202
| Reuters

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Ερντογάν: Νέες κυρώσεις αν πάρετε και άλλους ρωσικούς S-400

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2021, 08:55
|Reuters

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Ερντογάν: Νέες κυρώσεις αν πάρετε και άλλους ρωσικούς S-400

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2021, 08:55

Κανείς δεν μπορεί να πει στην Τουρκία ποια αμυντικά συστήματα θα αγοράσει για να ενισχύσει το οπλοστάσιό της, διεμήνυσε στις ΗΠΑ ο Ερντογάν, ενώ ετοιμάζεται για ένα ακόμη «παζάρι» με τον Πούτιν για την αγορά και δεύτερης συστοιχίας πυραύλων S-400.

Oι Αμερικανοί ωστόσο ήταν και πάλι ξεκάθαροι, επαναλαμβάνοντας ότι η απόκτηση νέων ρωσικών S-400 από την Τουρκία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, σημαίνει αυτόματα νέες κυρώσεις βάσει του νόμου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act).

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS (εδώ) περί απόκτησης δεύτερης συστοιχίας S-400 από τη Μόσχα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στην ΕΡΤ: «Γνωρίζουμε αυτές τις δηλώσεις και καλούμε την Τουρκία με κάθε ευκαιρία και σε κάθε επίπεδο να μην κρατήσει τους S-400 που έχει ήδη αγοράσει και να μην προχωρήσει σε άλλη αγορά ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού.

»Συνεχίζουμε να ξεκαθαρίζουμε στην Τουρκία ότι οποιαδήποτε νέα σημαντική αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού θα επιφέρει νέες κυρώσεις βάσει του νομού CAATSA».

«Αυτές οι κυρώσεις», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, «θα είναι ξεχωριστές και επιπρόσθετες σε αυτές που ήδη επιβλήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020. Οι ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία σύμμαχο και φιλική χώρα και συνεχίζουν να αναζητούν ευκαιρίες ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, ακόμη και όταν διαφωνούν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...