529
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Σταϊκούρας: Υφεση κοντά στο 8% με το τραπεζικό σύστημα υπό παρακολούθηση

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2020, 11:18
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Σταϊκούρας: Υφεση κοντά στο 8% με το τραπεζικό σύστημα υπό παρακολούθηση

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2020, 11:18

Με βάση τα νεότερα δεδομένα για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2020 και τις εκτιμήσεις των επόμενων μηνών, η ύφεση προβλέπεται ότι, θα προσεγγίσει το 8% το 2020 και σε αυτό το ποσοστό συγκλίνουν οι περισσότεροι φορείς. Αυτό είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος βέβαια τον Μάρτιο, με το lockdown ήδη σε ισχύ, εκτιμούσε ότι θα έχουμε οριακή ανάπτυξη και έκτοτε αναθεωρούσε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας.

Ο ίδιος τώρα λέει πως το σημαντικό υπό την προϋπόθεση της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, είναι πως αυτή η κάμψη θα είναι παροδική και το 2021 θα είναι μία χρονιά ισχυρής ανάκαμψης.

«Όταν θα έχουμε ακριβέστερα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και τις εξελίξεις στον τουρισμό θα προχωρήσουμε σε επικαιροποιημένες προβλέψεις», σημείωσε σχετικά με την ύφεση, σε συνέντευξή του στη «Realnews».

Αναφερόμενος στον χώρο της εργασίας, υποστηρίζει πως η κυβέρνηση τον στηρίζει έμπρακτα με την επέκταση της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, με την επέκταση της δυνατότητας αναστολής σύμβασης εργασίας και με τη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για συγκεκριμένες επιχειρήσεις, κλάδους και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σε ερώτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 32 δισεκ. ευρώ από την Κομισιόν, ο υπουργός εκτίμησε πως με τα σημερινά δεδομένα, το ποσό αυτό θα είναι σταδιακά διαθέσιμο από το 2021 και μετά.

Αναφορικά με τα ταμειακά αποθέματα και τα εργαλεία για τη στήριξη της οικονομίας μέχρι το 2021 τόνισε, πως γίνεται συνετή και υπεύθυνη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων.

«Τελευταία έχουν προστεθεί σε αυτά 5 δισ. ευρώ από τις δύο εκδόσεις ομολόγων, που έγιναν μέσα στην κρίση και 2 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, μέσω των οποίων αντλούνται μεγαλύτερα ποσά, με κόστος δανεισμού αντίστοιχο αυτού της προ κορονοϊού εποχής. Επιπλέον υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στις εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδας ενώ και η εκτέλεση του προϋπολογισμού κρίνεται ικανοποιητική δεδομένων των συνθηκών», επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών.

Σε ερώτηση για την αύξηση της ανεργίας απάντησε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει και υλοποιεί πολιτικές για την άμβλυνση του προβλήματος.

«Εκτιμώ ότι υπάρχουν οι βάσεις ώστε η κατάσταση να είναι αναστρέψιμη και η ανεργία να επιστρέψει το 2021 σε επίπεδα χαμηλότερα από τα περσινά. Όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, η πρώτη μείωσή τους εφαρμόζεται ήδη από τον Ιούνιο. Ευελπιστούμε πως όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση θα έχουμε τη δυνατότητα να επιστρέψουμε στην ορθή δημοσιονομική πολιτική, προτάσσοντας την περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών», αναφέρει.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για το κατά πόσο οι τράπεζες συμβάλλουν στην ενίσχυση της ρευστότητας ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως έχουν δεσμευτεί ότι η καθαρή πιστωτική επέκταση μέχρι το τέλος του έτους θα ξεπεράσει τα 15 δισ.ευρώ.

«Αυτό θα γίνει μεταξύ άλλων και με την αξιοποίηση των εργαλείων που έχει δημιουργήσει η ελληνική πολιτεία. Προβλήματα συγχρονισμού, συντονισμού και ταχύτητας υπήρξαν. Παρακολουθούμε στενά το τραπεζικό σύστημα έτσι ώστε να εισρεύσουν πόροι στην πραγματική οικονομία το ταχύτερο δυνατό και με όρους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας», επισημαίνει.

Τέλος, ως προς το που θα κατευθυνθούν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης ο υπουργός Οικονομικών ιεράρχησε ως τους πλέουν σημαντικούς τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα και της ελληνικής οικονομίας, τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της επενδυτικής ελκυστικότητας της οικονομίας, την αναμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου για το επιχειρεί, και τη συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...