1146
| In Time News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σταϊκούρας: Απόφαση – ορόσημο από το Eurogroup – Μέτρα 6 δισ. για την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2022, 23:04
|In Time News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σταϊκούρας: Απόφαση – ορόσημο από το Eurogroup – Μέτρα 6 δισ. για την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2022, 23:04

«Το Eurogroup, στη σημερινή συνεδρίασή του, έλαβε μια απόφαση-ορόσημο για την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τη Δευτέρα, λίγο μετά την απόφαση του Ευρωομάδας να ενεργοποιήσει μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 6 δισ. ευρώ.

«Με την απόφαση αυτή αναγνωρίζεται ότι σε συνέχεια της εξόδου από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον περασμένο Αύγουστο, έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα και την οικονομία μας – παρά τις πολλαπλές, εξωγενείς κρίσεις – καταγράφεται θετική πορεία και ευοίωνες προοπτικές. Απόφαση με την οποία πιστοποιείται ότι η Ελλάδα, μέσα σε αντίξοες –διεθνώς– συνθήκες, συνεχίζει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε, επίσης, ότι με την απόφαση του Eurogroup επιβραβεύεται η εντατική και συστηματική δουλειά κοινωνίας και πολιτείας, μέσα από την ενεργοποίηση της τελευταίας δόσης των συμπεφωνημένων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για μέτρα συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν τα εξής:

  •  την αποδέσμευση της όγδοης και τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από αγορά ελληνικών ομολόγων (τα γνωστά ANFA/SMP), η οποία εκκρεμούσε από το 1ο εξάμηνο του 2019,
  •  τον μηδενισμό, για το 2ο εξάμηνο του 2022, του επιπρόσθετου περιθωρίου (step-up margin), η ενσωμάτωση του οποίου προβλέπεται στο επιτόκιο δανείων που έχει παραχωρήσει ο EFSF στην Ελλάδα, και
  •  τον μόνιμο μηδενισμό – για πρώτη φορά – του περιθωρίου αυτού, από το 2023 και μετά.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Συνεχίζουμε – και θα συνεχίσουμε – να εργαζόμαστε με σχέδιο, υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της πατρίδας μας, αλλά και πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, ώστε να καταστήσουμε την Ελλάδα ολόπλευρα ακόμα πιο ισχυρή και την οικονομία της πιο δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά δίκαιη».

Για «ιστορική στιγμή» μίλησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο κ. Ντόναχιου τόνισε ότι η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της Μεταπρογραμματικής Εποπτείας, καθώς, όπως είπε, η ελληνική οικονομία και η ελληνική κυβέρνηση πέτυχαν την έξοδο από το πρόγραμμα Ενισχυμένης Εποπτείας.

«Ελπίζουμε να είναι η τελευταία φορά που εγκρίθηκε δήλωση του Eurogroup ειδικά σε σχέση με την Ελλάδα», δήλωσε ο αξιωματούχος, τονίζοντας πως η σημαντική και «ιστορική» αυτή απόφαση, υποστηρίχθηκε από όλους τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης, καθώς πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για να απελευθερωθεί η τελευταία δόση των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Πρόκειται για αποδέσμευση ποσού, ύψους 725 εκατ. ευρώ το 2022 και στο μηδενισμό του περιθωρίου αύξησης επιτοκίου σε ορισμένα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

«H Ελλάδα στέκεται πλέον γερά στα πόδια της και ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας συμμετέχει πλέον στις τυπικές και κοινές διαδικασίες δημοσιονομικού οικονομικού συντονισμού της EE», ανέφερε τέλος ο κ. Ντόναχιου.

Και ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Πιερ Γκραμένια, τόνισε με τη σειρά του ότι η απόφαση είναι «ιστορική», διότι «μετά από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα τα κατάφερε πολύ καλύτερα από ό,τι περιμέναμε».

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι πίσω στο 2018, πολλοί αμφισβητούσαν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εκπληρώσει αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα.

Ο Πιερ Γκραμένια είπε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που ενέκρινε το Eurogroup, ανέρχονται συνολικά σε 6 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε επίσης, ότι ο έλληνας υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε ότι η μείωση του χρέους της Ελλάδας θα είναι ταχύτερη σε όλη την ευρωζώνη. «Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί πλήρως να συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμά της. Ως διευθύνων σύμβουλος του ESM, παραμένω σε στενή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Πιερ Γκραμένια.

Eurogroup: Τι σηματοδοτεί η αποδέσμευση της τελικής δόσης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Η αποδέσμευση της τελικής δόσης των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που συμφωνήθηκε τη Δευτέρα από το Eurogroup, σηματοδοτεί το τέλος των τακτικών συζητήσεων σχετικά με τα μέτρα που υπόκεινται σε πολιτική χρέους από τον Ιούνιο του 2018, τονίζουν στη δήλωσή τους για την Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Το Eurogroup συζήτησε την πρόοδο της Ελλάδας με συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά βήματα που συμφωνήθηκαν μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και των ελληνικών Αρχών που θα ολοκληρωθούν έως το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, με βάση την πρώτη έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας, μετά τη λήξη της Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα τον Αύγουστο του 2022. Οπως συμφωνήθηκε από το Eurogroup στις 16 Ιουνίου 2022, αυτή η πρώτη έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας, χρησιμεύει επίσης ως βάση για τη λήψη απόφασης σχετικά με την αποδέσμευση της τελικής δόσης των μέτρων για το χρέος που υπόκεινται σε πολιτική που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2018.

Το Eurogroup χαιρετίζει τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις πολιτικής που επιτεύχθηκαν μετά τη δημοσίευση της τελικής έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας στις 23 Μαΐου 2022. Ειδικότερα, χαιρετίζει την εκπλήρωση των συγκεκριμένων δεσμεύσεων στον τομέα της είσπραξης φόρων, της κτηματογράφησης και των δασικών χαρτών, της υγειονομικής περίθαλψης, της αφερεγγυότητας και των δημόσιων επιχειρήσεων. Επιπλέον, το Eurogroup τονίζει ότι «οι ελληνικές Αρχές έχουν επιτύχει απτή επιτάχυνση στην εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και εκκρεμών υποχρεώσεων, αν και απαιτείται περαιτέρω εργασία για την εκκαθάριση των κληροδοτημένων αποθεμάτων καθώς και για την εκκαθάριση των κρατικών εγγυήσεων».

Επίσης, το Eurogroup χαιρετίζει την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να ολοκληρώσει τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις της και ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιωθεί η αποδέσμευση μιας τελικής δόσης μέτρων για το χρέος που εξαρτάται από την πολιτική, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών, η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (Euroworking Group) και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αναμένεται να εγκρίνουν τη μεταφορά ισοδύναμων ποσών εισοδήματος SMP-ANFA, τη μείωση στο μηδέν του περιθωρίου αύξησης επιτοκίου για ορισμένα δάνεια του EFSF για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και τη μείωση στο μηδέν του περιθωρίου ενίσχυσης από το 2023 και μετά.

Το Eurogroup υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχιστεί η αποφασιστική αντιμετώπιση των υφιστάμενων μεσοπρόθεσμων κινδύνων και προκλήσεων που εντοπίστηκαν στην πρώτη έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, της μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, της κωδικοποίησης της εργατικής νομοθεσίας, τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, της εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, τις εκκρεμείς υποθέσεις αφερεγγυότητας νοικοκυριών και κρατικές εγγυήσεις, καθώς και της εφαρμογής του Οργανισμού Sale and Lease Back για τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Τέλος, το Eurogroup τόνισε ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας θα συνεχίσει να παρέχει σημαντική ώθηση στην οικονομία, καθώς και ισχυρό καταλύτη για τις προσπάθειες προς την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. «Χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών Αρχών να συνεχίσουν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, και ειδικότερα την προθυμία τους να διασφαλίσουν ταχέως την ομαλή λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, και από αυτή την άποψη, προσβλέπουμε στη δεύτερη έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί την άνοιξη του 2023. Στο εξής, η συνεχής εφαρμογή μιας φιλόδοξης αναπτυξιακής στρατηγικής και συνετών δημοσιονομικών πολιτικών θα συνεχίσουν να αποτελούν τα βασικά συστατικά για τη βιωσιμότητα του χρέους», τονίζουν οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...