Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου | Intime/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ
Επικαιρότητα

Σταϊκούρας για το 15ετές με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο: Εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα

Το Δημόσιο έχει ήδη αξιοποιήσει τις αγορές χρέους τέσσερις φορές μέσα στη χρονιά, αντλώντας συνολικά 10 δισ. ευρώ με ιστορικά χαμηλά επιτόκια
Protagon Team

Η υψηλή ζήτηση για την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου είναι επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στη διαχείριση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τόνισε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το Δημόσιο με την επανέκδοση άντλησε 2 δισ. ευρώ με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο δανεισμού, κάτω και από το 1,2%!

Σε σχετική δήλωσή του ο υπουργός ανέφερε ότι η χώρα αυξάνει τα ταμειακά διαθέσιμά της σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας.

Προσέθεσε ότι«λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα για τη βήμα-βήμα βελτίωση της ισχύος της πατρίδας μας. Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι οι δυσκολίες είναι πολλές και οι προκλήσεις μεγάλες. Είναι στο χέρι μας να τις υπερβούμε».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε τα εξής: «Η Ελλάδα προχώρησε, σήμερα, σε επανέκδοση 15ετούς ομολόγου, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο δανεισμού. Άντλησε από τις αγορές 2 δισ. ευρώ, με κόστος κάτω από το 1,2%. Όταν, στην έκδοση του Φεβρουαρίου, την πρώτη αντίστοιχης διάρκειας μετά από μία δεκαετία, προ κορoνοϊού, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 1,9%. Υπογραμμίζουμε, επίσης, την υψηλή ζήτηση και την εξαιρετική ποιότητα της σημερινής έκδοσης.

Όλα αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν και επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στη διαχείριση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Συγχαίρω για ακόμη μία φορά τον ΟΔΔΗΧ για τη μεθοδική και αποτελεσματική δουλειά του.

Η κυβέρνηση με το οικονομικό επιτελείο της, αυξάνει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας, λόγω της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης και των γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή μας.

Λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα για τη βήμα- βήμα βελτίωση της ισχύος της πατρίδας μας. Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι οι δυσκολίες είναι πολλές και οι προκλήσεις μεγάλες. Είναι στο χέρι μας να τις υπερβούμε. Και θα τις ξεπεράσουμε, με πίστη στις δυνάμεις μας, με σχέδιο, με ρεαλισμό και σκληρή δουλειά».

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα έχει ήδη αξιοποιήσει τις αγορές χρέους τέσσερις φορές φέτος, αντλώντας συνολικά 10 δισ. ευρώ.

Με την έκδοση των 15ετών ομολόγων, μαζί με την αύξηση του αποθέματος των εντόκων γραμματίων (σε 13 δισ. ευρώ έναντι 10 δισ. ευρώ τον Μάρτιο) και τις εισροές κεφαλαίων της ΕΕ (0,7 δισ. ευρώ από SMP/ ANFA) εκτιμάται ότι καλύπτεται πλήρως το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων ανακούφισης Covid-19 που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέρχονται σήμερα σε περίπου 38 δισ. ευρώ.

Από το συνολικό ποσό, τα 15,7 δισ. ευρώ προέρχονται κυρίως από προηγούμενες εκταμιεύσεις του ESM και αποτελούν το λεγόμενο «σκληρό μαξιλάρι» των αποθεματικών. Η εκταμίευση μέρους αυτών προϋποθέτει την έγκριση των επίσημων πιστωτών της χώρας.