269
O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε παλαιότερη φωτογραφία | SOOC

Σταϊκούρας: Αδύνατον να αναπληρωθούν στο ακέραιο τα χαμένα λόγω κορονοϊού εισοδήματα

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2020, 16:43
O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε παλαιότερη φωτογραφία
|SOOC

Σταϊκούρας: Αδύνατον να αναπληρωθούν στο ακέραιο τα χαμένα λόγω κορονοϊού εισοδήματα

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2020, 16:43

Πρακτικά αδύνατον χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, να αναπληρωθούν στο ακέραιο τα εισοδήματα όσων επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού. Διαφορετικά δεν θα μιλούσαμε για ύφεση, παρατήρησε σε δηλώσεις του τη Δευτέρα στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Οσο για το προαναγγελθέν πρόγραμμα φοροελαφρύνσεων, διαβεβαίωσε ότι θα υλοποιηθεί στο σύνολό του, αλλά με κάποια καθυστέρηση, η οποία οφείλεται στην παρένθεση που άνοιξε η πανδημία του κορονοϊού. Ο υπουργός Οικονομικών τοποθέτησε χρονικά την έναρξη της υλοποίησης του προγράμματος από το 2021 και μετά.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σταϊκούρας θέλησε να υπογραμμίσει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η υλοποίησή του ξεκίνησε νωρίτερα από ό,τι είχε εξαγγελθεί, όπως για παράδειγμα οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Αναφερθείς στα μέτρα ανακούφισης πολιτών και επιχειρήσεων, ο υπουργός σημείωσε ότι από το πρόγραμμα της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής ΙΙ» ενισχύθηκαν περισσότερες από 19.000 επιχειρήσεις στα νησιά, με ποσά που συνολικά ξεπέρασαν τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ, όπως έκανε γνωστό, στο πρόγραμμα της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής ΙΙΙ» που θα ακολουθήσει, θα διευρυνθούν τα κριτήρια για τους δικαιούχους, με τον συνολικό προϋπολογισμό να υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

Οσον αφορά εξάλλου το πρόγραμμα «Γέφυρα» για την επιδότηση δανειοληπτών που επλήγησαν από τον κορονοϊό, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι μέσα σε μόλις πέντε ημέρες υπεβλήθησαν 20.366 αιτήσεις, όταν στο αντίστοιχο πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν ωφεληθεί 6.000-7.000 δανειολήπτες.

Αναφορικά, τέλος, με τα αποθεματικά της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «παραλάβαμε 37,5 δισ. ευρώ και αυτή τη στιγμή έχουμε 33,7 δισ. ευρώ, παρά τα τεράστια ποσά που διαθέσαμε για την ενίσχυση όσων επλήγησαν από τον κορονοϊό». Σύμφωνα πάντα με τον κ. Σταϊκούρα, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δανειστήκαμε από τις αγορές περίπου 8 δισ. ευρώ με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...