395
14χρονος εμβολιάζεται στην Ισπανία ενόψει του ανοίγματος των σχολείων | REUTERS/Jon Nazca

Στη μάχη των εμβολιασμών και οι παιδίατροι – Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2021, 12:28
14χρονος εμβολιάζεται στην Ισπανία ενόψει του ανοίγματος των σχολείων
|REUTERS/Jon Nazca

Στη μάχη των εμβολιασμών και οι παιδίατροι – Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2021, 12:28

Οχι μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και στους ιδιώτες παιδιάτρους θα μπορούν πλέον να εμβολιάζονται τα παιδιά, σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη το μεσημέρι της Τρίτης σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, αλλά και οι εκπρόσωποι των παιδιάτρων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, 120.000 παιδιά ηλικίας 12-17 ετών έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής.

Το μέτρο ελήφθη διότι ήδη η ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκουν οι μαθητές παρουσιάζει στη χώρα μας υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, κάτι που αιτιολογημένα προκαλεί επιφυλακτικότητα για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

«Παρατηρείται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 12-17 ετών, πριν ακόμα ανοίξουν τα σχολεία», ανέφερε τη Δευτέρα κατά την τακτική ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η επιδημιολογική εικόνα με τα υψηλά ποσοστά νόσησης στα άτομα σχολικής ηλικίας έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κόλπους της κυβέρνησης, καθώς το στοίχημα για τη νέα σχολική χρονιά είναι η διά ζώσης εκπαίδευση και να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά (εδώ).

Νωρίτερα την Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε βάλει τέλος στα σενάρια περί υποχρεωτικού εμβολιασμού παιδιών. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πλάνο για υποχρεωτικότητα στα παιδιά. Αν απαιτηθεί, θα κάνουμε αυτό που πρέπει για ανθρώπους που εργάζονται σε τομείς κρίσιμους και νευραλγικούς», σημείωσε.

Επίσης, προανήγγειλε τη συμμετοχή των παιδιάτρων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, λέγοντας ότι «για τα παιδιά, η αιχμή του δόρατος είναι οι παιδίατροι. Προφανώς και οι παιδίατροι πρέπει να μπουν στο παιχνίδι για να πείσουν με τις γνώσεις τους και να κάνουν και οι ίδιοι εμβόλια. Αναζητούνται τρόποι και πολύ σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις προς την κατεύθυνση αυτή για να μπουν οργανωμένα οι παιδίατροι σε αυτή την ιστορία» (εδώ).

Χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), η χώρα μας βρίσκεται σε μία από τις τελευταίες θέσεις στον εμβολιασμό των παιδιών.

Οπως αποκάλυψε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, τα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ παιδιών και εφήβων στη χώρα μας έχουν ως εξής:

  • Οι 18-24 ετών έχουν ήδη εμβολιαστεί σε ποσοστό 45,4% και με τα ραντεβού θα φτάσουν στο 47%
  • Οι 15-17 ετών έχουν ήδη εμβολιαστεί σε ποσοστό 20% και με τα ραντεβού θα φτάσουν στο 23,1%
  • Οι 12-14 ετών έχουν ήδη εμβολιαστεί σε ποσοστό 9,6% και με τα ραντεβού θα ανέβουμε στο 11,5%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...