1035
|

Στη Βουλή το Ασφαλιστικό με τον Βούτση να υπόσχεται για βιωσιμότητα ως το 2070

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2020, 17:28

Στη Βουλή το Ασφαλιστικό με τον Βούτση να υπόσχεται για βιωσιμότητα ως το 2070

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2020, 17:28

Με την κατάθεση από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση της εθνικής αναλογιστικής μελέτης «η οποία τεκμηριώνει τη βιωσιμότητα του νόμου μέχρι το 2070» και της μελέτης επάρκειας των συντάξεων, άρχισε την Τρίτη στην Ολομέλεια η τριήμερη συζήτηση για το νέο Ασφαλιστικό.

Επισήμως το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)» και όπως είπε ο κ. Βρούτσης πρόκειται για έναν νόμο-τομή, μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή, μια μεγάλη μεταρρύθμιση. «Είναι ο νέος ασφαλιστικός νόμος, ο οποίος θα αλλάξει και θα επηρεάσει το μέλλον, όχι μόνο των σημερινών γενεών, αλλά και των ερχόμενων. Αυτός ο ιστορικός νόμος, ο οποίος ήρθε για να αποκαταστήσει αδικίες του παρελθόντος, να ευθυγραμμιστεί με τη συνταγματική τάξη και να αποκαταστήσει την αντισυνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ενώπιον της ελληνικής Βουλής».

Σημείωσε επίσης ότι η σχετική διαδικασία έκλεισε με τον «πιο άνετο ιστορικά χρόνο» καθώς η διαβούλευση κράτησε δύο εβδομάδες, ενώ στην επιτροπή που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο κατέθεσαν τη γνώμη τους 40 φορείς, έναντι 23 στον νόμο Κατρούγκαλου.

Oπως είπε ο κ. Βρούτσης, μεσομακροπρόθεσμα, το Aσφαλιστικό μας καταφέρνει, το σύνολο της ανταποδοτικής σύνταξης των Ελλήνων να είναι ισοδύναμη των εισφορών, «κάτι που δείχνει την εξυγίανση του συστήματος». Επίσης, μεσομακροπρόθεσα, η συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι στο μέσο όρο ευρωπαϊκών χωρών, ενώ το νέο Aσφαλιστικό διασφαλίζει κι όλες τις συντάξεις έως το 2070.

Ο κ. Βρούτσης είπε ότι με το «νομοσχέδιο -τομή», μετά από 12 χρόνια δεν θα υπάρξει καμία μείωση συντάξεων, παρά μόνο αυξήσεις στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Επανέλαβε την αξία της αναλογιστικής μελέτης που συνοδεύει για πρώτη φορά σχετικό νομοσχέδιο και αμφισβήτησε τη δήλωση της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Αχτσιόγλου ότι αναλογιστική μελέτη υπήρξε και στο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου. Την είχε δει κανείς; Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένα κείμενο που αμφισβητήθηκε και από τη Δικαιοσύνη, είπε ο κ. Βρούτσης. Εμείς στέλνουμε τον νόμο Κατρούγκαλου στο παρελθόν, ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός στο κόψιμο των επικουρικών συντάξεων, στο επίπεδο της σύνδεσης του εισοδήματος των εισφορών με το εισόδημα, σε βάρος των επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και γεωργών – γεγονός “που σας τιμώρησε στις εκλογές” – στο θέμα των συντελεστών αναπλήρωσης, και καθώς δεν έφερε αναλογιστική μελέτη, είπε. Όσο για τη μείωση της συνταξοδοτικής δαπάνης που επικαλέστηκε η κα Αχτσιογλου, ο κ. Βρούτσης εξήγησε ότι τα απολογιστικά στοιχεία θα είναι διαφορετικά, διότι θα μπουν οι αυξήσεις των συντάξεων. Σημείωσε επίσης, ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη θα αυξάνει σε απόλυτα νούμερα τα επόμενα χρόνια, και κυρίως μετά το 2023, αλλά με μικρότερη ταχύτητα από την αύξηση του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Εργασίας έδωσε και παραδείγματα με αυξήσεις στις κύριες συντάξεις με «30 χρόνια και μία ημέρα»: Στα 40 χρόνια με 700 ευρώ συντάξιμο μισθό, η αύξηση θα είναι 50 ευρώ το μήνα. Με 800 ευρώ συντάξιμο, 58 παραπάνω. Με 1.000 συντάξιμο, 72 παραπάνω. Με 1.500 συντάξιμο, 108 ευρώ το μήνα παραπάνω.

Για το θέμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, είπε ότι συνοδεύεται με τη φορολογική μεταρρύθμιση που μείωσε από 22% στο 9% στο κατώφλι των 10.000 ευρώ τον φορολογικό συντελεστή – κάτι που σημαίνει 1.300 όφελος στον ελεύθερο επαγγελματία, τη στιγμή που θα έχει επιβάρυνση 410 ευρώ (από τις ασφαλιστικές εισφορές).

Ως παραδείγματα έφερε τα εξής: Με 10.000 ευρώ, ο ελεύθερος επαγγελματίας-αυτοαπασχολούμενος είναι ωφελημένος 770 ευρώ ετησίως, σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο. Με 12.000, είναι ωφελημένος 1.174 ευρώ. Με 7.800, +364. Με 14.000, +1.556. Με 15.000, +1.715. Με 19.000, +2.342. Με 20.000, 2.501. Με 23.000, 2.950 ευρώ ετησίως. Πρόκειται για εισόδημα που θα ενισχύσει ελεύθερο επαγγελματία, είπε ο κ. Βρούτσης.

Παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά τον κ. Βρούτση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε ότι η επιτροπή και άλλες ευρωπαϊκές αρχές έχουν σχολιάσει και απαντήσει στην αναλογιστική μελέτη του ΣΥΡΙΖΑ, άρα δεν ισχύει αυτό που είπε ο κ. Βρούτσης, ότι η αναλογιστική μελέτη ήρθε τώρα για πρώτη φορά.

Αναρωτήθηκε επίσης γιατί δεν πρέπει να συνδέεται το εισόδημα με τις ασφαλιστικές εισφορές. Γιατί να διαφέρει το Ασφαλιστικό από το Φορολογικό; Ποιο είναι το επιχείρημα – κάποιος που παίρνει 70.000 ευρώ να δίνει τα ίδια στο ασφαλιστικό με κάποιον που βγάζει 7.000 ευρώ;

«Εμείς», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος, «βγάλαμε τη χώρα εκτός μνημονίου. Το όραμά μας έχει την αναδιανομή στον πυρήνα πολιτικής μας. Για εσάς, η αναδιανομή είναι τριτεύον θέμα».

Τρεις τροπολογίες της αντιπολίτευσης

Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία για την «αποκατάσταση μιας κατάφωρης αδικίας σε βάρος των ανασφάλιστων υπερηλίκων ομογενών». Οπως σημείωσε ο πρώτος υπογράφων, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, «παραλάβαμε το επίδομα-σύνταξη των υπερηλίκων ανασφαλίστων ομογενών Ποντίων από την πρώην Σοβιετική Ένωση, τη Βόρειο Ήπειρο, τη Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο στο μηδέν. Την πήγαμε, εν μέσω μνημονίων, στα 180 ευρώ. Με την τροπολογία μας οδηγούμε τη σύνταξη των αποδήμων αδελφών μας στα 360 ευρώ», ανέφερε ο κ. Τριανταφυλλίδης καλώντας τον κ. Βρούτση να την αποδεχθεί.

Με άλλη τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρείται η επίλυση του προβλήματος της υποστελέχωσης στην Κοινωνική Ασφάλιση. Συγκεκριμένα, προτείνεται διάταξη που να επιτρέπει στον ΕΦΚΑ και τον ΕΤΕΑΕΠ να μπορούν να παραιτηθούν από την άσκηση ένδικων μέσων ή από ασκηθέντα ένδικα μέσα, κατά δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες διατάσσεται η παραμονή ή η επάνοδος των αιτούντων εργαζομένων στις υπηρεσίες τους, εφόσον οι εργαζόμενοι παραιτηθούν εγγράφως από οποιαδήποτε οικονομική αξίωσή τους, που απορρέει από τις σχετικές αποφάσεις, πλην των αποδοχών τους, περιλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών που αναλογούν σε αυτές.

Επίσης, τροπολογία για την επαναχορήγηση κανονικής 13ης σύνταξης κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής. Με την ίδια τροπολογία προτείνεται επίσης η θεσμοθέτηση Νέου Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων – ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η άρση αδικιών για συνταξιούχους αναπηρίας και χηρείας, η κατάργηση αυτόματου μηχανισμού αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με βάση το προσδόκιμο ζωής, η κατάργηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης επί των επικουρικών συντάξεων, η ρύθμιση για οφειλέτες συνταξιούχους ΙΚΑ ως πατέρες ανηλίκων, η θεμελίωση δικαιώματος πλήρους και μειωμένης σύνταξης γήρατος ασφαλισμένων γυναικών του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων στο Δημόσιο, η συνταξιοδότηση λόγω γήρατος άνευ ορίου ηλικίας μετά από 40 έτη υποχρεωτικής πραγματικής απασχόλησης, η αναγνώριση κενών διαστημάτων ασφάλισης και ανεργίας ως πλασματικών χρόνων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ανεξαρτήτως τελικού φορέα απονομής σύνταξης, η συνταξιοδότηση γονέων, συζύγων και αδελφών αναπήρων, η κατάργηση μείωσης της Εθνικής Σύνταξης των μελών της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας και των ομογενών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η απασχόληση συνταξιούχων, και η υπαγωγή του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στο Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...