359
| REUTERS/Ricardo Moraes

Στάχτη το Εθνικό Μουσείο της Βραζιλίας – Χάθηκαν εκατομμύρια εκθέματα

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2018, 07:25

Στάχτη το Εθνικό Μουσείο της Βραζιλίας – Χάθηκαν εκατομμύρια εκθέματα

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2018, 07:25

Μια ανυπολόγιστης αξίας καταστροφή βιώνει η Βραζιλία μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε το Εθνικό Μουσείο του Ρίο ντε Ζανέιρο.

Οι Αρχές εκφράζουν φόβους ότι μέσα στις φλόγες χάθηκε το μεγαλύτερο μέρος της τεράστιας συλλογής του Μουσείου, η οποία αποτελείτο από 20 και πλέον εκατομμύρια αντικείμενα, από αρχαιολογικά ευρήματα ως ιστορικά κειμήλια.

Η πυρκαγιά ξέσπασε περί τις 19:30 (01:30 της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας), μετά το κλείσιμο του μουσείου στις 17:00 και μαινόταν ανεξέλεγκτη σε όλο το κτίριο ως αργά το βράδυ.

«Σήμερα είναι μια τραγική ημέρα για τη Βραζιλία. Διακόσια χρόνια δουλειάς, έρευνας και γνώσης χάθηκαν», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Μικέλ Τέμερ.

Οι Αρχές δεν είχαν κάνει καμιά εκτίμηση για τα αίτια της φωτιάς ως το βράδυ της Κυριακής, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχουν θύματα.

Η καταστροφή σαν σύμβολο μιας χώρας σε κρίση

Από την τεράστια πυρκαγιά δεν κάηκαν μόνο ανεκτίμητα εκθέματα, προϊόν πολλών δεκαετιών επιστημονικής έρευνας.

Το καμένο μουσείο είναι με τον τρόπο του ένα τραγικό σύμβολο μιας πόλης αλλά και μιας χώρας σε βαθιά κρίση, χτυπημένης από την «κατάρα» των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Ζανέιρο, η πόλη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα βίας και οικονομικής παρακμής, γράφει το BBC.

Η ίδια η χώρα είναι στη δίνη μεγάλων σκανδάλων διαφθοράς, τα οποία οδήγησαν στην αποπομπή της προέδρου Ρούσεφ.

Το κτίριο του Μουσείου ήταν στο παρελθόν το αυτοκρατορικό παλάτι, κατάλοιπο της εποχής της πορτογαλικής αποικιοκρατίας.

Ωστόσο το προσωπικό κατήγγειλε ότι μεγάλο μέρος του συγκροτήματος ήταν σε κακή κατάσταση και ότι το Μουσείο είχε παραμεληθεί εδώ και χρόνια από πολλές κυβερνήσεις

«Δεν λάβαμε ποτέ τίποτα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», κατήγγειλε ο υποδιευθυντής του Μουσείου Λουίς Ντουάρτε στο τηλεοπτικό δίκτυο Globo το βράδυ της Κυριακής.

Πρόσθεσε ότι «πρόσφατα είχαμε οριστικοποιήσει μια συμφωνία με την (κρατική τράπεζα ανάπτυξης) BNDES για μια μεγάλη επένδυση, που θα μας επέτρεπε την αποκατάσταση του παλατιού και — τραγική ειρωνεία — σχεδιάζαμε την εγκατάσταση ενός νέου αντιπυρικού συστήματος».

Το Μουσείο άνοιξε το 1818 και συνδέεται με το ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Ζανέιρο.

Διέθετε πολλές μεγάλες συλλογές, από αιγυπτιακά τεχνουργήματα ως ελληνορωμαϊκά κειμήλια και το αρχαιότερο ανθρώπινο λείψανο που έχει βρεθεί ποτέ στη Βραζιλία, έναν σκελετό γυναίκας που έζησε πριν από 12.000 χρόνια και βρέθηκε στη Μίνας Ζεράις.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...