617
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη συζήτηση στη Βουλή | Intime

Σταϊκούρας: Το 2021 θα έχουμε ισχυρή ανάπτυξη, ό,τι και αν λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2020, 20:19
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη συζήτηση στη Βουλή
|Intime

Σταϊκούρας: Το 2021 θα έχουμε ισχυρή ανάπτυξη, ό,τι και αν λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2020, 20:19

Θα υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία αλλά όχι δημοσιονομικός εκτροχιασμός, τόνισε την Κυριακή σε παρέμβασή του στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος στο χρέος και στα ελλείμματα, που «πράγματι θα αυξηθούν».

«Καταθέτω τις εκτιμήσεις 42 διεθνών οργανισμών, οίκων αξιολόγησης, τραπεζών, κέντρων μελετών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που με βάση σημερινά δεδομένα, λένε ότι η Ελλάδα θα τρέξει με ύφεση 8,9% το 2020 (εμείς υποστηρίζουμε 10,5%) και με ανάπτυξη 4,1% το 2021. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε ο κ. Σταϊκούρας «θεωρεί ότι η Ελλάδα θα τρέξει το 2021 με +5%, το ΔΝΤ με +5,7%, το “Focus Economics Consensus” με +4,5%, ενώ έχουμε και τις αναλύσεις του ΣΕΤΕ, των τραπεζών, των πάντων».

Σε όσους από την αντιπολίτευση αμφισβητούν τις προβλέψεις της κυβέρνησης, ο κ. Σταϊκούρας αντέταξε ότι «από όλους τους φορείς που υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή το 2021, της τάξης 4-5%, υπάρχει ένας, ο ΟΟΣΑ, που υποστηρίζει ότι θα είναι μόλις 0,9%. Κι εσείς μιλάτε μόνο για αυτή τη μελέτη γιατί επενδύετε στην καταστροφή της χώρας» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

«Επικαλείστε την έκθεση του ΟΟΣΑ κάνοντας το ίδιο λάθος που είχατε κάνει τον Απρίλιο όταν ο οργανισμός έλεγε ότι η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας της Ελλάδας θα είναι 35% και το άλλαξε» είπε ακόμη.

«Ερχονται και επανέρχονται χωρίς να καταθέτουν ποσοτικά στοιχεία και χρησιμοποιούν φρασεολογία ότι το οικονομικό επιτελείο είναι αφελείς επικίνδυνοι», είπε ο υπουργός που κατέθεσε στοιχεία λέγοντας χαρακτηριστικά «μπας και κάποια στιγμή τα πάρετε από τα πρακτικά και τα διαβάσετε».

Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις για τις συνεχείς αλλαγές των προβλέψεων της κυβέρνησης, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «οι αλλαγές στις προβλέψεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο είναι συνεχείς. Μόνο η ελληνική κυβέρνηση έχει αλλάξει εκτιμήσεις από τον Απρίλιο; Δεν έχετε δει τι έχει γίνει με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, της Επιτροπής, της ισπανικής κυβέρνησης; Τον Μάρτιο, όλοι αυτοί υποστήριζαν ότι η Ευρώπη θα έχει ανάπτυξη. Δείτε τον σχετικό πίνακα και πείτε μου μια χώρα που να μην έχει μεταβάλει τις εκτιμήσεις της από τον περασμένο Απρίλιο.

» Εάν δεν σας αρέσουν οι εκτιμήσεις των χωρών, διαβάστε τουλάχιστον την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή, ο επικεφαλής του οποίου ήταν πολύ κοντά σε εσάς. Η έκθεση του Μαΐου υποστήριζε ότι η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη 2%, στη συνέχεια έλεγε ότι, ανάλογα με τα σενάρια, η ύφεση το 2020 θα μπορούσε να είναι από 4% μέχρι 9,5%».

Οι δαπάνες για την υγεία

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στα θέματα υγείας και τον πίνακα του ΟΟΣΑ που επικαλέστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς καταθέσαμε χθες τον επικαιροποιημένο πίνακα, προφανώς δεν είναι η κατάσταση που έλεγε η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά ούτε είμαστε και πρώτοι στις δαπάνες. Αυτά τα στοιχεία θα επικαιροποιηθούν από όλες τις χώρες, ενώ κι εμείς κάναμε δαπάνες από το αποθεματικό. Αυτά θα προστεθούν, και θα ανέβει το ποσό (των ελληνικών δαπανών)», είπε ο υπουργός.

Ζήτησε πάντως να αξιολογηθούν τα σχετικά δεδομένα και με άλλους δείκτες, όπως αυτός των κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, που δείχνει την έκταση της υγειονομικής κρίσης σε κάθε χώρα.

Οπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, από τις 16 χώρες, που σύμφωνα με το γράφημα του ΟΟΣΑ έχουν πραγματοποιήσει υψηλότερες δαπάνες για την Υγεία από την Ελλάδα, οι 13 είχαν μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων. Μάλιστα, οι 10 από αυτές τις 13, είχαν υπερδιπλάσιο αριθμό κρουσμάτων από την Ελλάδα. Οι μοναδικές τρεις με υψηλότερες δαπάνες, παρότι έχουν μικρότερο αριθμό κρουσμάτων είναι η Γερμανία, η Φινλανδία και η Νορβηγία.

Οι πέντε χώρες που εμφανίζουν μικρότερες δαπάνες, παρότι είχαν περισσότερα κρούσματα ανά εκατομμύριο, είναι η Πορτογαλία, η Αυστρία, η Λιθουανία, η Ολλανδία και η Λετονία. «Αρα ναι, να κοιτάμε τα στοιχεία με προσοχή και να ανταλλάσσουμε επιχειρήματα… Η βούληση όλων είναι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε το δημόσιο σύστημα υγείας», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...