709
Ο Χρήστος Σταϊκούρας στην πρώτη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή | Menelaos Myrillas / SOOC

Σταϊκούρας: Χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μέσα στην επόμενη χρονιά

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2019, 00:08
Ο Χρήστος Σταϊκούρας στην πρώτη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή
|Menelaos Myrillas / SOOC

Σταϊκούρας: Χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μέσα στην επόμενη χρονιά

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2019, 00:08

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2020. Εξ αντικειμένου περισσότερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος είπε ότι μέσα στην επόμενη χρονιά η Ελλάδα θα μπορέσει να διεκδικήσει με ασφάλεια χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ηταν μια απάντηση του κ. Σταϊκούρα στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τα υψηλά πλεονάσματα με τα οποία έχει δεσμεύσει τη χώρα η προηγούμενη.

«Επιστροφή στην κανονικότητα δεν υπάρχει όσο αυτή η κυβέρνηση όπως και η προηγούμενη αποδέχονται τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που στερούν πόρους από την οικονομία», ήταν μια χαρακτηριστική τοποθέτηση, νωρίτερα, του Μιχάλη Κατρίνη, ειδικού εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχουν καίρια την ευθύνη για τα πλεονάσματα-μαμούθ ήταν πιο γενικόλογοι και αρκούντως βερμπαλιστές. «Είναι ένας προϋπολογισμός που δίνει πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση δεν είναι δέσμια των υποσχέσεών της στο λαό, αλλά δέσμια των υποσχέσεων που έδωσε στον ΣΕΒ και την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα. Είναι κυβέρνηση των λίγων και ισχυρών, του λαϊκισμού, της υποκρισίας και της εξαπάτησης», είπε ο Θάνος Μωραΐτης, ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Απέναντι σε αυτά τα αντιπολιτευτικά πυρά, ο κ. Σταϊκούρας ήταν αναλυτικός και ξεκάθαρος.

«Για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα πρέπει να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Εμείς έχουμε στόχο, μέσα στο 2020, να αναδείξουμε αυτό το θέμα, με τέσσερα βασικά επιχειρήματα: υψηλότεροι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης, χαμηλό κόστος δανεισμού, πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, ήδη έγινε, και αξιοποίηση των ANFAs και των SMPs, των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, για αναπτυξιακούς λόγους. Αυτά τα τέσσερα στοιχεία ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους σημαντικά, ειδικά τον παρονομαστή, άρα μπορούμε να διεκδικήσουμε, με ασφάλεια, χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα», είπε ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σταϊκούρας σχολίασε και την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης, για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ και τους ρυθμούς ανάπτυξης, είναι «αισιόδοξες». «Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει πέσει μέσα στις εκτιμήσεις της», είπε, για να προσθέσει:

«Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικαλείστε τα στοιχεία των θεσμών και των φορέων. Αφού τα επικαλείστε, τα αποδέχεστε. Άρα αποδέχεστε ότι το 2020 θα είναι καλύτερο από το 2019».

Σχολιάζοντας την κριτική ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση φορολογικών εσόδων, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι δεν θα υπάρξει μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση αλλά, με τη μεγέθυνση της οικονομίας, διευρύνεται και αυξάνεται η φορολογική βάση, με αποτέλεσμα να προσδοκούμε περισσότερα έσοδα. Ως προς την εκτίμηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι «η κυβέρνηση βοηθάει λίγες επιχειρήσεις που είναι κερδοφόρες», ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιληφθεί ότι με αυτή την επιχειρηματολογία πυροβολεί τα πόδια του.

«Είναι σαν λέει ότι άφησε λίγες κερδοφόρες επιχειρήσεις. Άρα αποδέχεται ότι έχει υπερφορολογήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», είπε και επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν ότι η μέση φορολογική επιβάρυνση για τα νομικά πρόσωπα ήταν 13.244 ευρώ το 2014, ενώ το 2017 η μέση φορολογική επιβάρυνση για τα νομικά πρόσωπα ήταν 16.457 ευρώ. «Για όσους κόπτονται, από την αξιωματική αντιπολίτευση, για τον μεγάλο πλούτο, την περίοδο 2014-2017, τα νομικά πρόσωπα με κέρδη πάνω από 7,5 εκατομμύρια αυξήθηκαν κατά 41,77% και οι μικρές επιχειρήσεις, με κέρδη μέχρι 1,2 εκατομμύρια ευρώ μειώθηκαν κατά 1.998», επεσήμανε με νόημα ο κ. Σταϊκούρας.

Σκυλακάκης: Τεράστια η βελτίωση στη βιωσιμότητα του χρέους

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος εξήγησε στην Ολομέλεια πως προϋπόθεση για να μειωθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα είναι να αλλάξει η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, όπως την κάνει η Επιτροπή και οι άλλοι Θεσμοί. Όπως είπε, έχουμε μια βελτίωση «κατά 5 με 6 χρόνια» του χρόνου, που το χρέος θα φτάσει στο 100%. «Είναι τεράστια αυτή η βελτίωση και συνέβη μέσα σε ελάχιστους μήνες», παρατήρησε ο υφυπουργός Οικονομικών. «Αυτός είναι ο ένας παράγοντας, που ήδη πετύχαμε βελτίωση, κυρίως λόγω των επιτοκίων, και ο άλλος είναι οι αναπτυξιακοί δείκτες» είπε.

Ο υφ. Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό (ΙΝΤΙΜΕΝEWS)

Τόνισε τέλος, ότι «όταν η ανάλυση βιωσιμότητας βελτιωθεί, τότε θα μπορούμε να πάμε στους Θεσμούς και στους εταίρους, και με πειστικότητα να πετύχουμε μείωση των πλεονασμάτων. Δεν είναι βολονταρισμός η μείωση των πλεονασμάτων. Είναι μια σοβαρή, τεχνική διαπραγμάτευση, και μετά ακολουθεί η πολιτική».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...