311
Εργασίες για την απομάκρυνση των αρχαιοτήτων στον σταθμό «Βενιζέλου» | SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Σταθμός «Βενιζέλου»: Στο ΣτΕ θα προσφύγει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2020, 11:43
Εργασίες για την απομάκρυνση των αρχαιοτήτων στον σταθμό «Βενιζέλου»
|SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Σταθμός «Βενιζέλου»: Στο ΣτΕ θα προσφύγει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2020, 11:43

Τελειωμό δεν έχει το πολύχρονο σίριαλ για τις αρχαιότητες του σταθμού «Βενιζέλου», στο Μετρό Θεσσαλονίκης, που είναι μία από τις αιτίες για την μεγάλη καθυστέρηση του τόσο σημαντικού αυτού έργου για την πόλη.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόσπασης και επανατοποθέτησης των σπουδαίων αρχαιοτήτων που βρίσκονται στα έγκατα της θεσσαλονικιώτικης γης. Ο σύλλογος στηρίζει την λύση της παραμονής κατά χώραν των ευρημάτων.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΣΕΑ:

«Το θέμα των αρχαιοτήτων, σε τίποτα δεν εμποδίζει το έργο του Μετρό και την ολοκλήρωση των άλλων σταθμών, έτσι που θα μπορούσαν αυτοί κάλλιστα να έχουν ολοκληρωθεί και να λειτουργούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνταν οι απαραίτητες εργασίες στο σκάμμα του σταθμού «Βενιζέλου», σύμφωνα με τον σχεδιασμό της λύσης της κατά χώραν διατήρησης του μνημειακού συνόλου. Χαρακτηριστικό και χιλιοειπωμένο άλλωστε, είναι το παράδειγμα του σταθμού στο Μοναστηράκι, που ολοκληρώθηκε, με εντυπωσιακό μάλιστα αποτέλεσμα και αναβάθμιση της περιοχής, αφού λειτουργούσε πλέον το Μετρό της Αθήνας.

O Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, έχοντας στο πλάι του τον επιστημονικό κόσμο, ειδικούς επιστήμονες και έγκυρους μελετητές του Βυζαντίου, ποικίλους φορείς αλλά και την υποστήριξη μηχανικών του ΑΠΘ περί του εφικτού της λύσης για τη διατήρηση του μοναδικού μνημειακού συνόλου του εκτεταμένου παλίμψηστου και μνημειώδους αρχιτεκτονικού συνόλου έξι αιώνων, από τον 4ο έως τον 9 αι. μ.Χ., που έφερε στο φως η ανασκαφή ανάμεσα στα διαφράγματα του σταθμού «Βενιζέλου», θα συνεχίσει, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση της λύσης της διατήρησης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων στη θέση τους στον σταθμό, με πρώτη κίνηση την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και με κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια για να μην καταστραφεί η Μέση Οδός των Βυζαντινών. Στην περίπτωση που συμβεί αυτό, η χώρα μας θα διασυρθεί σε διεθνές επίπεδο, και φυσικά θα έχει δια παντός απονομιμοποιηθεί κάθε προσπάθεια προστασίας αρχαιοελληνικών ή βυζαντινών μνημείων στην αλλοδαπή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...