182
Η εικόνα που παρουσιάζουν οι καταρράκτες δεν θυμίζει σε τίποτα το παρελθόν | REUTERS/Mike Hutchings

«Στέγνωσαν» λόγω ξηρασίας οι καταρράκτες της Βικτωρίας στην Αφρική

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2019, 12:11
Η εικόνα που παρουσιάζουν οι καταρράκτες δεν θυμίζει σε τίποτα το παρελθόν
|REUTERS/Mike Hutchings

«Στέγνωσαν» λόγω ξηρασίας οι καταρράκτες της Βικτωρίας στην Αφρική

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2019, 12:11

Ενα αποκαρδιωτικό θέαμα παρουσιάζουν εδώ και ημέρες οι καταρράκτες της Βικτωρίας, στην Αφρική, στα σύνορα μεταξύ της Ζάμπιας και της Ζιμπάμπουε.

Λόγω της ξηρασίας η ροή του νερού σχεδόν διακόπηκε και έχουν απομείνει οι γυμνοί, κάθετοι βράχοι, με μερικές λίμνες νερού στο κάτω μέρος του καταρράκτη.

Οι ντόπιοι λένε ότι δεν έχουν ξαναδεί κάτι τέτοιο, αναφέρει το Reuters. Το νερό είναι στο χαμηλότερο σημείο από το 1995 και πολύ κάτω από τον μέσο όρο πολλών ετών.

Η μείωση της ροής δεν είναι ασυνήθιστη την ξηρή περίοδο του χρόνου. Ωστόσο η σχεδόν ολική διακοπή λόγω της χειρότερης ξηρασίας εδώ και 100 χρόνια τροφοδοτεί την ανησυχία ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να εξαφανίσει ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Οι καταρράκτες, με ύψος περίπου 100 μέτρων και πλάτος ενός χιλιομέτρου, συγκέντρωναν εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο που θαύμαζαν το μοναδικό θέαμα.

Το πρόβλημα επεκτείνεται και στην παραγωγή ενέργειας, καθώς η μείωση του νερού οδηγεί σε υπολειτουργία υδροηλεκτρικό εργοστάσιο κοντά στους καταρράκτες.

Γενικότερα, το νότιο τμήμα της Αφρικής αντιμετωπίζει όλο και πιο σοβαρά προβλήματα με την λειψυδρία, ενώ 45 εκατ. άνθρωποι δεν έχουν επαρκή διατροφή λόγω της μειωμένης γεωργικής παραγωγής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News