606
| ΙΝΤΙΜΕnews

Σταϊκούρας: Στην Ολομέλεια του ΝΣΚ η αποζημίωση για τον θάνατο του μικρού Μάριου στο Μενίδι

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2021, 12:11
|ΙΝΤΙΜΕnews

Σταϊκούρας: Στην Ολομέλεια του ΝΣΚ η αποζημίωση για τον θάνατο του μικρού Μάριου στο Μενίδι

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2021, 12:11

Στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους παραπέμπει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την υπόθεση της έφεσης του κράτους κατά της αποζημίωσης της οικογένειας του μαθητή Μάριου-Δημητρίου Σουλούκου, από το Μενίδι, που έπεσε νεκρός το 2017 στην αυλή του σχολείου του (6ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών), από αδέσποτη σφαίρα.

Σύμφωνα με την έκθεση νεκροψίας – νεκροτομής, ο θάνατος του παιδιού προήλθε από βολίδα όπλου, που του είχε προκαλέσει ωστική βλάβη στον εγκέφαλο. Ο δράστης του πυροβολισμού δεν βρέθηκε ποτέ.

Στις 25.4.2018 η οικογένεια του Μάριου κατέθεσε αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης, επιρρίπτοντας ευθύνες στο τελευταίο για την εγκληματική παραμέληση επί μακρόν τής περιοχής του Μενιδίου, αν και γνώριζαν πολύ καλά την αυξημένη εγκληματικότητα της περιοχής. Στο δικόγραφο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονταν και έγγραφα των αστυνομικών αρχών σύμφωνα με τα οποία από 1.1.2010 έως και 5.2.2017 έχουν σχηματισθεί 339 δικογραφίες για άσκοπη χρήση όπλων, καθώς και από το 2015 έως το 2017 έχουν σχηματισθεί 671 δικογραφίες για διατάραξη κοινής ησυχίας.

Με την υπ’ αριθμ. Α1465/2020 απόφασή του, το Διοικητικό Πρωτοδικείο επιδίκασε συνολικά χρηματική ικανοποίηση 490.000 ευρώ στην οικογένεια, και συγκεκριμένα 130.000 ευρώ, σε κάθε έναν από τους γονείς, 80.000 στην αδελφή, 50.000 σε κάθε μία από τις δύο γιαγιάδες και έναν παππού.

Το Δημόσιο άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης και στις 15 Ιανουαρίου 2021 η οικογένεια του παιδιού ζήτησε, μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου της, Θεόδωρου Μαντά, να παραιτηθεί το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους από την έφεση και εκείνοι αντιστοίχως από τους τόκους και το 10% του επιδικασθέντος κεφαλαίου.

Ωστόσο, το ΝΣΚ αποφάσισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει κάποια συμφωνία, απόφαση η οποία ελήφθη με οριακή πλειοψηφία 6-5.

Η εισήγηση επί της αιτήσεως ήταν θετική, καθώς η δικηγόρος του ΝΣΚ είχε τονίσει ότι «δεν υφίστανται πραγματολογικά στοιχεία υπέρ του Δημοσίου ικανά να δικαιολογήσουν την κρίση για απόρριψη της αίτησης και συνακόλουθα να θεωρηθεί ότι η τελευταία αυτή λύση είναι συνετή και ενδεικνυόμενη, εφόσον η πιθανότητα ευδοκίμησης της έφεσης του Δημοσίου είναι πολύ μικρή, όπως προκύπτει από τα όλως ενδεικτικώς αναφερόμενα στατιστικά δεδομένα, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παρούσας υποθέσεως».

Στην πρώτη του αντίδραση για την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών, ο δικηγόρος της οικογένειας του 11χρονου Μάριου, Θεόδωρος Μαντάς, δήλωσε:

«Με ανακούφιση και αίσθημα δικαίωσης ενημερωθήκαμε για την ανταπόκριση του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την υπόθεση του Μάριου Σουλούκου. Η ανακοίνωση που κινείται στη σωστή κατεύθυνση ικανοποιεί την οικογένεια του μικρού Μάριου και αποκαθιστά, σε σημαντικό βαθμό, την εμπιστοσύνη μας στο κράτος δικαίου».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης του υπουργού Οικονομικών για τη συζητηθείσα, κατ’ έφεση, στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, υπόθεση της αγωγής των οικείων του μαθητή Μάριου-Δημητρίου Σουλούκου:

«Το ενδιαφέρον του Υπουργού Οικονομικών να περαιωθεί η υπόθεση, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα και την κοινωνική της διάσταση, εκδηλώθηκε από τη στιγμή που ενημερώθηκε για την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης, η οποία επιδίκασε στους οικείους του άτυχου μαθητή συγκεκριμένα χρηματικά ποσά ως χρηματική ικανοποίηση, λόγω ψυχικής οδύνης.

Το αρμόδιο Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, επιληφθέν, κατά τις σχετικές διατάξεις, του ζητήματος της αίτησης εξώδικης συμβιβαστικής επίλυσης της εκκρεμούς δικαστικής διαφοράς και παραίτησης ή μη από την ασκηθείσα στις 22-06-2020 έφεση του Ελληνικού Δημοσίου κατά της πρωτόδικης απόφασης γνωμοδότησε, κατά πλειοψηφία, ότι δεν συντρέχει λόγος παραίτησης από αυτή, για λόγους που αφορούν στην ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων νόμου που διέπουν την υπόθεση. Η γνώμη αυτή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δεσμεύει τον Υπουργό κατά τρόπο που δεν καταλείπει σε αυτόν την δυνατότητα να αποφασίσει διαφορετικά.

Σε μια ύστατη προσπάθεια οριστικής περαίωσης της υπόθεσης και αποφυγής περαιτέρω δικαστικών διενέξεων με την οικογένεια, ο Υπουργός Οικονομικών παραπέμπει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, προκειμένου αυτή να επανεξετασθεί.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών επιδεικνύει τη μέγιστη δυνατή κοινωνική ευαισθησία, σεβόμενη το κράτος δικαίου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...