451
Αφίσα του Αρτέμη Σώρρα. Ακόμα και τώρα υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές του | SOOC

Στα «μαλακά» ο Σώρρας: Ενοχος για απάτη, αλλά όχι για εγκληματική οργάνωση

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2019, 12:12
Αφίσα του Αρτέμη Σώρρα. Ακόμα και τώρα υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές του
|SOOC

Στα «μαλακά» ο Σώρρας: Ενοχος για απάτη, αλλά όχι για εγκληματική οργάνωση

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2019, 12:12

Ηταν και αυτός ένα υποπροϊόν της κρίσης. Ο Αρτέμης Σώρρας είχε φτιάξει κόμμα, το έλεγε «Ελλήνων Συνέλευσις», είχε πείσει πολλούς ότι είναι διαχειριστής ενός μυθικού κεφαλαίου 600 δισ. δολαρίων, με το οποίο μπορούσε να αποπληρώσει δυο και τρεις φορές το δημόσιο χρέος και περίμενε να το κάνει όταν θα ερχόταν η ώρα του. Πολλοί έσπευσαν να τον ακολουθήσουν αρνούμενοι να πληρώσουν την εφορία, ζημιώνοντας το κράτος.

Φυσικά όλα ήταν μια απάτη, ασχέτως αν η ελληνική Δικαιοσύνη όχι μόνο άργησε κάπως να το πάρει είδηση, αλλά είχε τροφοδοτήσει και αυτή εμμέσως τον μύθο. Τελικά το 2017 η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αναίρεσε απόφαση του Πλημμελειοδικείου Αθηνών που είχε δεχθεί ότι ο Σώρρας είναι διαχειριστής ενός ποσού $600 δισ., όπως ο ίδιος ισχυριζόταν, εξαπατώντας χιλιάδες πολίτες (εδώ).

Τώρα ο Σώρρας δικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Αντιμετωπίζει βαριές ποινές, όμως η εισαγγελέας έκρινε ότι ο υπόδικος αποπειράθηκε να εξαπατήσει το ελληνικό Δημόσιο, μόνος του, χωρίς τη συνδρομή κάποιας εγκληματικής οργάνωσης και δίχως να προκύψει ότι προχώρησε σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Με αυτό το σκεπτικό η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του ιδρυτή της Ελλήνων Συνέλευσις μόνο για το αδίκημα της απόπειρας απάτης σε βάρος του Δημοσίου, ενώ εισηγήθηκε την απαλλαγή των υπολοίπων 22 κατηγορουμένων από όλες τις κατηγορίες.

Οπως υποστήριξε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας, ο Σώρρας κατέθεσε στην Τράπεζα της Ελλάδος αίτηση δανειοδότησης της χώρας ύψους 600  δισ. δολαρίων, με επιτόκιο 0,5% και αποπληρωμή τα 100 έτη, εφόσον υπήρχε εγγύηση με ομόλογα ελληνικού Δημοσίου. «Εγινε έρευνα από τις δημόσιες υπηρεσίες και προέκυψε ότι πρόκειται περί απατης. Μάλιστα, με έγγραφό του, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι τα χρεωστικά ομόλογα είναι προϊόν απατης και συνιστούσε σε παραλήπτες να μην απαντούν σε τέτοιου είδους αλληλογραφία» επεσήμανε στην αγόρευσή της και κατέληξε: «Εγινε πολυεπίπεδος έλεγχος. Υπήρχε δυσπιστία στην πρόταση από το υπουργείο Οικονομικων. Ο Σωρρας παρουσίαζε ότι διέθετε τον πλούτο των 11 πλουσιότερων ανθρώπων παγκοσμίως».

Παράλληλα, πάντως, η εισαγγελέας πρότεινε την πλήρη απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων από την πράξη της εγκληματικής οργάνωσης, με το σκεπτικό ότι δεν προέκυψε η δράση της, αλλά «μία πολιτική κίνηση, μέσω της οποίας έγινε προσπάθεια να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι». Αντίστοιχα, για το αδίκημα της νομιμοποπίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα επίσης ζήτησε την αθώωση και των 23 κατηγορουμένων, αναφέροντας πως «δεν προέκυψε ότι ο υπό διερεύνηση τραπεζικός λογαριασμός χρησιμοποιήθηκε για την τέλεση κακουργήματος».

Οπως είπε η εισαγγελική λειτουργός δεν προέκυψε οικονομική ζημία, στοιχείο απαραίτητο για την ύπαρξη απάτης.

Αναφορικά με το σκέλος της κατηγορίας, το οποίο έχει να κάνει με τα εξώδικα που χιλιάδες οφειλέτες κατέθεσαν σε δημόσιες υπηρεσίες, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε το δημόσιο να εξοφληθεί από τα χρήματα που διαχειριζόταν ο Αρτ. Σώρρας, η εισαγγελέας επεσήμανε ότι «οι οφειλές ήταν ήδη ληξιπρόθεσμες κατά την κατάθεση των εξωδίκων.

Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των δικηγόρων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...