203
Ο Πολ Τόμσεν το 2018 σε συνεδρίαση του Eurogroup | Aris Oikonomou/SOOC

Και επίσημα στη σύνταξη από το ΔΝΤ βγήκε ο Πολ Τόμσεν

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2020, 17:16
Ο Πολ Τόμσεν το 2018 σε συνεδρίαση του Eurogroup
|Aris Oikonomou/SOOC

Και επίσημα στη σύνταξη από το ΔΝΤ βγήκε ο Πολ Τόμσεν

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2020, 17:16

Ενας από τα πλέον γνώριμα –αλλά και αμφιλεγόμενα— πρόσωπα της ελληνικής κρίσης, ο δανός οικονομολόγος Πολ Τόμσεν, βγήκε και επίσημα στη σύνταξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έπειτα από 38 χρόνια σταδιοδρομίας σε αυτό.

Ηταν το ανώτατο στέλεχος που εκπροσωπούσε το ΔΝΤ στην τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) από το 2010 ως το 2014, ο «mr Blue Eyes», όπως τον είχαν βαφτίσει αρχικά με περίσσια ελαφρότητα τα ελληνικά ΜΜΕ, όταν δεν καταλάβαιναν τι είχε συμβεί στη χώρα και τι ερχόταν.

Έπειτα το προσωνύμιο του Τόμσεν θα ήταν πολύ πιο τρομακτικό.

Θεωρείτο από τους έλληνες συνομιλητές του, υπουργούς και αξιωματούχους, ένας από τους «σκληρούς» με συνεχή επιμονή στην τήρηση των μέτρων. Άλλωστε μέχρι και τώρα, που υποτίθεται ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια, θεωρεί ότι στην Ελλάδα οι συντάξεις και το αφορολόγητο είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Για τον ίδιο η εμπλοκή του στην ελληνική υπόθεση ήταν μάλλον επιτυχημένη καθώς του έδωσε τη δυνατότητα να καταλάβει σημαντικότερες θέσεις. Το 2014 ανέλαβε μάλιστα επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ.

«Συνεργάστηκε στενά και με τις 44 χώρες της Ευρώπης και συνάμα διαδραμάτισε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο θέμα χάραξης πολιτικής και καθοδήγησης πολλών χωρών, βασισμένων στην ελεύθερη αγορά, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου», είχε αναφέρει η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...