τιμηθεί 116 λογοτέχνες, με νεότερο τον Ρούντγιαρντ Κίπλινγκ, ο οποίος ήταν 41 ετών όταν του απονεμήθηκε το Νομπέλ Λογοτεχνίας, το 1907.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατ. σουηδικές κορόνες (περίπου 958.000 ευρώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...