416
Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος την εποχή που ο Πάνος Καμμένος επιδείκνυε τη φιλία τους | Social Media

Στη φυλακή ο Τζορτζ Παπαδόπουλος

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2018, 09:01
Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος την εποχή που ο Πάνος Καμμένος επιδείκνυε τη φιλία τους
|Social Media

Στη φυλακή ο Τζορτζ Παπαδόπουλος

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2018, 09:01

Ηταν μια εποχή -όχι και τόσο μακρινή όπως θέλουν να την περιγράφουν κάποιοι- που ο Τζορτζ Παπαδόπουλος θεωρείτο στην Ελλάδα το καμάρι της ομογένειας στις ΗΠΑ και ένας σύνδεσμός μας με την αυλή του νεοεκλεγέντος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Πάνος Καμμένος για παράδειγμα, έσπευσε να συγχαρεί προσωπικά τον ομογενή για τη νίκη του ρεπουμπλικανού μεγιστάνα τον Νοέμβριο του 2016, ενώ νωρίτερα τον ξεναγούσε στην Αθήνα —ο «φέρελπις» Παπαδόπουλος θα συναντούσε μέχρι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Τώρα αυτός ο αμφιλεγόμενος τύπος καταλήγει πίσω από τα σίδερα.

Οπως έγινε γνωστό, αμερικανός δικαστής καταδίκασε την Παρασκευή τον Τζορτζ Παπαδόπουλο, πρώην συνεργάτη της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, σε φυλάκιση 14 ημερών για ψευδή κατάθεση στο FBI στο πλαίσιο της έρευνας για την ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Φαινομενικά ήταν μια μικρή ποινή και ο Τραμπ έσπευσε να συμπεράνει ότι οι εισαγγελείς δεν βρήκαν τελικά στοιχεία για την περιβόητη ανάμειξη της Μόσχας υπέρ του στις εκλογές του 2016. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι New York Times, οι περισσότεροι που κατηγορούνται πρώτη φορά για ψευδή κατάθεση στο FBI τιμωρούνται με αναστολή. Ο δικαστής Ράντολφ Ντ. Μος είπε ότι ο Παπαδόπουλος πρέπει να τιμωρηθεί αυστηρότερα επειδή είπε ψέματα σε μια έρευνα «εθνικής σημασίας».

Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος είχε παραδεχτεί την ενοχή του, τον Οκτώβριο 2017, για ψευδή κατάθεση στο FBI σχετικά με τον χρόνο και τη σημασία των επαφών του με Ρώσους, ανάμεσά τους και ένα καθηγητή που τού είχε πει ότι οι Ρώσοι έχουν στην διάθεσή τους «βρώμικα στοιχεία» για την υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον.

Φαίνεται πάντως πως ο Παπαδόπουλος συνεργάστηκε σε κάποιο βαθμό με τις αμερικανικές διωκτικές αρχές για να γλιτώσει τα ακόμα χειρότερα. Το ζήτημα για εμάς είναι τι είπε για τις επαφές που είχε με τον κ. Καμμένο στην Ελλάδα καθώς πολλοί στις ΗΠΑ θέλουν να ερευνήσουν το «τρίγωνο» Τζορτζ Παπαδόπουλος-Καμμένος-Μόσχα (πολλά μέσα ενημέρωσης, από το Foreign Policy ως το Buzzfeed έχουν καταδείξει αυτήν την σχέση).

Να θυμήσουμε ότι από έρευνα που πραγματοποίησε το Protagon σε δικαστικά έγγραφα για την υπόθεση του πρώην συμβούλου του Τραμπ, προκύπτει ότι κατά το χρονικό διάστημα που ο Παπαδόπουλος περιόδευε στην Ελλάδα, τον Μάιο του 2016, και έκανε επαφές (μεταξύ άλλων) με τον Πάνο Καμμένο, είχε αναπτύξει επικοινωνία και με έναν «σύνδεσμο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών». Ο «σύνδεσμος» αυτός φαίνεται ότι εργαζόταν σε think tank το οποίο είχε κοινό συνεργάτη με το Ινστιτούτο Γεωπολιτικών Μελετών Εθνική Αναδημιουργία (ΙΓΜΕΑ), που έχουν ιδρύσει οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...