462
H άφιξη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή | ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ / ΙntimeNews

Τσαβούσογλου: Πρόκληση με αναφορές σε «τουρκική μειονότητα» από τη Θράκη

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2021, 12:40
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/05/2021 17:08
H άφιξη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή
|ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ / ΙntimeNews

Τσαβούσογλου: Πρόκληση με αναφορές σε «τουρκική μειονότητα» από τη Θράκη

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2021, 12:40
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/05/2021 17:08

Επίσκεψη στην Θράκη πραγματοποίησε την Κυριακή ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 10:00 και λίγο πριν τις 12:00 ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή.

«Πηγαίνω στην Ελλάδα με θετική ατζέντα», διαβεβαίωσε ο τούρκος ΥΠΕΞ μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει από την Τουρκία, αλλά με το που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη, σε ανάρτησή του στο twitter έκανε λόγο για συναντήσεις με μέλη της «τουρκικής Μειονότητας».

Στα περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη, που επανέλαβε ο τούρκος ΥΠΕΞ απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, τονίζοντας πως «η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Τσαβούσογλου, στην συνέχεια, βρέθηκε στο μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο της Κομοτηνής, όπου συνομίλησε με προσωπικό και μαθητές, θέτοντας θέμα αμοιβαίας παρουσίας Τούρκων καθηγητών στην Ελλάδα και Ελλήνων στην Τουρκία.

«Επισκεφθήκαμε το Γυμνάσιο Τζελάλ Μπαγιάρ, ένα από τα δύο Τουρκικά μειονοτικά γυμνάσια. Είναι σημαντικό για τα παιδιά μας να λαμβάνουν εκπαίδευση υπό τις καλύτερες συνθήκες στη μητρική τους γλώσσα σε όλες τις ηλικίες. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την επίλυση προβλημάτων τους» έγραψε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Κατά την αναχώρηση του από το μειονοτικό σχολικό συγκρότημα, συνομίλησε και φωτογραφήθηκε με μουσουλμάνους περίοικους. Ένας από αυτούς μάλιστα, ευχήθηκε μακροημέρευση της κυβέρνησης Ερντογάν.

O Τσαβούσογλου επισκέφθηκε και τον τάφο του πρώην βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ. Στην είσοδο του κοιμητηρίου τον περίμενε ο γιος του Σαδίκ, Λεβέντ. Υπενθυμίζεται ότι Σαδίκ ήταν βουλευτής Ροδόπης και έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στις 24 Ιουλίου 1995, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή

Ο Τσαβούσογλου αναχώρησε για την Αθήνα νωρίς το απόγευμα της Κυριακής αμέσως μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στη Θράκη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια, σε σχήμα περιορισμένης σύνθεσης, στις 11.00 το πρωί της Κυριακής. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Οι δηλώσεις στον Τύπο αναμένεται να λάβουν χώρα γύρω στις 13.15.

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα Hürriyet, στόχος του Τσαβούσογλου με την επίσκεψή του στην Αθήνα, είναι η ομαλοποίηση της σχέσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Κοινώς, όπως αναφέρουν ίδιες πηγές, η επιστροφή στην κατάσταση προ κρίσης, η οποία ξέσπασε πέρσι με αφορμή τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...