947
Ο απεσταλμένος του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου | SOOC

Στη Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης αρχές του 2020 – δεκτή η πρόσκληση Σαλμάν

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2019, 17:31
Ο απεσταλμένος του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου
|SOOC

Στη Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης αρχές του 2020 – δεκτή η πρόσκληση Σαλμάν

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2019, 17:31

Τον υπουργό Επικρατείας για ζητήματα εξωτερικών υποθέσεων της Σαουδικής Αραβίας, Αντέλ αλ-Τζουμπεΐρ, άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του βασιλιά Σαλμάν, υποδέχθηκε την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν θέματα διμερών σχέσεων και επενδύσεων, ενώ ο απεσταλμένος του σαουδάραβα βασιλιά μετέφερε επίσημη πρόσκλησή του στον κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, η οποία και έγινε αποδεκτή.

Σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ριάντ θα πραγματοποιηθεί τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους.

Νωρίτερα ο σαουδάραβας υπουργός έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

«Η Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, «γνωρίζει και αναγνωρίζει τον ξεχωριστό ρόλο, τον οποίο διαδραματίζει η Σαουδική Αραβία για την σταθερότητα του Αραβικού Κόσμου» και «αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος, για τον οποίο η χώρα μας δίνει τόσο μεγάλη σημασία στις σχέσεις με την Σαουδική Αραβία, αφού αυτή είναι ένας από τους βασικούς δίαυλους επικοινωνίας της Ελλάδας με τον Αραβικό Κόσμο».

Κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε επίσης  την πρόταση του για την συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας στον Διάλογο των Πολιτισμών που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ελλάδας. Πρόκειται, είπε, για «μία μεγάλη πρωτοβουλία που θέλει να φέρει κοντά, μέσω των Πολιτισμών, την Δύση με την Ανατολή. Για να μπορέσουμε – μεταξύ άλλων – να εμπεδώσουμε την Ειρήνη και στην ταραγμένη ευρύτερη περιοχή μας, την Μέση Ανατολή».

Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε από τον σαουδάραβα υπουργό να διαβιβάσει τις θερμές ευχαριστίες του, προς τον βασιλιά Σαλμάν για την φιλοξενία, την οποία μτου επιφύλαξε κατά την επίσκεψή του, το 2017, και ταυτόχρονα του απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας για Εξωτερικές Υποθέσεις του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, Αντέλ αλ-Τζουμπεΐρ, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την θερμή υποδοχή, του μετέφερε τους χαιρετισμούς του βασιλιά και του διαδόχου του, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

«Οραμά μας είναι να συνεργαστούμε σε όλους τους τομείς», τόνισε, καθώς όπως είπε, «συμφωνούμε σε πολλά ζητήματα και στους Διεθνείς Οργανισμούς».

Εκτιμούμε πάρα πολύ τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέληξε ο απεσταλμένος του βασιλιά Σαλμάν και προσπάθειά μας είναι να ενισχύσουμε αυτήν την εταιρική σχέση που συνδέει τις δύο χώρες.

Ο σαουδάραβας υπουργός είχε συνάντηση και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, την οποία και χαρακτήρισε πολύ παραγωγική.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε το εμπόριο και τις επενδύσεις, τη στρατιωτική μας συνεργασία»

Είμαστε γείτονες, έχουμε εξαιρετικές πολιτικές σχέσεις, αλλά πιστεύω ότι το μέγεθος των επενδυτικών και εμπορικών σχέσεων δεν ανταποκρίνεται στην εγγύτητα των σχέσεων των δύο χωρών και θεωρώ σημαντικό να αυξήσουμε τις διμερείς επαφές και να εξετάσουμε τις ευκαιρίες για συνεργασία που υπάρχουν», τόνισε ο Αντέλ αλ-Τζουμπεΐρ σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη Σαουδική Αραβία σε διάφορους τομείς και αντίστοιχα οι δικές μας επιχειρήσεις στην Ελλάδα και θέλουμε να δούμε πώς μπορούμε να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε αυτή τη σχέση», σημείωσε, εκτιμώντας πως «υπάρχει τεράστια δυνατότητα στον τουρισμό, τον πολιτισμό, τις αρχαιότητες, στην αμυντική βιομηχανία, την ενέργεια, τη ναυτιλία».

Ελλάδα και Σαουδική Αραβία, υπογράμμισε, βλέπουν τις προκλήσεις στην περιοχή με παρόμοιο τρόπο «και είναι ώρα να ενεργοποιήσουμε αυτή την πολύ ζεστή και φιλική σχέση».

«Θέλουμε και οι δύο να βρεθεί λύση στο Συριακό, θέλουμε να υπάρξει λύση στη διαμάχη Ισραήλ- Παλαιστίνης, στο Λίβανο, να περιορίσουμε τη Χεζμπολάχ, τη ριζοσπαστικοποίηση, τον ISIS, είμαστε αντίθετοι στην προσπάθεια εμπλοκής του Ιράν στις υποθέσεις των άλλων χωρών της περιοχής. Σε όλα αυτά τα θέματα οι απόψεις των δύο χώρων ευθυγραμμίζονται», σημείωσε, και «θέλουμε να ενισχύσουμε το εμπόριο και τις επενδύσεις, τη στρατιωτική μας συνεργασία».

Αλλωστε όπως επεσήμανε, οι σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο πάνε χιλιάδες χρόνια πίσω:  «ήταν ο αραβοϊσλαμικός πολιτισμός που διαφύλαξε τον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα και τον Σωκράτη και τα πέρασε στο σύγχρονο Δυτικό κόσμο», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Αντέλ αλ-Τζουμπεΐρ εξέφρασε την αντίθεση της Σαουδικής Αραβίας στην τουρκική εισβολή στη Συρία, καθιστώντας υπεύθυνη την Αγκυρα για τις όποιες συνέπειες έχει, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της τρομοκρατίας.

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο πολέμου με το Ιράν, ο απεσταλμένος του σαουδάραβα βασιλιά είπε ότι «προσπαθούμε να αποφύγουμε τον πόλεμο με κάθε τρόπο, αλλά πρέπει να πάρουμε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της χώρας μας».

Επανέλαβε εξάλλου ότι η Σαουδική Αραβία θεωρεί υπεύθυνο το Ιράν για την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Abqaiq. «Στόχος μας είναι να αποφύγουμε τον πόλεμο με κάθε τρόπο, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στο Ιράν ότι η επιθετική του συμπεριφορά δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Στηρίζουμε την απόφαση του αμερικανού προέδρου Τραμπ να απομακρυνθεί από τη συμφωνία με το Ιράν, θεωρούμε ότι ήταν αδύναμη συμφωνία», ανέφερε επίσης στην απάντησή του.

Οσον αφορά την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας, ο υπουργός Επικρατείας του βασιλείου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Vision 2030», με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο και το άνοιγμα σε νέες  επενδύσεις, ιδιαιτέρως στους τομείς της τεχνολογίας και των ανανεώσιμων πηγών. «Θέλουμε να παραμείνουμε ο κύριος πάροχος ενέργειας στον κόσμο και αυτή η ενέργεια είναι συνδυασμός πολλών διαφορετικών μορφών ενέργειας», εξήγησε.

Δεν παρέλειψε τέλος να σημειώσει πως τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει στη Σαουδική Αραβία «θεαματικές αλλαγές».

Οπως υποστήριξε «δεν υπάρχει πλέον διαχωρισμός των φύλων», οι γυναίκες μπορούν να οδηγούν, το σύστημα «ανδρικής κηδεμονίας» έχει χαλαρώσει. Οι γυναίκες, προσέθεσε, μπορούν να έχουν διαβατήρια και να ταξιδεύουν χωρίς να χρειάζεται άδεια, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όποια θέση στο Δημόσιο με τον ίδιο μισθό με τον άνδρα τους, μπορούν να παρευρεθούν, ακόμα και να παίξουν σε ποδοσφαιρικούς αγώνες.

«Θέλουμε να μπορέσουμε να επαναφέρουμε το πραγματικό Ισλάμ. Δεν προσπαθούμε να αλλάξουμε την ισλαμική πίστη, είναι μια μετριοπαθής και ανεκτική θρησκεία», υποστήριξε ο υπουργός του Σαλμάν, εκτιμώντας πως «όλα αυτά είναι μόνο η αρχή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...