606
Ο Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή. Το πρωί κατατέθηκε νομοσχέδιο που προβλέπει προβλέπει την επέκταση του κρατικού προϋπολογισμού κατά τρία δισ. | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σταϊκούρας: Στο 4,2% η αύξηση του ΑΕΠ – διπλάσια τα μέτρα στήριξης

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2021, 14:53
Ο Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή. Το πρωί κατατέθηκε νομοσχέδιο που προβλέπει προβλέπει την επέκταση του κρατικού προϋπολογισμού κατά τρία δισ.
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σταϊκούρας: Στο 4,2% η αύξηση του ΑΕΠ – διπλάσια τα μέτρα στήριξης

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2021, 14:53

Στην εκτίμηση ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί εφέτος με ρυθμό 4,2%, ανακτώντας έτσι τις μισές απώλειες του 2020, προέβη την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι «ως οικονομικό επιτελείο λειτουργούμε όχι μόνο με βασικό σενάριο, αλλά και με δυσμενές σενάριο». Ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο προέβλεπε ανάπτυξη 4,8%, ενώ η ύφεση για το 2020 έφτασε τελικά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στο 8,2%.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η στρατηγική είναι η στήριξη της κοινωνίας όσο είναι εφικτό και είπε πως «υπάρχουν κινήσεις που προσαρμόζονται ανάλογα με τη δυναμική της υγειονομικής κρίσης».

Είναι χαρακτηριστικό ότι νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στη Βουλή νωρίτερα, προβλέπει την επέκταση του κρατικού προϋπολογισμού στο σκέλος των κρατικών δαπανών για μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών του κορονοϊού κατά 3 δισ. ευρώ. Η επέκταση του προϋπολογισμού κρίθηκε απαραίτητη, καθώς στο κείμενο του προϋπολογισμού προβλέπονταν μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών για όλο το 2021, ύψους 7,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό έχει ξεπεραστεί κατά πολύ, με τον υπουργό Οικονομικών να μιλά τις τελευταίες ημέρες για ένα ποσό πάνω από 14 δισ. ευρώ. Συνεπώς, κρίθηκε ότι θα έπρεπε να επεκταθεί ο προϋπολογισμός των μέτρων για να καλυφθούν τα νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης για το 2021.

Σχετικά με την υποβολή των εφετινών φορολογικών δηλώσεων, ο υπουργός είπε (μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά 90,1») ότι «πολύ σύντομα, αν όχι αυτήν την εβδομάδα, την επόμενη, θα υπάρχουν ανακοινώσεις από το οικονομικό επιτελείο σε ό,τι αφορά το πότε ξεκινά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και πότε ολοκληρώνεται, σε πόσες δόσεις θα είναι, αν θα υπάρχει έκπτωση και πόση θα είναι αυτή για εφάπαξ καταβολή, τι θα γίνει με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές».

Ειδικά για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, είπε ότι «λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε για την κατανάλωση αλλά και τον όγκο των ηλεκτρονικών συναλλαγών», με στόχο την ειδική μεταχείριση για συγκεκριμένο κομμάτι της κοινωνίας. Δήλωσε, εξάλλου, ότι μία άλλη εκκρεμότητα των δηλώσεων, η εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για αγρότες και αλιείς παράκτιας αλιείας καλύφθηκε από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή. «Η ενότητα φορολογικές δηλώσεις αντιμετωπίζεται με ολιστικό τρόπο και θα υπάρξουν ανακοινώσεις», μόλις αξιολογηθούν κάποια επικαιροποιημένα στοιχεία που αναμένει το υπουργείο.

Έκανε, επίσης, λόγο για μια σειρά εκκρεμοτήτων που πρέπει να κλείσουν. Ειδικότερα, σε σχέση με τη διατήρηση και το 2021 της μειωμένης προκαταβολής φόρου, ανέφερε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν το καλοκαίρι. «Δεν θα το δούμε τώρα, δεν είναι στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης, θα το δούμε αρχές καλοκαιριού ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα που θα έχουμε τότε», ανέφερε. Και σημείωσε ότι «θέλουμε να το υλοποιήσουμε, όπως το υλοποιήσαμε και πέρυσι αλλά είναι πολύ νωρίς». Πρόσθεσε, δε, ότι «μόλις σήμερα καταθέσαμε συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθούμε να ενισχύουμε την οικονομία, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση θέλει πολύ μεγάλη προσοχή σε ό,τι επιπλέον υλοποιήσουμε».

Ο κ. Σταϊκούρας προσδιόρισε για το τέλος του Απριλίου την έναρξη πληρωμών της «επιστρεπτέας προκαταβολής 7», ενώ για την πορεία των αιτήσεων ανέφερε ότι είναι και θέμα φόρτου εργασίας των λογιστών. Θεώρησε ότι είναι ικανοποιητικός ο αριθμός αιτήσεων έως τώρα, που έχει υπερβεί τις 200.000, αναφέροντας ότι σε μία ημέρα χθες υπήρξαν 40.000 αιτήσεις. «Αρα, με αυτόν τον ρυθμό μπορεί στο τέλος να υπερβαίνουν τις 300.000», πρόσθεσε, με βάση «αυτούς που όντως έχουν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν». Επεσήμανε, ωστόσο, ότι σε προηγούμενους κύκλους πολλοί έκαναν αίτημα «ενώ γνώριζαν ότι δεν είναι δικαιούχοι».

Τέλος, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν δυσκολίες στον «δρόμο» προς την εκταμίευση της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ του Σχεδίου Ανάκαμψης, κάνοντας λόγο για διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας και άλλων κρατών, όπως η Γαλλία, και προσδιορίζοντας την έλευση των χρημάτων περί το τέλος του α’ εξαμήνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News