472
Ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Παρασκευή (φωτογραφία αρχείου) | ΙΝΤΙΜΕ NEWS/ ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στη Νέα Υόρκη ο Μητσοτάκης με «αποστάσεις» ασφαλείας από Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2022, 10:49
Ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Παρασκευή (φωτογραφία αρχείου)
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS/ ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στη Νέα Υόρκη ο Μητσοτάκης με «αποστάσεις» ασφαλείας από Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2022, 10:49

Για τη Νέα Υόρκη αναχωρεί την Τρίτη ο Πρωθυπουργός, όπου αναμένεται να έχει σειρά συναντήσεων στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, από την Τρίτη 20 ως την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, ενώ θα παραχωρήσει συνεντεύξεις σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. 

Η ατζέντα του Πρωθυπουργού είναι φορτωμένη και μοιραία το βάρος πέφτει στις πολλαπλές προκλήσεις λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να προβάλει τον ρόλο της Ελλάδας «ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου, στρατηγικού κόμβου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αλλά και ελκυστικού επενδυτικού προορισμού». 

Ο κ. Μητσοτάκης δεν προβλέπεται μέχρι στιγμής να συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, παρότι θα συμπέσουν για κάποιες ημέρες στη Νέα Υόρκη. Την Τετάρτη το βράδυ, ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στη δεξίωση που θα παραθέσει ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όπου θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με αρκετούς ηγέτες κρατών.

Πέρα από την ευκαιρία για μια σύντομη συνομιλία με τον αμερικανό πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης, κατά την παρουσία του στις ΗΠΑ, θα έχει επαφές με την ελληνική ομογένεια και θα παρακαθήσει σε μεγάλο οικογενειακό γεύμα που παραθέτουν προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις, στο οποίο θα βρίσκονται ομογενείς βουλευτές της Νέας Υόρκης και σημαντικοί παράγοντες με διασυνδέσεις στο αμερικανικό Κογκρέσο, αλλά και στον Λευκό Οίκο.  

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να απευθύνει την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, στην οποία, όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες, θα αναφερθεί στις προκλήσεις για τις δυτικές δημοκρατίες εν μέσω πρωτοφανών κρίσεων, στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και «στις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις ελληνικής κυριαρχίας σε μια συγκυρία κατά την οποία η Δύση έχει καταδικάσει τον αναθεωρητισμό και την παραβίαση της κυριαρχίας και των συνόρων». 

Μέχρι στιγμής, είναι γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β και τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ Μένφι, μια λίστα επαφών που ασφαλώς αναμένεται να διευρυνθεί. 

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα έχεις συναντήσεις με επενδυτές στα γραφεία της Bank of America, όπου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «εκπρόσωποι hedge funds, τράπεζες, ασφαλιστικοί οργανισμοί και εκπρόσωποι πολυεθνικών εταιρειών θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόοδο και την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση και τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα».  

Αναλυτικά για τις θέσεις της χώρας για σειρά ζητημάτων, με αιχμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναμένεται να μιλήσει ο κ. Μητσοτάκης και στο Council of Foreign Relations, ενώ επίσης θα έχει συναντήσεις με αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις, θα επισκεφθεί το Μουσείο για τη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου στο Ground Zero της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια θα τον υποδεχθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου. 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...