358
Occasion, δηλαδή Ευκαιρία - αλλά για εξαπάτηση |

Στη φάκα «μαϊμού» πωλητές αυτοκινήτων στη Θεσσαλονίκη – πάνω από 30 τα θύματά τους

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2019, 12:43
Occasion, δηλαδή Ευκαιρία - αλλά για εξαπάτηση
|

Στη φάκα «μαϊμού» πωλητές αυτοκινήτων στη Θεσσαλονίκη – πάνω από 30 τα θύματά τους

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2019, 12:43

Στα δίχτυα της ΕΛ.ΑΣ. έπεσαν τα μέλη σπείρας που εξαπατούσαν δεκάδες ανυποψίαστους πολίτες μέσω εικονικών πωλήσεων αυτοκινήτων. Οι εμφανιζόμενοι ως εκπρόσωποι εταιρείας πωλήσεων ΙΧ διαφήμιζαν αυτοκίνητα που στην πραγματικότητα δεν διατίθονταν προς πώληση – ή ήταν ακόμα και ανύπαρκτα-  και αφού έκλειναν τις συμφωνίες με τους επίδοξους αγοραστές, τους αποσπούσαν υψηλά χρηματικά ποσά χωρίς κανένα απολύτως αντίκρισμα.

Η περιπτώσεις που εξιχνίασε η Αστυνομία έπειτα από πολύμηνη έρευνα είναι δεκάδες. Μέχρι στιγμής, όπως διαπιστώθηκε, τα θύματα είναι τουλάχιστον 30, με τη συνολική ζημία σε βάρος των παθόντων να ξεπερνά τις 100.000.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν ήδη ως μέλη του κυκλώματος πέντε άτομα, τρεις άνδρες ηλικίας 45, 47 και 56 ετών και δύο γυναίκες 25 και 39 ετών. Η  δράση τους εντοπίζεται στην ελληνική επικράτεια από το Νοέμβριο του 2017 έως και τον Ιανουάριο του 2019.

Σύμφωνα με ό,τι έχει γίνει γνωστό για την υπόθεση,  τα μέλη του κυκλώματος κατήρτιζαν πλαστά δελτία ταυτότητας με τις φωτογραφίες του και στοιχεία άλλων υπαρκτών προσώπων, ενώ χρησιμοποιούσαν υπεύθυνες δηλώσεις με πλαστές σφραγίδες δημοσίων υπηρεσιών και υπαλλήλων.

Στη συνέχεια μετέβαιναν στις αρμόδιες υπηρεσίες για έναρξη εικονικών εταιρειών πώλησης οχημάτων, αλλάζοντας τα στοιχεία επικοινωνίας των δικαιούχων.

Με τις πλαστές ταυτότητες και τα κλεμμένα φορολογικά στοιχεία άνοιγαν τραπεζικούς λογαριασμούς, εκδίδοντας ταυτόχρονα σχετικές κάρτες.

Ακολούθως αναρτούσαν ηλεκτρονικές αγγελίες πώλησης και διαφημιστικές καταχωρήσεις σε διάφορες ιστοσελίδες με  τα οχήματα τα οποία υποτίθεται ότι πωλούσαν.

Χρησιμοποιώντας πλαστά/υφαρπαγέντα στοιχεία, προκειμένου να προσδώσουν αληθοφάνεια στις συναλλαγές τους με τους υποψήφιους αγοραστές, τούς υποδείκνυαν να καταθέτουν χρηματικά ποσά σε συγκεκριμένες τραπεζικούς λογαριασμούς, έτσι ώστε να επισφραγίσουν τη συμφωνία τους και στη συνέχεια το τίμημα για την αγορά του ΙΧ.

Με το που έμπαιναν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους, έκαναν άμεση ανάληψη ή τα μετέφεραν σε άλλους, ενώ οι επίδοξοι αγοραστές δεν παραλάμβαναν ποτέ κάποιο όχημα.

Σε βάρος των πέντε σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτες κατά συναυτουργία και κατά συρροή, τετελεσμένες και σε απόπειρα, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης σε συρροή με το άρθρο της Εγκληματικής Οργάνωσης και του Νόμου για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Οι σχετικοί τραπεζικοί λογαριασμοί αδρανοποιήθηκαν κατόπιν ενημέρωσης των τραπεζικών ιδρυμάτων από την Αστυνομία.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό τυχόν άλλων παθόντων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...