706
Εγκατάσταση με φωτοβολταϊκά πάνελ στη Θεσσαλία | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΣΧΑΛΗ

Στην Κοζάνη το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της χώρας από τα ΕΛΠΕ

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2020, 12:34
Εγκατάσταση με φωτοβολταϊκά πάνελ στη Θεσσαλία
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΣΧΑΛΗ

Στην Κοζάνη το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της χώρας από τα ΕΛΠΕ

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2020, 12:34

Την εξαγορά φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη, ισχύος 204 μεγαβάτ που είναι το μεγαλύτερο έργο ανανεώσιμων πηγών στην Ελλάδα και ένα από τα 5 μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά στην Ευρώπη, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η διοίκηση του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα – 20 φορές πιο μεγάλο από τα ήδη υπάρχοντα – και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα τέσσερα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα της Ευρώπης.

Υπολογίζεται ότι θα παράγει ενέργεια 300 GWh ετησίως, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας μηδενικών εκπομπών για 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 300.000 τόνων, που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.

Η συνολική επένδυση θα ανέλθει σε €130 εκατ., με σημαντικό όφελος για την οικονομία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Δ. Μακεδονίας, καθώς θα δημιουργηθούν περισσότερες από 300 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής, οι περισσότερες των οποίων θα καλυφθούν από την τοπική κοινωνία.

Παράλληλα επισπεύδεται η επίτευξη του βραχυπρόθεσμου στόχου που είχε θέσει η διοίκηση του Ομίλου ΕΛΠΕ για 300 MW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, με μεσοπρόθεσμη επιδίωξη τα 600 MW έως το 2025.

Το έργο θα κατασκευαστεί από την Ελληνικά Πετρέλαια σε συνεργασία με τον γερμανικό πολυεθνικό όμιλο Juwi. Η περίοδος εργασιών αναμένεται να διαρκέσει 16 μήνες και το έργο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στο δ’ τρίμηνο του 2021.

Για σημαντική στροφή των Ελληνικών Πετρελαίων στις ανανεώσιμες πηγές, που υπηρετεί τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης και υποστηρίζει την δίκαιη μετάβαση της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή έκανε λόγο, μιλώντας στην εκδήλωση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Οπως υπογράμμισε, η επένδυση αποτελεί έμπρακτη στήριξη για την ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών και συνολικά την οικονομία, αλλά και μήνυμα προς τους επενδυτές που θέλουν να κινηθούν στο χώρο.

Ανήγγειλε δε ότι με νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί αυτό το μήνα καταργείται η άδεια παραγωγής για τις μονάδες ΑΠΕ ενώ στο πλαίσιο της διευκόλυνσης της αδειοδότησης θα προχωρήσει και η απλούστευση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, παρουσίασε την στρατηγική του Ομίλου που περιλαμβάνει βελτίωση της απόδοσης στις βασικές δραστηριότητες με επενδύσεις ύψους €500 εκατ. – €1 δισ. τα επόμενα πέντε χρόνια αλλά και ανάπτυξη διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου με επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές, επέκταση στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο και αξιοποίηση ευκαιριών για την ενεργειακή μετάβαση. Στόχος του ομίλου είναι η μείωση του συνολικού ανθρακικού αποτυπώματος κατά 50 % ως το 2030 ενώ ήδη από το 2014 οι εκπομπές έχουν μειωθεί κατά 25%.

Το έργο της Κοζάνης, δήλωσε ο κ. Σιάμισιης «είναι το πρώτο, θα ακολουθήσουν και άλλα έργα στη συνέχεια», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΠΕ, καθώς ο στόχος του ομίλου είναι η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ισχύος 600 μεγαβάτ ως το 2025.

Με την επένδυση αυτή, τόνισε, «επιβεβαιώνουμε τη στρατηγική μας για το μετασχηματισμό της ΕΛΠΕ σε έναν ενεργειακό Ομιλο, ισχυροποιώντας τη θέση μας και αντιμετωπίζοντας τις σημερινές προκλήσεις.  Η επιτυχία σε αυτή τη προσπάθεια θα είναι επωφελής σε πολλά επίπεδα, καθώς προσδίδει αξία στην Εταιρία μας, βοηθά στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων και, παράλληλα, στηρίζει την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας».

Οπως υπογράμμμισε ο κ. Σιάμισιης, ο Ομιλος ΕΛΠΕ αποτελεί τα τελευταία 60 χρόνια τον ακρογωνιαίο λίθο στην ανάπτυξη της ενεργειακής αγοράς της χώρας, ενώ έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ την τελευταία εικοσαετία για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεών της και την παραγωγή πιο ποιοτικών και «καθαρών» καυσίμων.

Τα συνολικά κονδύλια για το επενδυτικό πρόγραμμα της τρέχουσας πενταετίας  ανέρχονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί και στη δημιουργία, ή σε εξαγορές, έργων ΑΠΕ.

Ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του ομίλου ΕΛΠΕ, Γιώργος Αλεξόπουλος, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η τιμή με την οποία θα πωλείται η ενέργεια από το έργο της Κοζάνης, 56,72 ευρώ ανά μεγαβατώρα για 20 χρόνια, είναι χαμηλότερη από την Οριακή Τιμή (τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας), που σημαίνει ότι «το έργο δεν θα επιδοτείται από τον καταναλωτή αλλά θα επιδοτεί άλλα έργα ΑΠΕ με υψηλότερες τιμές αναφοράς».

Σημείωσε ακόμη ότι το 40 % της επένδυσης θα είναι ελληνική προστιθέμενη αξία, ενώ εξετάζεται η εφαρμογή καινοτομικών λύσεων όπως ο συνδυασμός με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Τέλος ο Στέφαν Χάνσεν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Juwi, τόνισε πως το φωτοβολταϊκό πάρκο θα λειτουργήσει στα τέλη του 2021 και θα αποδίδει μέσω του νομοθετημένου πόρου, 500.000 ευρώ το χρόνο στην τοπική κοινωνία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...