345
Το ούζο Πλωμαρίου είναι ένα από τα 33 ελληνικά προϊόντα που προστατεύονται από την ΕΕ |

«Στα χαρακώματα» ΕΕ και Αυστραλία για φέτα, ούζο και άλλα 31 ελληνικά προϊόντα

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2019, 12:49
Το ούζο Πλωμαρίου είναι ένα από τα 33 ελληνικά προϊόντα που προστατεύονται από την ΕΕ
|

«Στα χαρακώματα» ΕΕ και Αυστραλία για φέτα, ούζο και άλλα 31 ελληνικά προϊόντα

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2019, 12:49

Τριάντα τρία ελληνικά προϊόντα συμπεριλαμβάνονται στα ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, για τα οποία έχει ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ενωση και Αυστραλία.

Πρόκειται για έναν κατάλογο με εκατοντάδες προϊόντα από τις χώρες της ΕΕ, που είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Στην Αυστραλία, κυκλοφορούν τυριά με την ονομασία φέτα, παρμεζάνα, χαλούμι, γκρουγιέρ, γκοργκοντζόλα κλπ από εγχώριους παραγωγούς, όπως και πολλά ακόμα τρόφιμα και ποτά που διαθέτουν ΠΟΠ στην Ευρώπη.

Ο αυστραλός υπουργός Εμπορίου, Σάιμον Μπέρμινχαμ, έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με όλα τα τρόφιμα και ποτά, για τα οποία απαγορεύεται να χρησιμοποιούν την ίδια ονομασία αυστραλοί παραγωγοί.

Ο αυστραλός υπουργός Εμπορίου, Σάιμον Μπέρμινχαμ – EPA

Οπως γράφει η Guardian, η απαγόρευση απασχολεί  ιδιαίτερα τους τυροκόμους της Αυστραλίας, που σύντομα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν αυτά τα ονόματα.

Πάντως, το προσούτο, για το οποίο φοβόντουσαν οι Αυστραλοί ότι θα συμπεριλαμβάνεται στη λίστα, «τη γλύτωσε», καθώς η ΕΕ κατονόμασε συγκεκριμένα μόνο το προσούτο της Πάρμα, της Τοσκάνης και του Σαν Ντανιέλε.

Ο υπουργός προεξόφλησε μεν την ήττα της Αυστραλίας αλλά δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει σε ένα δύσκολο παζάρι: «Δεν μας αρέσει η ιδέα των γεωγραφικών ενδείξεων αλλά αυτό είναι ένας μη διαπραγματεύσιμος όρος από πλευράς ΕΕ», είπε.

«Θα δώσουμε σκληρή μάχη για τα αυστραλιανά συμφέροντα και αυτό που τελικά θα προσπαθούμε είναι να καταφέρουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τις αυστραλιανές επιχειρήσεις και τους παραγωγούς προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε μία αγορά με δυνητικά 500 εκατομμύρια καταναλωτών».

Η εμπορική συμφωνία, τόνισε ο ίδιος, θα υπογραφεί μόνο αν συμφέρει τελικά τους αυστραλούς παραγωγούς.

Τα κρασιά και τα αποστάγματα από το σταφύλι, δεν περιλαμβάνονται στη λίστα, καθώς ήταν αντικείμενο διαπραγματεύσεων παλαιότερης συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Πάντως, η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί καθώς η Αυστραλία δεν θέλει να χάσει την τεράστια αγορά της Ευρώπης. Η ΕΕ είναι ήδη ο δεύτερος σε οικονομικά μεγέθη εμπορικός εταίρος της χώρας και η τρίτη αγορά για αυστραλιανές εξαγωγές, με το συνολικό ποσό που διακινείται ανάμεσά τους, να υπολογίζεται στα 109 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...