327
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας σε τελετή στη μνήμη των θυμάτων δύο εβδομάδες μετά την επίθεση | REUTERS/Edgar Su

Στα ύψη η δημοφιλία της Αρντερν μετά την τρομοκρατική επίθεση

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2019, 15:11
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας σε τελετή στη μνήμη των θυμάτων δύο εβδομάδες μετά την επίθεση
|REUTERS/Edgar Su

Στα ύψη η δημοφιλία της Αρντερν μετά την τρομοκρατική επίθεση

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2019, 15:11

Δεν είναι ασυνήθιστο το φαινόμενο να συσπειρώνονται οι πολίτες γύρω από την ηγεσία της χώρας τους έπειτα από μία οδυνηρή στιγμή, όπως είναι μια τρομοκρατική επίθεση.

Αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και στη Νέα Ζηλανδία όπου η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντερν καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής από τότε που ανέλαβε την εξουσία πριν από περίπου δύο χρόνια.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Colmar Brunton για λογαριασμό του δικτύου 1 News δείχνει ότι το 51% των ερωτηθέντων προτιμούν την Αρντερν. Το ποσοστό της δημοτικότητάς της αυξήθηκε κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες από την τελευταία δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου. Το ποσοστό αποδοχής του αντιπάλου της πρωθυπουργού, του αρχηγού του Εθνικού Κόμματος Σάιμον Μπρίτζες, μειώθηκε κατά μια ποσοστιαία μονάδα, μόλις στο 5%.

Πρόκειται για την πρώτη πολιτική δημοσκόπηση που διενεργείται από τότε που ένας ένοπλος σκότωσε 50 μουσουλμάνους πιστούς μέσα σε δύο τεμένη του Κράιστσερτς στις 15 Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά τα κόμματα, οι Εργατικοί της Αρντερν αύξησαν το ποσοστό τους κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο 48% ενώ το ποσοστό του Εθνικού Κόμματος μειώθηκε στο 40%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2017.

«Το μόνο που ξέρω ότι κάνω τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορώ», δήλωσε η Αρντερν στο 1News, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.

Από το 2017 που ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση συμμαχίας της Αρντερν έχει αντιμετωπίσει ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των οποίων και την μειωμένη επιχειρηματική εμπιστοσύνη, την επιβράδυνση της οικονομίας και τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων.

Ωστόσο η 38χρονη πρωθυπουργός διαχειρίστηκε με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο την κρίση με την πολύνεκρη επίθεση. Εσπευσε να χαρακτηρίσει τις επιθέσεις τρομοκρατικές και ξεκίνησε αγώνα για να καθησυχάσει τη χώρα, η οποία τις τελευταίες δύο δεκαετίες είχε μείνει ανέπαφη από τη βία.

Η φωτογραφία της Αρντερν να φοράει ισλαμική μαντίλα και να παρηγορεί τις οικογένειες των θυμάτων έγινε βάιραλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκέντρωσε θετικά σχόλια από τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο αλλά και από ηγέτες άλλων χωρών. Επιπλέον πέρασε με επιτυχία μέσα σε έναν μήνα από τις επιθέσεις τροποποίηση στη νομοθεσία για τα όπλα, που απαγορεύει τα ημιαυτόματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...