691
Ρίψεις νερού από ελικόπτερο σε φλεγόμενες εγκαταστάσεις και σπίτια στην Παλλήνη | ΙΝΤΙΜΕnews

Στάχτη ολόκληρα κτίρια στην Ανθούσα – στις φλόγες οινοποιείο και σπίτια στην Παλλήνη

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2022, 08:12
Ρίψεις νερού από ελικόπτερο σε φλεγόμενες εγκαταστάσεις και σπίτια στην Παλλήνη
|ΙΝΤΙΜΕnews

Στάχτη ολόκληρα κτίρια στην Ανθούσα – στις φλόγες οινοποιείο και σπίτια στην Παλλήνη

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2022, 08:12

Εφιαλτική είναι η κατάσταση με την πυρκαγιά στην Ανθούσα όπου, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πολλά κτίρια -ανάμεσά τους και οικίες- έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Δραματική ήταν έκκληση κατοίκων στην οδό Κολοτρώνη να σπεύσει η Πυροσβεστική να σώσει τα σπίτια τους.

Στη μάχη της κατάσβεσης βρίσκονται συνολικά 630 αστυνομικοί, 232 οχήματα της Πυροσβεστικής, ελικόπτερα και  πυροσβεστικά αεροσκάφη, ενώ σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση έχουν γίνει περισσότεροι από 600 απεγκλωβισμοί.

Σε νέα  έκτακτη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής τονίστηκε πως αυτή την ώρα υπάρχουν διάσπαρτες εστίες σε όλη την «κόκκινη» περίμετρο (δείτε κάτω τον σχετικό χάρτη), και ενεργά μέτωπα στον Γέρακα, στην Παλλήνη, στην Ανθούσα, στη Διώνη, καθώς και εκατέρωθεν της λεωφόρου Μαραθώνος.

Εμφαση δίνεται στη νοτιοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς, στα όρια με την Αττική Οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων του ΟΑΣΑ και νοτιοανατολικά επίσης, στα όρια με την Αττική Οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων της ΒΙΑΝΕΞ.

Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την προστασία όλου του αστικού ιστού που βρίσκεται εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς . Επιχειρούν 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρα και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και οι ρουμάνοι πυροσβέστες.

«Είμαι όλη τη νύχτα εδώ, προσπαθούμε να μην περάσει η φωτιά στην Ρεματιά. Σε εμάς εδώ δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι. Παίρνουμε νερό από τις παροχές, όλοι οι κάτοικοι συνδράμουμε για την κατάσβεση. Είναι τραγική η κατάσταση», λένε κάτοικοι του Λόφου Παλλήνης.

Διαφορετική η κατάσταση σε άλλο σημείο της Παλλήνης:

«Δεν έχουμε ούτε ένα πυροσβεστικό, είμαστε στο εργοστάσιο της Δωδώνης και έχει μέσα προπάνιο το εργοστάσιο. Ενα χωράφι παίρνει φωτιά και έχει λάδια. Χρειαζόμαστε βοήθεια, από τις 4.00 το πρωί καιγόμαστε. Θέλουμε οπωσδήποτε να έρθει ένα πυροσβεστικό, πρόκειται για ένα εργοστάσιο – βόμβα», δήλωσε στο MEGA, ο Μιχάλης Καστής, κάτοικος Παλλήνης.

«Η κατάσταση στην Παλλήνη είναι τραγική. Το πρόβλημα ξεκίνησε μετά τις 2.30 -3.00 το βράδυ. Τότε άρχισε να κατεβαίνει η φωτιά από την Πεντέλη και να γυρίζει πίσω. Ενώ πήγαινε δυτικά, πήγε προς Γέρακα και Ανθούσα και στην Παλλήνη μπήκε η φωτιά που ήταν στο Ντράφι. Έχει επηρεαστεί και καταστραφεί όλο το κομμάτι βορείως της Μαραθώνος που φτάνει μέχρι Γέρακα και Ανθούσα. Πολλά σημεία σε επίπεδο καταστροφικό», περιέγραψε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παλλήνης, Κώστας Σμέρος.

«Είναι κατοικημένες περιοχές και σπίτια έχουν υποστεί ζημιές. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο κομμάτι μεταξύ Γέρακα και Ανθούσας. Η Νέα Παλλήνη αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Από το πρωί επιχειρούν τα εναέρια μέσα. Δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι αυτή την στιγμή όσο μπορώ να έχω πληροφόρηση. Στη Νέα Παλλήνη το πρόβλημα είναι μεγάλο, το μέτωπο είναι ενεργό και επιχειρούν», κατέληξε.

Στις φλόγες τυλίχθηκε και οινοποιείο της περιοχής επί της Λεωφόρου Μαραθώνος, καθώς και δύο άλλες επιχειρήσεις στην περιοχή της Ανθούσας.

Σε δηλώσεις του στο Μega, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρης Σταθόπουλος, μίλησε για μία δύσκολη μέρα για τους κατοίκους, για τους πυροσβέστες και την ευρύτερη περιοχή.

«Οι ριπές των ανέμων δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης. Στην Παλλήνη μετά το Ντράφι αλλά και στον Γέρακα προσπαθούμε να επιχειρήσουμε. Βλέπουμε και το πώς επιχειρούν τα εναέρια μέσα και για το εάν θα μπορέσουμε να έχουν καλύτερες ρίψεις. Είναι από τις δυσκολότερες φωτιές γιατί έχει μπει στον αστικό ιστό, και ο πυροσβέστης είναι ανάμεσα σε δάσος και σπίτια, και έχει να κάνει παράλληλες δουλειές όπως και απεγκλωβισμούς. Ο αέρας είναι τόσο δυνατός που οι κινήσεις μας δεν μπορούν να είναι «χειρουργικές» και να πέφτει το νερό ακριβώς στην εστία», εξήγησε.

«Είναι μεγάλος ο αριθμός των δυνάμεων έχουν απλωθεί σε όλα τα μέτωπα. Εκτός από τους πυροσβέστες επιχειρούν και 200 εθελοντές και οχήματα εθελοντών αλλά και του Δήμου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην Παλλήνη, αλλά είναι δύσκολο γιατί οι άνεμοι δεν επιτρέπουν την κατάσβεση», συμπλήρωσε.

«Ο συντονισμός -εκτίμησε- είναι επαρκής αυτή τη στιγμή διαφορετικά δεν ξέρω τι θα είχε συμβεί. Είμαι στην Πεντέλη αυτή τη στιγμή και βλέπω ότι επιχειρούν Πυροσβεστική, Αστυνομία και Στρατός. Οι συμπολίτες μας επίσης βοηθούν τους πυροσβέστες μας. Θέλουμε ανθρώπους νέους 30-40 ετών για να βοηθήσουν τους έλληνες πυροσβέστες. Υπάρχει πλήρης συντονισμός για την επιχείρηση κατάσβεσης».

«Μία σπίθα χρειάζεται για να μεταφερθεί η φωτιά. Και ο κόσμος να μάθει ότι οι πυροσβέστες μας συνεχίζουν από το απόγευμα της Τρίτης, δουλεύουν χωρίς σταματημό, έχουν έρθει και 100 άτομα από την επαρχία για να βοηθήσουν» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...