469
Ουκρανοί στρατιώτες περιπολούν περιοχή στα περίχωρα του Σεβεροντονέτσκ. Οι τελευταίοι εξ αυτών αποχώρησαν από την πόλη την Παρασκευή, σύμφωνα με το Κίεβο | REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Στα χέρια των Ρώσων το Σεβεροντονέτσκ

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2022, 19:17
Ουκρανοί στρατιώτες περιπολούν περιοχή στα περίχωρα του Σεβεροντονέτσκ. Οι τελευταίοι εξ αυτών αποχώρησαν από την πόλη την Παρασκευή, σύμφωνα με το Κίεβο
|REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Στα χέρια των Ρώσων το Σεβεροντονέτσκ

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2022, 19:17

Η πόλη Σεβεροντονέτσκ στο Ντονμπάς, θέατρο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εδώ και πολλές εβδομάδες, ελέγχεται πλήρως από τον ρωσικό στρατό, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δημάρχου της πόλης Ολεξάντρ Στριούκ.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πόλη, η οποία αριθμούσε 100.000 κατοίκους πριν από την ρωσική εισβολή, ήδη από την Παρασκευή (περισσότερα εδώ), προκειμένου να οργανώσει καλύτερα την άμυνα της γειτονικής πόλης Λισιτσάνσκ.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι κάτοικοι που είχαν καταφύγει στο εργοστάσιο Αζότ για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς έχουν αρχίσει να βγαίνουν από τα υπόγεια, στα οποία ορισμένοι πέρασαν έως και τρεις μήνες. Εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών επιβεβαίωσε ότι οι κάτοικοι που είχαν καταφύγει στο εργοστάσιο απομακρύνονται, χωρίς να διευκρινίσει προς ποια κατεύθυνση.

Νωρίτερα οι ουκρανικές Αρχές είχαν καταγγείλει τον βομβαρδισμό του εργοστασίου, στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο δεκάδες άμαχοι.

Με την κατάληψη του Σεβεροντονέτσκ, οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον σχεδόν πλήρως την περιοχή του Λουγκάνσκ έπειτα από σφοδρές, πολυήμερες μάχες. Πλέον αναμένεται να εστιάσουν προς το γειτονικό Λισιτσάνσκ.

Ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας

Η Ρωσία εξαπέλυσε επιθέσεις με πυραύλους σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, μερικές από τις οποίες από το έδαφος της Λευκορωσίας, κατήγγειλε νωρίτερα το Σάββατο το Κίεβο.

Επιθέσεις καταγράφηκαν στις περιοχές Χμελνίτσκι, Λβιβ, Μικολάγεφ, Ζιτομίρ και Τσερνίχιβ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Με πυρά πυροβολικού χτυπήθηκε παράλληλα η περιφέρεια του Ντνιπροπετρόφσκ και, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σέρχιι Σουχόμλιν, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε εκεί.

Στην περιοχή Χμελνίτσκι, η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε δύο πυραύλους, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η ίδια. Τα συντρίμμια τους δεν προκάλεσαν ζημιές, πρόσθεσε. Ωστόσο η περιφέρεια Μικολάγεφ, στη νότια Ουκρανία, ανέφερε ότι δέχθηκε σφοδρή επίθεση. «Η έκταση της ζημιάς και των πιθανών απωλειών βρίσκονται ακόμη υπό αποτίμηση», δήλωσε εκπρόσωπος των τοπικών Αρχών.

Παράλληλα το γενικό επιτελείο των ουκρανικών δυνάμεων σημείωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων που είχαν στόχο σημαντικό δρόμο ανεφοδιασμού για την πόλη Λισιτσάνσκ.

Κοντά στην Μπαχμούτ, οι Ουκρανοί πολεμιστές σταμάτησαν τις επιθέσεις πεζικού ανάμεσα στις Βολοντιμιρίφκα και Προκρόφσκε, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο. Σημαντική οδική αρτηρία ανεφοδιασμού από την Μπαχμούτ στην Λισιτσάνσκ διέρχεται από αυτές τις δύο πόλεις.

Οι δυνάμεις της Μόσχας στοχοθετούν την πόλη με το πυροβολικό τους και από αέρος καθώς αποτελεί τον επόμενο στρατηγικό στόχο των προσπαθειών της Ρωσίας να καταλάβει το Ντονμπάς. Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν επίσης να αποκλείσουν την πόλη από το νότο, σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Νωρίτερα ο ρωσικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι έχει αποκλείσει την Λισιτσάνσκ από τον νότο.

Νοτιότερα, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να ξαναθέσουν υπό τον έλεγχό τους περιοχές της Χερσώνας που είχαν καταλάβει προηγουμένως και απώλεσαν. Η Ρωσία κατέλαβε την περιοχή αυτή στις αρχές της εισβολής της στην Ουκρανία, αλλά κάποια τμήματά της έχουν έκτοτε ανακαταληφθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις, κατέληξε το ουκρανικό γενικό επιτελείο στην ενημέρωσή του για την κατάσταση στο πεδίο των μαχών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...