461
Φωτογραφία αρχείου από γιατρό που εργάζεται σε νοσοκομείο της Αθήνας | Intime

Στη Λάρισα το πρώτο πρόστιμο από Ιατρικό Σύλλογο σε αντιεμβολιαστή γιατρό

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2021, 14:32
Φωτογραφία αρχείου από γιατρό που εργάζεται σε νοσοκομείο της Αθήνας
|Intime

Στη Λάρισα το πρώτο πρόστιμο από Ιατρικό Σύλλογο σε αντιεμβολιαστή γιατρό

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2021, 14:32

Την επιβολή χρηματικού προστίμου, ύψους 3.000 ευρώ, είχε αποφασίσει στις 19 Ιουλίου ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας (ΙΣΛ) Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, σε γιατρό-μέλος του Συλλόγου, η οποία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρακινούσε τους πολίτες να μην εμβολιαστούν, προβάλλοντας fake news για σοβαρές παρενέργειες.

Οπως ανέφερε μιλώντας τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ ο κ. Γιαννακόπουλος, ο ΙΣΛ ήταν ο πρώτος σύλλογος στη χώρα που επέβαλε ποινή σε γιατρό-αντιεμβολιαστή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου, η χρηματική ποινή επιβλήθηκε στο πλαίσιο της πειθαρχικής δίωξης, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας, για παράβαση του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν. 3418/2005).

«Οι Ιατρικοί Σύλλογοι μπορούν να επιβάλλουν στους γιατρούς χρηματικές ποινές με απόφαση του προέδρου μέχρι 5.000 ευρώ. Ωστόσο, για τη διαγραφή ενός γιατρού και τη στέρηση της άσκησης επαγγέλματος, θα πρέπει πρώτα να περάσει πειθαρχικό από τον τοπικό Σύλλογο και ακολούθως να παραπεμφθεί στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ)», εξηγεί στο Protagon ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ Γιώργος Ελευθερίου.

Συγκεκριμένα, το πρόστιμο επιβλήθηκε στη γυναικολόγο για παραπλάνηση και παραπληροφόρηση των πολιτών με μη τεκμηριωμένες και επιστημονικά παραδεκτές απόψεις γύρω από τη λοίμωξη Covid-19 και τον εμβολιασμό, που κλόνισαν την πίστη των πολιτών προς το ιατρικό λειτούργημα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος της θεσσαλικής πόλης υπενθυμίζει πως ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας με σαφήνεια ορίζει ότι «η ενημέρωση του κοινού από τους γιατρούς σε θέματα της ειδικότητας ή του γνωστικού τους αντικειμένου πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις αρχές και τις κείμενες διατάξεις που διέπουν την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και την Ιατρική Δεοντολογία. Η ενημέρωση πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά σε στοιχεία απόλυτα τεκμηριωμένα και διεθνώς παραδεδεγμένα. Η παρουσία του ιατρού πρέπει να περιορίζεται στα αναγκαία για την ενημέρωση πλαίσια και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποκρύπτεται σκοπός διαφήμισης και δεν επιτρέπεται η δια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έκφραση απόψεων που μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση ή παραπλάνηση του κοινού για θέματα υγείας».

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη αναμένεται να βρεθεί ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), επειδή, όπως αναφέρεται στην επιστολή, από την συμπεριφορά και τις ενέργειές του «ενδεχόμενα υφίσταται κίνδυνος και ανάγκη προστασίας για τη δημόσια υγεία» (εδώ).

Η ανάρτηση

Στην επίμαχη ανάρτησή της η γιατρός, που διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο κέντρο της Λάρισας, καλούσε τους πολίτες να πουν «όχι» στα εμβόλια του κορονοϊού, λόγω των «μεγάλων παρενεργειών, των διαταραχών στο ανθρώπινο DNA και της σταδιακής καταστροφής στα αγγεία, που προκαλούν» όπως ανέφερε.

Στα πεδία των σχολίων, και απαντώντας σε διαδικτυακούς της φίλους, η ίδια είχε ισχυριστεί μεταξύ άλλων, ότι «πολλές γυναίκες δεν πρόκειται να τεκνοποιήσουν ποτέ, λόγω βλάβης του DNA», ενώ προέτρεπε όλους να βγουν και να μιλήσουν, όπως κάνει και η ίδια, καθώς έχει υποχρέωση από τον όρκο του Ιπποκράτη που έχει δώσει.

Μετά τον σάλο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της ανάρτησης, αρχικά στα τοπικά και στη συνέχεια στα πανελλαδικά Μέσα, η γιατρός έσβησε την ανάρτηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...