328
H εταιρεία CEP Energy σχεδιάζει την κατασκευή ενός δικτύου από τεραστίων διαστάσεων μπαταρίες που θα αποθηκεύουν καθαρή ενέργεια | CEP Energy

Στην Αυστραλία η μεγαλύτερη «μπαταρία» στον κόσμο!

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2021, 17:15
H εταιρεία CEP Energy σχεδιάζει την κατασκευή ενός δικτύου από τεραστίων διαστάσεων μπαταρίες που θα αποθηκεύουν καθαρή ενέργεια
|CEP Energy

Στην Αυστραλία η μεγαλύτερη «μπαταρία» στον κόσμο!

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2021, 17:15

Η Αυστραλία έχει βάλει στόχο να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός καθαρής ενέργειας στον κόσμο. Πριν από τέσσερις μήνες έγινε γνωστό ότι στην νησιωτική ήπειρο θα κατασκευαστεί το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στον κόσμο. Παράλληλα σχεδιάζονται και άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις σε διάφορες περιοχές της Αυστραλίας με στόχο να έχει η χώρα ενεργειακή αυτονομία καθώς προχωράμε προς το τέλος της χρήσης των ορυκτών καυσίμων.

Η εταιρεία CEP Energy αποφάσισε την κατασκευή της μεγαλύτερης μπαταρίας στον πλανήτη. Oπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian η εγκατάσταση θα δημιουργηθεί στην κοιλάδα Χάντερ στην Νέα Νότια Ουαλία. Το κόστος της γιγάντιας μπαταρίας υπολογίζεται δύο δισ. ευρώ και θα μπορεί να αποθηκεύει 1.200 Megawatts ηλεκτρικής ενέργειας.

To δίκτυο και οι αντιδράσεις

Η εταιρεία αναφέρει ότι η μπαταρία αυτή αποτελεί μέρος ενός δικτύου τεσσάρων παρόμοιου μεγέθους μπαταριών που θα κατασκευαστούν σε διάφορες περιοχές της Νοτίου Αυστραλίας. «Οι αποφάσεις που έλαβε πέρυσι το κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας για την προώθηση της παραγωγής καθαρής ενέργειας δημιούργησε το περιβάλλον ώστε να αποφασίσει ο ιδιωτικός τομέας να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικά στην κατασκευή μεγάλου μεγέθους μπαταριών. Αυτού του είδους οι μπαταρίες θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κάλυψη του κενού που θα δημιουργήσει η διακοπή της λειτουργίας εργοστασίων παραγωγής ενέργειας που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα ή φυσικό αέριο» δηλώνει ο Μορίς Ιέμα, πρόεδρος της CEP Energy που στο διάστημα 2005-2008 διετέλεσε επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης στην Νέα Νότια Ουαλία.

Η περιβαλλοντική οργάνωση BirdLife Australia πάντως εξέφρασε την ανησυχία της αφού οι εγκαταστάσεις της γιγάντιας μπαταρίας θα γίνουν σε μια περιοχή που αποτελεί τόπο αναπαραγωγής δύο ειδών πτηνών που κινδυνεύουν άμεσα με εξαφάνιση. «Η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές είναι σπουδαία αλλά στην συγκεκριμένη περιοχή δεν πρέπει να γίνουν τέτοιες εγκαταστάσεις. Υπάρχουν γειτονικές περιοχές που μπορεί να κατασκευαστεί η μπαταρία χωρίς να προκαλούνται προβλήματα» αναφέρει ο Μικ Ρόντερικ, στέλεχος της Birdlife Australia.

Η CEP Energy σχεδιάζει την έναρξη της κατασκευής της μπαταρίας στις αρχές του 2022 και αν δεν υπάρξει κάποιο εμπόδιο ένα χρόνο αργότερα θα ξεκινήσει την λειτουργία της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...