666
Ο Χρήστος Σταϊκούρας στο βήμα του 4ου συνεδρίου Thessaloniki Forum | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΙΑΜΙΔΗΣ

Σταϊκούρας: Υλοποιήσαμε 12 δεσμεύσεις μας σε 100 ημέρες!

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2019, 15:35
Ο Χρήστος Σταϊκούρας στο βήμα του 4ου συνεδρίου Thessaloniki Forum
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΙΑΜΙΔΗΣ

Σταϊκούρας: Υλοποιήσαμε 12 δεσμεύσεις μας σε 100 ημέρες!

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2019, 15:35

Για δυναμική επανεκκίνηση της Ελλάδας, από τις 7 Ιουλίου όταν και έγιναν οι εκλογές και νίκησε η ΝΔ, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε ομιλία του στο 4ο Thessaloniki Forum την Πέμπτη, σημειώνοντας ότι «η χώρα θα κινηθεί ακόμα καλύτερα το 2020, σε σχέση με το 2019».

Ο κ. Σταϊκούρας εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Ακόμα καλύτερα θα κινηθεί η χώρα το 2020, σε σχέση με το 2019 παρά τους κινδύνους της αυξημένης μεταβλητότητας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που μπορεί να ειπωθεί “με ασφάλεια”», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η 4η Σύνοδος πραγματοποιείται σε ένα ιδιαίτερα ρευστό παγκόσμιο περιβάλλον, παρατηρώντας ότι η «Ευρώπη διαπνέεται από γενικευμένη αμηχανία».

Παρουσίασε παράλληλα τις προγραμματικές δεσμεύσεις που ήδη υλοποιήθηκαν μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ εξήγησε και τους επόμενους εννέα κεντρικούς στόχους, μεταξύ των οποίων είναι και η αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τον υπουργό Οικονομικών να εκτιμά ότι η διαδικασία «θα ολοκληρωθεί τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες».

Οι εννέα προτεραιότητες είναι οι εξής:

1. Διεύρυνση της παραγωγικής βάσης με αύξηση της ποσότητας του εθνικά παραγόμενου προϊόντος, αλλά και βελτίωση της ποιότητας, της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας. Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας το 2019 θα κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης 2% (το β’ εξάμηνο θα είναι αρκετά υψηλότερη η μεγέθυνση του ΑΕΠ από το 1,5% του α’ εξαμήνου) ενώ το 2020 η ανάπτυξη θα είναι στο 2,8%. Η χώρα θα τρέξει καλύτερα, η κατανάλωση, οι εξαγωγές, οι επενδύσεις θα έχουν θετικό πρόσημο, διευκρίνισε.

2. Επίτευξη των εκάστοτε συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων. Ο υπουργός ανέφερε ότι μεταξύ άλλων για το 2019 ο στόχος επετεύχθη και δημιουργήθηκε δημοσιονομικός χώρος για μειώσεις φόρων, μεταξύ άλλων και χάρη στη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και τη συγκράτηση δαπανών, η δημοσιονομική πειθαρχία σε όλους φορείς γενικής κυβέρνησης, η προώθηση των ΣΔΙΤ, το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών προς την εφορία.

3. Ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος. Οι τράπεζες πρέπει να γίνουν μοχλός ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας, είπε, τονίζοντας ότι είναι ύψιστης σημασίας η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Όπως είπε, τις επόμενες εβδομάδες προχωρά το σχέδιο για την εγγύηση του δημοσίου σε ταυτοποιημένα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών. Επίσης, σημείωσε ότι οι θετικές προοπτικές της χώρας μείωσαν το κόστος δανεισμού και για τις τράπεζες.

4. Νέο σταθερό φορολογικό πλαίσιο με έντονη αναπτυξιακή διάσταση. «Κάνουμε πράξη όσα εξαγγείλαμε. Για πρώτη φορά μειώνονται αντί να αυξάνονται οι φόροι για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Δίνουμε κίνητρα προς όφελος των εργαζόμενων και των επενδυτών», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

5. Ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας. Τόνισε ότι θα αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που λιμνάζουν, θα προσχωρήσει η αποπληρωμή οφειλών δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και η εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), σε συνδυασμό με τη σταδιακή πιστωτική επέκταση μέσω τραπεζικού συστήματος. Είπε ότι η κυβέρνηση θα καταρτίσει σχέδιο εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και σχέδιο παρακολούθησης του ΠΔΕ.

6. Προώθηση αποκρατικοποιήσεων. Αναφέρθηκε στην πώληση του 30% των μετοχών του δημοσίου στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος” και στην επένδυση του Ελληνικού που εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και τόνισε ότι «σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε και σε άλλες ιδιωτικοποιήσεις όταν ωριμάσουν συνθήκες».

7. Υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών για το επιχειρηματικό περιβάλλον, μεταξύ άλλων με μεταρρύθμιση της αγορά εργασίας, αναδιαρθρώσω της αγοράς ενέργειας, ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας. Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε ως ενδογενείς πηγές ανάπτυξης την παιδεία, την έρευνα και την καινοτομία.

8. Εισαγωγή κατάλληλου πλαισίου για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει ένα σύγχρονο ενιαίο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εξαιρουμένων των στρατηγικών κακοπληρωτών.

9. Αποπληρωμή ακριβού μέρους του χρέους προς το ΔΝΤ -πράγμα που θα συμβεί στις επόμενες 2-3 βδομάδες και «αναμένεται να ενισχύεται την αξιοπιστία της χώρας».

«Υλοποιήσαμε 12 προγραμματικές δεσμεύσεις σε 100 ημέρες»

«Στους τέσσερις μήνες διακυβέρνησης καλύψαμε ένα σημαντικό δημοσιονομικό κενό για το 2019 και συμφωνήσαμε με τους θεσμούς για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2020. Υλοποιήσαμε 12 προγραμματικές δεσμεύσεις μέσα σε 100 ημέρες. Η 4η αξιολόγηση ολοκληρώνεται έγκαιρα. Καταγράφεται αισιοδοξία στην κοινωνία, τους εταίρους, τους οίκους αξιολόγησης. Η χώρα βήμα βήμα επιστρέφει στην κανονικότητα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...