649
Ιούνιος 2018. Αγνώριστος σε σύγκριση με τη δημόσια εικόνα του, ο φυγάς Αρτέμης Σώρρας οδηγείται στον ανακριτή | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη φυλακή ο Αρτέμης Σώρρας

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2019, 17:09
Ιούνιος 2018. Αγνώριστος σε σύγκριση με τη δημόσια εικόνα του, ο φυγάς Αρτέμης Σώρρας οδηγείται στον ανακριτή
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη φυλακή ο Αρτέμης Σώρρας

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2019, 17:09

Ποινή κάθειρξης έξι ετών χωρίς μάλιστα αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση επιβλήθηκε στον Αρτέμη Σώρρα, τον πολυσυζητημένο ιδρυτή της οργάνωσης «Ελλήνων Συνέλευσις», ο οποίος κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της απόπειρας απάτης σε βάρος του Δημοσίου.

Και πάλι βέβαια, ο Σώρρας γλίτωσε τα χειρότερα καθώς νωρίτερα η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας έκρινε ότι ο υπόδικος αποπειράθηκε να εξαπατήσει το ελληνικό Δημόσιο, μόνος του, χωρίς τη συνδρομή κάποιας εγκληματικής οργάνωσης και δίχως να προκύψει ότι προχώρησε σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Το δικαστήριο ακολούθησε την πρόταση της εισαγγελέως και απάλλαξε τους 22 συγκατηγορούμενους του Σώρρα από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν, είτε ομόφωνα, είτε κατά πλειοψηφία.

Ο Σώρρας υπήρξε παράγωγο της έξαλλης εποχής της ελληνικής κρίσης. Στον καιρό που οι κλονισμένοι Ελληνες ήταν έτοιμοι να ακούσουν τον οποιοδήποτε, πολιτικό ή απατεώνα –ή και πολιτικό απατεώνα– ο Αρτέμης Σώρρας απευθύνθηκε στο πανελλήνιο, ισχυριζόμενος ότι διαθέτει 600 δισ. δολάρια (ή ευρώ, λίγη σημασία έχει), ικανά να εξαγοράσουν όχι μόνο το χρέος της χώρας, αλλά και να καλύψουν τις υποχρεώσεις ιδιωτών. Δεν άργησε να βρει πολλούς υποστηρικτές που σταμάτησαν να πληρώνουν την Εφορία αντιπροτείνοντας στις ΔΟΥ να δεχτούν ομόλογα Σώρρα και εξώδικα.

Κατά τη διάρκεια της δίκης κατάθεσαν μεταξύ άλλων δύο πολίτες, οι οποίοι έστειλαν σε υπηρεσίες του Δημοσίου τα εξώδικα που παρείχε η «Ελλήνων Συνέλευσις», με την υπόσχεση πως θα καλυφθούν τα χρέη τους προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Ο πρώτος μάρτυρας είπε στο δικαστήριο ότι χρωστούσε 50.000 ευρώ και αποφάσισε να αποστείλει το εξώδικο, αν και, όπως τόνισε, δεν πίστεψε όσα ισχυριζόταν τα μέλη του φορέα του Σώρρα.

«Σκέφτηκα μία στο εκατομμύριο να ισχύει, γιατί να είμαι απ’ έξω;», είπε.

Ο δεύτερος πολίτης, ο οποίος χρωστούσε 150.000 ευρώ στο Δημόσιο, κατέθεσε ότι απέστειλε εξώδικο πιστεύοντας ότι όντως τα 600 δισ. ευρώ στα οποία αναφερόταν ο Αρτέμης Σώρρας είναι υπαρκτά.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα χρήματα αυτά «γράφτηκαν ξαφνικά στον προϋπολογισμό το 2015» και κληθείς να διευκρινίσει αν θεωρεί πως το Δημόσιο δέχθηκε το αστρονομικό ποσό, επέμεινε στην άποψη του, σημειώνοντας πως, αν και είναι βιοτέχνης, ξέρει καλά από λογιστικά…

Διόλου τυχαία ακόμα και πρόσφατα κάποιοι ύψωναν πανό μπροστά στη Βουλή για να σταματήσει η άδικη δίωξη του αρχηγού. Η δε «Ελλήνων Συνέλευσις» συμμετείχε στις τελευταίες εκλογές, της 7ης Ιουλίου, και ψηφίστηκε από 14.173 πολίτες, σχεδόν τους διπλάσιους από το ΚΚΕ (ΜΛ) και εξαπλάσιους από το Μ-Λ ΚΚΕ.

Από την άλλη και η ελληνική Δικαιοσύνη είχε επιδείξει αν όχι ανοχή, τουλάχιστον αδράνεια μπροστά στο φαινόμενο. Χρειάστηκε να φτάσουμε στο καλοκαίρι του 2017 ώστε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου να αναιρέσει απόφαση του Πλημμελειοδικείου Αθηνών που είχε δεχθεί ότι ο Σώρρας είναι διαχειριστής ενός ποσού $600 δισ., όπως ο ίδιος ισχυριζόταν. Θα ήταν ενδιαφέρον να μαθαίναμε κάποια στιγμή ποιος έκρινε πρωτοδίκως ότι ο Σώρρας είχε αυτά τα λεφτά που θα μπορούσαν να ξεπληρώσουν δύο φορές το ελληνικό χρέος…

Την Παρασκευή, πάντως, στην αγόρευσή της, η εισαγγελέας, είπε ο Σώρρας κατέθεσε στην Τράπεζα της Ελλάδος αίτηση δανειοδότησης της χώρας ύψους 600 δισ. δολαρίων, με επιτόκιο 0,5% και αποπληρωμή τα 100 έτη, εφόσον υπήρχε εγγύηση με ομόλογα ελληνικού Δημοσίου. «Εγινε έρευνα από τις δημόσιες υπηρεσίες και προέκυψε ότι πρόκειται περί απάτης. Μάλιστα, με έγγραφό του, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι τα χρεωστικά ομόλογα είναι προϊόν απάτης και συνιστούσε σε παραλήπτες να μην απαντούν σε τέτοιου είδους αλληλογραφία» επεσήμανε στην αγόρευσή της και κατέληξε: «Εγινε πολυεπίπεδος έλεγχος. Υπήρχε δυσπιστία στην πρόταση από το υπουργείο Οικονομικων. Ο Σωρρας παρουσίαζε ότι διέθετε τον πλούτο των 11 πλουσιότερων ανθρώπων παγκοσμίως». Παράλληλα, πάντως, η εισαγγελέας πρότεινε την πλήρη απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων από την πράξη της εγκληματικής οργάνωσης, με το σκεπτικό ότι δεν προέκυψε η δράση της, αλλά «μία πολιτική κίνηση, μέσω της οποίας έγινε προσπάθεια να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι». Αντίστοιχα, για το αδίκημα της νομιμοποπίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα επίσης ζήτησε την αθώωση και των 23 κατηγορουμένων, αναφέροντας πως «δεν προέκυψε ότι ο υπό διερεύνηση τραπεζικός λογαριασμός χρησιμοποιήθηκε για την τέλεση κακουργήματος». Οπως είπε η εισαγγελική λειτουργός δεν προέκυψε οικονομική ζημία, στοιχείο απαραίτητο για την ύπαρξη απάτης. Πηγή: Protagon.gr

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...