229
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας | Stelios Misinas / EUROKINISSI / POOL / SOOC

Σταϊκούρας: Στις αγορές η Ελλάδα με την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2020, 13:47
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας
|Stelios Misinas / EUROKINISSI / POOL / SOOC

Σταϊκούρας: Στις αγορές η Ελλάδα με την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2020, 13:47

Στην άντληση κεφαλαίων από τις αγορές, με την επανέκδοση ομολόγου 15 ετών, πρόκειται να προχωρήσει το προσεχές διάστημα η Ελλάδα.

Την έξοδο προανήγγειλε την Τρίτη σε ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι «προσδοκούμε μια καλή απόδοση με χαμηλό επιτόκιο».

«Θέλουμε να καταφέρουμε επιτόκιο χαμηλότερο του 1,875%, που ήταν την προηγούμενη φορά. Η χώρα έχει με επιτυχία, το τελευταίο έτος, δανειστεί συνολικά 14 δισ. ευρώ, με επιτόκιο στο 1/3 που είχε τα προηγούμενα χρόνια», είπε ακόμη ο υπουργός.

Ηδή, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον ΟΔΔΗΧ έχει δοθεί εντολή στις αναδόχους τράπεζες (BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan) για τη διαδικασία επανέκδοσης του ομολόγου του Ιανουαρίου.

Το ποσό που αναμένεται να αντλήσει ο ΟΔΔΗΧ θα κινηθεί κοντά στα 2 δισ. ευρώ και το επιτόκιο αναμένεται να κινηθεί λίγο πάνω από το 1%.

Η έκδοση με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών θα αρχίσει ανάλογα με τις συνθήκες, ίσως και αύριο Τετάρτη.

Τις τελευταίες εβδομάδες τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται στο ιστορικά χαμηλότερο σημείο τους, με το δεκαετές να κινείται σταθερά κάτω και από το 0,8% και κάτω από το 1% το ομόλογο 15 ετών. Αυτό οφείλεται στις αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο των μέτρων της ευρωτράπεζας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού.

Το ελληνικό δημόσιο, από το καλοκαίρι του 2019, έχει αντλήσει 14 δισ. ευρώ μέσω έξι εκδόσεων χρέους, με τελευταία την έκδοση 10ετούς ομολόγου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...