453
Ο Βίκτορ Μεντβεντσούκ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στην Αγία Πετρούπολη, το 2019 | Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Πώς έπεσε στα χέρια των Ουκρανών ο στενότερος σύμμαχος του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2022, 12:29
Ο Βίκτορ Μεντβεντσούκ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στην Αγία Πετρούπολη, το 2019
|Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Πώς έπεσε στα χέρια των Ουκρανών ο στενότερος σύμμαχος του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2022, 12:29

Σε μια «επικίνδυνη επιχείρηση-αστραπή» των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων συνελήφθη ο «στενότερος σύμμαχος του Πούτιν στην Ουκρανία», Βίκτορ Μεντβεντσούκ, φιλορώσος ολιγάρχης και αρχηγός αντιπολιτευτικού κόμματος.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανήρτησε φωτογραφία του ουκρανού πολιτικού, ο οποίος φέρει χειροπέδες και φορά στολή του ουκρανικού στρατού.

Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η ουκρανική κυβέρνηση ανέφερε ότι ο Μεντβεντσούκ, ηγέτης του κόμματος «Αντιπολιτευόμενη Πλατφόρμα – Για τη Ζωή», είχε διαφύγει από κατ’ οίκον περιορισμό, αφότου βρέθηκε αντιμέτωπος με την κατηγορία της προδοσίας.

Ο Μεντβεντσούκ αρνείται ότι έχει κάνει οτιδήποτε μεμπτό, όμως είναι γνωστές οι στενές σχέσεις του με τον ρώσο πρόεδρο, ο οποίος έχει βαφτίσει την κόρη του.

Μάλιστα, ο ουκρανός πρόεδρος πρότεινε την ανταλλαγή του επιχειρηματία και εξέχοντος φιλορώσου πολιτικού Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ο οποίος συνελήφθη χθες σε επιχείρηση των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, με αιχμαλώτους πολέμου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Βίκτορ Μεντβεντσούκ με στρατιωτική στολή και χειροπέδες – Press service of State Security Service of Ukraine/Handout via REUTERS

Στο διάγγελμά του, ο πρόεδρος χαρακτήρισε «σημαντικό οι δυνάμεις ασφαλείας μας και οι ένοπλες δυνάμεις μας να εξετάσουν το ενδεχόμενο» να ανταλλάξουν με αιχμαλώτους τον άλλοτε δικηγόρο, ως πρότινος μέλος της ουκρανικής Βουλής και ηγετικό στέλεχος κόμματος της φιλορωσικής αντιπολίτευσης, που πλέον κατηγορείται για προδοσία από τις ουκρανικές αρχές, με συνέπεια να του αφαιρεθούν όλα τα πολιτικά αξιώματα.

Ο 67χρονος μεγιστάνας ήταν παλιότερα διαπραγματευτής στις συνομιλίες κυβέρνησης και αυτονομιστών στο Ντονμπάς, αλλά προωθούσε τα συμφέροντα της Ρωσίας αντί της πατρίδας του. Κατηγορήθηκε από το Κίεβο ότι πουλούσε στρατιωτικά μυστικά στη Ρωσία και ότι μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, επωφελούνταν από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της με τις ευλογίες του Κρεμλίνου.

Οπως γράφει ο Guardian, στο σπίτι του βρέθηκε ρέπλικα σε πραγματικό μέγεθος ενός πολυτελούς σιδηροδρομικού βαγονιού Pullman, διακοσμημένου με χρυσό.

Το γιοτ του «Royal Romance», μήκους 93 μέτρων, κατασχέθηκε στη Ριέκα της Κροατίας, τον Φεβρουάριο.

Τον Ιανουάριο, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις εναντίον του Μεντβεντσούκ και άλλων ρωσόφιλων ουκρανών πολιτικών, κατηγορώντας τους ότι σχεδιάζουν να ανατρέψουν τον Ζελένσκι και να σχηματίσουν μία κυβέρνηση που θα συνεργαστεί με τους Ρώσους.

Τον Μάρτιο, ο Ζελένσκι έθεσε εκτός νόμου το κόμμα του ολιγάρχη και διάφορα άλλα μικρότερα, που συνδέονταν με τη Μόσχα. Ο Πούτιν είχε υποσχεθεί αντίποινα για τη δίωξη του Μεντβεντσούκ.

Ο Ιβάν Μπακάνοφ, επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών (SBU), ευχαρίστησε τους πράκτορες και τους στρατιωτικούς που εντόπισαν και συνέλαβαν τον ουκρανό ολιγάρχη.

«Μπορείς να κρυφτείς από τη Δικαιοσύνη. Μπορείς ακόμα και να φορέσεις την ουκρανική στρατιωτική στολή για να κρυφτείς. Αλλά δεν θα σε βοηθήσει να ξεφύγεις από την τιμωρία σου», ανέφερε σε tweet η υπηρεσία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε να σχολιάσει τη σύλληψη και τις φωτογραφίες του φίλου του Πούτιν, λέγοντας ότι πρώτα πρέπει «να βεβαιωθούν ότι η είδηση είναι αληθινή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...