340
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρίχνει στεφάνι στο νερό, στο λιμάνι της Ναυπάκτου, την Κυριακή | ΓΤ ΠτΔ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

Στη Ναύπακτο η Σακελλαροπούλου για τα 450 χρόνια της ιστορικής ναυμαχίας

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2021, 14:35
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρίχνει στεφάνι στο νερό, στο λιμάνι της Ναυπάκτου, την Κυριακή
|ΓΤ ΠτΔ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

Στη Ναύπακτο η Σακελλαροπούλου για τα 450 χρόνια της ιστορικής ναυμαχίας

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2021, 14:35

«Τιμάμε την αυτοθυσία των χριστιανικών στρατευμάτων και τον ηρωισμό των Ελλήνων, που με την συμμετοχή τους στην ναυμαχία της Ναυπάκτου απέδειξαν την σταθερή προσήλωσή τους στην ιδέα της ελευθερίας», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις για τα 450 χρόνια από την ναυμαχία της Ναυπάκτου.

«Η ναυμαχία της Ναυπάκτου έδωσε ελπίδες στους σκλαβωμένους λαούς της Βαλκανικής, δίνοντας το έναυσμα για μια σειρά επαναστατικών ενεργειών εναντίον των Τούρκων, οι οποίες, παρότι δεν τελεσφόρησαν, μαρτυρούν την ανάδυση της εθνικής συνείδησης στην περιοχή. Και ταυτόχρονα ενέπνευσε ζωγράφους, ποιητές και συγγραφείς».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε σε επίτιμη δημότης του δήμου Ναυπακτίας.

«Είναι ευτυχής συγκυρία να μου αποδίδεται η τιμή αυτή αυτές τις μέρες που συμπληρώνονται 450 χρόνια από την Ναυμαχία της Ναυπάκτου, μιας εκ των πλέον σημαντικών ναυμαχιών της παγκόσμιας ιστορίας».

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επιθεωρεί τιμητικό άγημα στη Ναύπακτο

Στον κόλπο του Λεπάντο, στις 7 Οκτωβρίου του 1571, κοντά στις Εχινάδες νήσους, ο στόλος των ισχυρότερων τότε κρατών της χριστιανικής Δύσης, συνέτριψε τον ανίκητο μέχρι τότε οθωμανικό και περιόρισε την τουρκική επιθετικότητα, καθώς και την επεκτατική πολιτική της Υψηλής Πύλης προς το Ιόνιο πέλαγος και τη δυτική Μεσόγειο. Ανέδειξε την ελληνική ναυτοσύνη, αφού πολλά από τα πληρώματα περιλάμβαναν και Έλληνες ναυτικούς, και αποτέλεσε την αφετηρία της μεγάλης ανάπτυξης της ελληνικής ναυτιλίας».

Αναφερόμενη στην ιστορία της Ναυπάκτου, επεσήμανε ότι «γνώρισε κατά τη μακραίωνη ιστορία της πολλούς κατακτητές» και συνέχισε: «Οι Αθηναίοι, πρώτοι αντελήφθησαν την στρατηγική της θέση και την κατέλαβαν, το 456 πΧ, μετατρέποντάς την σε ισχυρή ναυτική βάση. Ακολούθησαν οι Σπαρτιάτες, οι Μακεδόνες του Φιλίππου και οι Ρωμαίοι. Οι Βυζαντινοί την παρέδωσαν το 1285 στους Ενετούς και από τότε η τύχη της συνδέθηκε στενά με τις τύχες της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας. Στους Ενετούς πρωτίστως οφείλει η πόλη και την μεγαλοπρεπή της οχύρωση με τείχη περίτεχνα, που έφταναν μέχρι τη θάλασσα και των οποίων τμήματα διασώζονται ως τις μέρες μας, τονίζοντας την ιστορική της φυσιογνωμία. Στα νεότερα χρόνια, δυο φορές κατελήφθη από τους Τούρκους και τελικά απελευθερώθηκε το 1829, από τον αδελφό του Καποδίστρια Αυγουστίνο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...