376
Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την πορεία της οικονομίας | ΣΚΑΪ

Σταϊκούρας: Σε οκτώ δόσεις από τον Ιούλιο ο φόρος εισοδήματος

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2022, 11:40
Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την πορεία της οικονομίας
|ΣΚΑΪ

Σταϊκούρας: Σε οκτώ δόσεις από τον Ιούλιο ο φόρος εισοδήματος

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2022, 11:40

Η Ελλάδα πέτυχε το 2021 πολύ υψηλότερη ανάκαμψη από τις εκτιμήσεις, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ, όπως πρόσθεσε, έκλεισαν λιγότερες επιχειρήσεις και μειώθηκε η ανεργία.

Σε συνέντευξή του το Σάββατο στον Σκάι, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε ακόμη στην αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο, την οποία προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, τους φόρους και το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους.

Ο υπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασε όμως τον προβληματισμό του γιατί η Ελλάδα παραμένει μια από τις χώρες με το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη.

Για την στήριξη των πολιτών, όπως είπε, έχουν δοθεί 43,3 δισ., ποσό που αντιστοιχεί στο 25% του ΑΕΠ, δηλαδή το τέταρτο υψηλότερο πακέτο παγκοσμίως. Πρόσθεσε ότι αυτό είναι πια στο έλλειμμά μας που μετακυλίεται στο χρέος της χώρας, το οποίο είναι το δεύτερο με τρίτο υψηλότερο στην Ευρώπη.

«Η χώρα πάει καλά, αναβαθμίζεται, αλλά δεν έχει φτάσει σε επενδυτική βαθμίδα», υπογράμμισε και επισήμανε πως «ό,τι και να γίνει το 2023 θα έχουμε δημοσιονομικούς στόχους».

«Οι μειώσεις φόρων που έχουμε κάνει θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα», είπε ακόμη ο υπουργός και διευκρίνισε ότι ο φόρος εισοδήματος θα ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Ιούλιο σε οκτώ δόσεις. Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει από το Μάρτιο, σημείωσε.

Για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι θα είναι μειωμένος κατά 50-60 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολική μείωση 3-4% επιπρόσθετα του 22% που ίσχυσε την τελευταία δεκαετία. Σχετικά με τον φόρο ακίνητης περιουσίας, είπε ότι το υπουργείο επιδιώκει να ενσωματώσει τον συμπληρωματικό φόρο μέσα στον φόρο ακίνητης περιουσίας.

Για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι η χώρα τρέχει με ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 7%. Αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες είναι περισσότερες από έσοδα κατά 13 δισ. ευρώ. «Επί του παρόντος είναι κάτι που δε μπορούμε να το υλοποιήσουμε», είπε.

Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, εκτιμάται ότι θα φτάσει περίπου στα 700 ευρώ. Η αύξηση του Μαΐου θα είναι «πολύ πιο γενναία» από αυτήν που έγινε την 1η Ιανουαρίου, είπε ο υπουργός.

Τέλος, από τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών εξαιρούνται οι νοσήσαντες (για 180 ημέρες), όσοι ήταν να εμβολιαστούν κατ’ οίκον, αλλά αυτό καθυστέρησε με ευθυνη του κράτους, όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας και όσοι έκαναν τρίτη δόση στο εξωτερικό. Θα πρέπει επίσης να δηλωθούν όσοι έχουν φύγει από τη ζωή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...