1442
Οι Σακκάς-Σεϊσίδης συνελήφθησαν έπειτα από τυχαίο έλεγχο της ομάδας ΔΙΑΣ (φωτό αρχείου) | InTime News

«Επιτυχία της ΕΛΑΣ» η σύλληψη Σεϊσίδη, Σακκά

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2016, 14:47
Οι Σακκάς-Σεϊσίδης συνελήφθησαν έπειτα από τυχαίο έλεγχο της ομάδας ΔΙΑΣ (φωτό αρχείου)
|InTime News

«Επιτυχία της ΕΛΑΣ» η σύλληψη Σεϊσίδη, Σακκά

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2016, 14:47

Επιχειρησιακά, έστω και αν το τυχαίο ήταν ο καθοριστικός παράγοντας, η σύλληψη των Μάριου Σεϊσίδη και Κώστα Σακκά συνιστά μια εξόχως σημαντική επιτυχία για την Ελληνική Αστυνομία.

Σε επίπεδο εντυπώσεων η επίδραση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Εξ ου και τα «μπράβο» που απέστειλε και η ΝΔ στην ηγεσία του Σώματος. Οσο για τον αναπληρωτή υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκο Τόσκα, λειτούργησε ως «τονωτικό» έπειτα από την κριτική που έχει δεχθεί τις τελευταίες ημέρες, λόγω των αναφορών του για τις συλλογικότητες των Εξαρχείων και τη συνολική στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των καταλήψεων. Ο ίδιος μετά τη σύλληψη των δύο καταζητούμενων, έσπευσε να τονίσει: «Η σύλληψη των Σεϊσίδη-Σακκά έδωσε το στίγμα ότι θα είμαστε άτεγκτοι απέναντι σε όσους παραβαίνουν τον νόμο». Ηταν μια ευκαιρία να εμφανιστεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως βασικός υπερασπιστής της έννομης τάξης και της ασφάλειας στη χώρα, αποκρούοντας τις επιθέσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση. Οχι ότι η μέχρι στιγμής ανεξέλεγκτη δράση οργανώσεων όπως ο Ρουβίκωνας – που δημοσιοποίησε νέο απόρρητο έγγραφο του υπουργείο Εξωτερικών – βοηθά, αλλά τέλος πάντων.

Στο θέμα μας: Την Παρασκευή άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. εντόπισαν και συνέλαβαν σε κρησφύγετο στη Σπάρτη τον κατηγορούμενο για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Πυρήνες της Φωτιάς» Κώστα Σακκά καθώς και τον Μάριο Σεϊσίδη, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στη δράση των περιβόητων «ληστών με τα μαύρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αντιτρομοκρατική εδώ και μία εβδομάδα είχε στη διάθεσή της πληροφορίες πως οι δύο καταζητούμενοι κρύβονται στη Λακωνία. Αμέσως ξεκίνησε ο σχεδιασμός της επιχείρησης για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

Υπενθυμίζεται πως ο Κώστας Σακκάς είχε εξαφανιστεί στις αρχές Φεβρουαρίου, καθώς δεν είχε δώσει το «παρών» στο Αστυνομικό Τμήμα Καμινίων, όπως προέβλεπαν οι περιοριστικοί όροι που του είχαν επιβληθεί. Αντίθετα, π Μάριος Σεϊσίδης ήταν καταζητούμενος για πάνω από 10 χρόνια.

Τους συνέλαβαν τυχαία

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο παράγοντας τύχη λειτούργησε καταλυτικά στη σύλληψη των δύο. ολα ξεκίνησαν από ένα μπλόκο της ομάδας ΔΙΑΣ που έκανε σήμα σε ένα ασημί ΙΧ να σταματήσει για έλεγχο. Οπως αποδείχθηκε το αυτοκίνητο ήταν κλεμμένο (είχε κλαπεί από την περιοχή της Αττικής) και σε αυτό επέβαιναν οι Μάριος Σεϊσίδης και Κώστας Σακκάς.

Το ΙΧ δεν σταμάτησε και οι επιβαίνοντες προσπάθησαν να διαφύγουν κάνοντας αναστροφή, ωστόσο οι αστυνομικοί τους καταδίωξαν και οι δράστες εγκλωβίστηκαν κοντά στο ΚΤΕΛ της πόλης, προσπάθησαν εγκαταλείποντας το αυτοκίνητό τους να διαφύγουν τρέχοντας, ωστόσο οι αστυνομικοί κατάφεραν να τους συλλάβουν.

Οι δυο καταζητούμενοι αρνήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία τους και δακτυλικά αποτυπώματα ωστόσο αναγνωρίστηκαν και ενημερώθηκε άμεσα η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Αμέσως ειδικό κλιμάκιο έσπευσε στη Σπάρτη.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη των δύο καταζητούμενων είναι η εξής:

«Συνελήφθησαν δύο καταζητούμενοι ηλικίας 32 και 35 ετών, στη Σπάρτη.

Κατηγορούνται κατά περίπτωση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ληστείες, κλοπή, αντίσταση, πλαστογραφία και ψευδή ανωμοτί κατάθεση

Την προανάκριση ανέλαβε η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας
Συνελήφθησαν χθες, 4 Αυγούστου 2016, στη Σπάρτη, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λακωνίας, δύο ημεδαποί ηλικίας 32 και 35 ετών, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και ληστείες.

Ειδικότερα, απογευματινές ώρες χθες αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λακωνίας εντόπισαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου προσπάθησε να αποφύγει τον έλεγχο, κάνοντας αναστροφή και αναπτύσσοντας ταχύτητα. Ακολούθησε καταδίωξη και οι αστυνομικοί πέτυχαν να ακινητοποιήσουν τους δύο επιβαίνοντες και να τους προσάγουν στο Τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης.

Οπως προέκυψε, σε βάρος του 32χρονου εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, διακεκριμένη κατοχή όπλων και απλή προπαρασκευαστική πλαστογραφία για διακεκριμένη οπλοκατοχή. Σε βάρος του 35χρονου εκκρεμούσαν αποφάσεις για τα αδικήματα της απόπειρας παράνομης βίας, παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας, ενώ μέχρι στιγμής τους έχουν αποδοθεί επιπλέον κατηγορίες για κλοπή, αντίσταση, πλαστογραφία και ψευδή ανωμοτί κατάθεση.

Από την έρευνα προέκυψε ότι το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο είχε κλαπεί την 15-06-2016 από περιοχή της Αττικής, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δυο κινητά τηλέφωνα και δύο πλαστά δελτία ταυτότητας.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές ενώ το προανακριτικό έργο ανέλαβε η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.)».

Τα έργα και οι ημέρες του Σακκά
sakkas-1
Ο Κώστας Σακκάς την περίοδο που είχε συλληφθεί από την ΕΛ.ΑΣ.

Ο Κώστας Σακκάς είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 2010 μαζί με τον Αλέξανδρο Μητρούσια στην οδό Καισαρείας στη Νέα Σμύρνη, από ομάδα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ, την στιγμή που εξέρχονταν από ενοικιαζόμενη αποθήκη, στην οποία βρέθηκε οπλισμός. Μετά την σύλληψή του αρνήθηκε να υπογράψει την έκθεση εξέτασης κατηγορούμενου. Παραπέμφθηκε να απολογηθεί στον ανακριτή με τις κατηγορίες της συγκρότησης και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, άγνωστης ονομασίας, πρόκλησης τρομοκρατικών πράξεων, διακεκριμένης οπλοκατοχής καθώς και προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών.

Κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής του, η δικογραφία του συσχετίστηκε με αυτή της “Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς”, της οποίας όμως αρνείται ότι είναι μέλος. Αντίστοιχο ισχυρισμό έχουν εκφράσει και τα ήδη προφυλακισμένα μέλη της οργάνωσης. Δύο μήνες πριν την συμπλήρωση του ορίου προφυλάκισης, δηλαδή 18 μήνες, ασκήθηκε νέα ποινική δίωξη για συναφή αδικήματα με αποτέλεσμα να του επεκταθεί εκ νέου η προφυλάκιση κατά 12 μήνες. Με την πάροδο των 12 μηνών και παρά την συμπλήρωση του ανωτάτου ορίου προφυλάκισης των 30 μηνών, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η δίκη για την πρώτη υπόθεση και χωρίς να έχει αρχίσει η δίκη για την δεύτερη υπόθεση, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την παράταση για ακόμα έξι μήνες.

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών ο Σακκάς, στις 4 Ιουνίου 2013, ξεκίνησε απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί για την παράνομη παράταση της προφυλάκισής του. Μετά από 14 ημέρες απεργίας πείνας, και ύστερα από προβλήματα υγείας που παρουσιάστηκαν, μεταφέρθηκε[9] από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας. Κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών προσέφυγε η συνήγορος του Σακκά, τις αντιρρήσεις της οποίας όμως απέρριψε το συμβούλιο κατά πλειοψηφία.

Στις 11 Ιουλίου το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την αποφυλάκιση του Σακκά επιβάλλοντάς του αυστηρούς περιοριστικούς όρους μεταξύ των οποίων απαγόρευση εξόδου από τον νομό Αττικής κ.α.

Στις 15 Ιανουαρίου συνελήφθη εκ νέου ύστερα από έκδοση νέου εντάλματος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Σύμφωνα με την αστυνομία ύστερα από νέα εξέταση ανιχνεύθηκε το αποτύπωμά του σε πειστήρια που είχαν βρεθεί σε διαμέρισμα που διατηρούσε συγκατηγορούμενος του Σακκά, στο Χαλάνδρι. Μετά την κατάθεσή του στον ανακριτή αφέθηκε ελεύθερος με τους ίδιους περιοριστικούς όρους και επιβολή χρηματικής εγγύησης πέντε χιλιάδων ευρώ.

Στις 10 Φεβρουαρίου δεν εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα Καμινίων ως όφειλε, σύμφωνα με τους περιοριστικούς όρους που του έχουν επιβληθεί, με αποτέλεσμα να καταζητείται μέχρι σήμερα. Στις 17 Φεβρουαρίου δημοσιεύθηκε στον διαδικτυακό χώρο indymedia επιστολή του Σακκά στην οποία μεταξύ άλλων ισχυριζόταν ότι είναι αθώος.

Ποιος είναι ο Μάριος Σεϊσίδης
seisidi
Ο Μάριος Σεϊσίδης σε παλαιότερη φωτογραφία του

Ο Μάριος Σεϊσίδης δεν είχε ποτέ συλληφθεί από τις αρχές και ήταν καταζητούμενος για πάνω από 10 χρόνια. Υπενθυμίζεται πως οι «ληστές με τα μαύρα» διέπραξαν -από τον Νοέμβριο του 2002 ως τον Ιανουάριο του 2006- επτά ληστείες τραπεζών στην Αθήνα με συνολική λεία που άγγιζε τα 700.000 ευρώ. Τον Οκτώβριο του 2009, μάλιστα, είχε επικηρυχθεί για 600.000 ευρώ από τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μαζί με τους άλλους δύο «ληστές με τα μαύρα», τον 33χρονο τότε αδερφό του Σίμο Σεϊσίδη και τον 31χρονο τότε Γρηγόρη Τσιρώνη.

Τόσκας: «Θα είμαστε άτεγκτοι»

«Η σύλληψη των Σεϊσίδη-Σακκά έδωσε το στίγμα ότι θα είμαστε άτεγκτοι απέναντι σε όσους παραβαίνουν τον νόμο», υπογράμμισε την Παρασκευή στη Βουλή ο Νίκος Τόσκας. Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ. και της κυβέρνησης, ενώ απάντησε και στον Ηλία Κασιδιάρη που επιχείρησε να συνδέσει τον ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία, κατηγορώντας το κυβερνών κόμμα ότι παρείχε πολιτική κάλυψη στους δύο συλληφθέντες και ότι επιδεικνύει ανοχή σε φαινόμενα ανομίας στα Εξάρχεια, επιτρέποντας να είναι άβατο. «Δεν μπορεί να παριστάνουν τους τιμητές της Δημοκρατίας οι υπονομευτές της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και στις συλλήψεις για ναρκωτικά στα Εξάρχεια. «Δεν ενεργούμε σε μία βραδιά με εφ’ όπλου λόγχη και ξεχνάμε τις άλλες μέρες. Δουλεύουμε με σύστημα και μεθοδικότητα και αυτό το φοβάται η Χρυσή Αυγή γιατί θέλει να ψαρέψει σε θολά νερά, μην παριστάνει η Χρυσή Αυγή τους φίλους των σωμάτων ασφαλείας. Ξένο σώμα είναι σε όλα αυτές τις καταστάσεις και το ξέρουν καλά», κατέληξε.

ΝΔ: «Μπράβο στην Ελληνική Αστυνομία»

Ανακοίνωση για τη σύλληψη των δύο καταζητούμενων εξέδωσε και η ΝΔ. Σε αυτήν αναφέρει:

«Η Νέα Δημοκρατία συγχαίρει την Ελληνική Αστυνομία, για τη σύλληψη των καταζητούμενων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές και αντιεξουσιαστικές οργανώσεις Κ. Σακκά και Μ. Σεϊσίδη. Είναι άλλη μια απόδειξη ότι το ανθρώπινο δυναμικό των Σωμάτων Ασφαλείας, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει επιτελεί υπεύθυνα το έργο του. Η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει, ταυτόχρονα, τις ανησυχίες της για τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση χειρίζεται απόρρητα έγγραφα μείζονος σημασίας. Η δημοσιοποίηση από την ομάδα Ρουβίκωνα, νέου απόρρητου εγγράφου του Υπουργείου Εσωτερικών, εάν δεν παραπέμπει σε παρακρατικό μηχανισμό, σίγουρα καθιστά υπόλογους τους αρμόδιους Υπουργούς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...