901
Πολάκης και Φίλης στη Βουλή. Ο πρώτος επιτέθηκε στον δεύτερο | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ: Επίθεση Πολάκη σε Φίλη για τη διαφωνία του με τον Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2022, 10:15
Πολάκης και Φίλης στη Βουλή. Ο πρώτος επιτέθηκε στον δεύτερο
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ: Επίθεση Πολάκη σε Φίλη για τη διαφωνία του με τον Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2022, 10:15

Δεν πέρασαν παρά λίγα 24ωρα από την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να εκλέγονται ο αρχηγός και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ από τη «βάση» και στην Κουμουνδούρου βγήκαν τα μαχαίρια, μαρτυρώντας τον βαθύ διχασμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμα και ως προς αυτή την ίδια την αρχιτεκτονική του.

Ο Νίκος Φίλης, βουλευτής της Α’ Αθηνών και πρώην υπουργός, βγήκε πρώτος και σε συνέντευξή του την Παρασκευή στην ΕΡΑ διαφώνησε με τον πρόεδρο, καταγγέλλοντας, εμμέσως πλην σαφώς, μια απόπειρα μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα και περιγράφοντας τις εσωκομματικές εκλογές με όρους star system, που είναι έξω από το πλαίσιο αξιών της Αριστεράς. Ο κ. Φίλης εξήγησε ότι σε εκλογές όπου ψηφίζουν δεκάδες χιλιάδες μέλη θα ψηφιστούν διασημότητες και όχι αυτοί που πρέπει.

Λίγη ώρα αργότερα, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Παύλος Πολάκης, βουλευτής Χανίων, πρώην αν. υπουργός Υγείας και θεωρούμενος ως απολύτως πιστός στον κ. Τσίπρα, βγήκε και επιτέθηκε στον κ. Φίλη. «Το πρόβλημα σου Νίκο Φίλη δεν είναι αν τα μέλη του κόμματος “ψηφίσουν αγνώστους”, αλλά ποιους από τους “γνωστούς του star system” δεν θα ψηφίσουν… Γιατί θα μπούν όλοι στο πραγματικό τους μπόι» έγραψε —πού αλλού;— στο Facebook ο κ. Πολάκης, σε μια ανάρτηση με πολλά κεφαλαία και παρατονισμούς που για λόγους αισθητικής δεν μεταφέρουμε εδώ.

Προφανώς η αντιπαράθεση των δύο έχει και προσωπικά στοιχεία. Ο κ. Φίλης είναι από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που στο Πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης, οπότε ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε το σχέδιό του, έθεσε θέμα Πολάκη, ο οποίος περιγράφεται ως επιζήμιος για το κόμμα.

Όμως σε κάθε περίπτωση αντικατοπτρίζει τη μεγάλη μάχη που έχει ήδη ξεσπάσει στον ΣΥΡΙΖΑ, στη σκιά και της δημοσκοπικής υποαπόδοσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και του ίδιου του κ. Τσίπρα. Η τελευταία έρευνα, αυτή της Metron Analysis, έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ένα 19,6% στην πρόθεση ψήφου (με το Κίνημα Αλλαγής του Νίκου Ανδρουλάκη να κάνει άλμα στο 15%), ενώ ο κ. Τσίπρας είδε τον εαυτό του να παίρνει ένα γλίσχρο 16% στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης, 11 κορυφαία στελέχη διαφώνησαν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ· η φράση «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» ακούστηκε από κάποιους. «Αν ήθελα να διώξω κάποιους από δίπλα μου θα το είχα κάνει» ήταν η απάντηση, με μια δόση απειλής κιόλας, του κ. Τσίπρα στη συνέντευξη που παραχώρησε μια μέρα μετά στο Kontra Channel.

Και όπως περιγράφει στην ανάλυσή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο» ο Δημήτρης Ν. Μανιάτης, «οι 11 της μειοψηφίας του Πολιτικού Συμβουλίου, κυρίως της ευρείας τάσης της Ομπρέλας, δεν είναι “Αριστερό Ρεύμα” εποχής 2012. Ούτε ο πρόεδρος πάει για νέα κυβερνητική εξουσία με λυμένα τα χέρια προς το παρόν. Και οι προτάσεις για τις αλλαγές θα πάνε σε ένα σώμα συνεδρίου που με βεβαιότητα η “μειοψηφία” θα επιχειρήσει να καταγράψει τη δική της πλατφόρμα. Ακόμη κι αν δεν κινούνται σε μια ενιαία γραμμή, η ομάδα των διαφωνούντων —από τον Νίκο Βούτση και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Νίκο Φίλη, τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Δημήτρη Βίτσα έως την Τασία Χριστοδουλοπούλου, τον Θοδωρή Δρίτσα, τον Πάνο Λάμπρου, την Εφη Καλαμαρά και τους νεότερους, τη Ράνια Σβίγγου και τον γραμματέα της Νεολαίας, Κωνσταντίνο Βλαχάκη— μπορεί να οδηγήσει καθ’ οδόν προς το Συνέδριο ένα εσωτερικό μέτωπο απέναντι στον προεδρικό σχεδιασμό».

Τρεις αναγνώσεις για το σχέδιο Τσίπρα

Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πολλές αναγνώσεις για την πρόταση Τσίπρα. Κάποιοι τη θεωρούν επιβεβλημένη, για να ανατρέψει αυτό που πρόσφατα περιέγραψε στο πολυσυζητημένο άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο γκουρού της πολιτικής επικοινωνίας, Γιάννης Λούλης, που έκρινε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κατάπιε τον Τσίπρα». Με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να αλλάξει το κόμμα του, κόβοντας τον ομφάλιο λώρο με το κομμάτι εκείνο της ριζοσπαστικής Αριστεράς που τον «κρατάει πίσω» —«ο ΣΥΡΙΖΑ απειλείται αν μείνει κλεισμένος σε μία γυάλα» ήταν η χαρακτηριστική φράση του προέδρου.

Αλλοι, οι πιο κομματικοί, επιμένουν ότι απλώς είναι άστοχη αυτή η προτεινόμενη διαδικασία και δεν ταιριάζει στον ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως στην παρούσα φάση. Ο Δημήτρης Βίτσας, βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών και πρώην υπουργός, έγραψε σε άρθρο του στα «Νέα»:

«…Ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση  περί της εκλογής του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής όχι από το Συνέδριο, αλλά από το σύνολο των μελών. Και έστω, όσον αφορά τον πρόεδρο, υπάρχουν αριστερά κόμματα που τον εκλέγουν τα μέλη, άλλα από το Συνέδριο ή ακόμα και η ΚΕ. Το μείζον εδώ είναι οι καταστατικές αρμοδιότητες και ο τρόπος άσκησής τους. Οσον αφορά όμως την Κεντρική Επιτροπή, η πρόταση θεωρώ πως αποπροσανατολίζει την προσυνεδριακή και συνεδριακή συζήτηση και θα αποδειχθεί ανεπιτυχής. Ηδη, αντί να συζητάμε ιδέες και σχέδια επί της πολιτικής, συζητάμε ιδέες για τον τρόπο εκλογής των οργάνων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πάνος Σκουρλέτης, βουλευτής Επικρατείας και πρώην γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είπε στο Open:

«Είμαι φανατικά υπέρ των συλλογικών διαδικασιών και θεωρώ ότι η συμμετοχή κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι πιστεύουν σε ένα πλαίσιο αρχών και θέσεων, πρέπει να είναι μια υπόθεση συνειδητή, να μην εξαντλείται απλά και μόνο σε μια διαδικασία εκλογής κάποιων οργάνων, αλλά να είναι μια καθημερινή υπόθεση. Αυτού του τύπου το κόμμα υπερασπιζόμουν και υπερασπίζομαι».

Και κάποιοι άλλοι, πιο καχύποπτοι, πιστεύουν ότι ο κ. Τσίπρας πρότεινε την εκλογή από τη «βάση» —δηλαδή τη δικιά του επανεκλογή από τη βάση—, για να «προλάβει». Για να αναβαπτιστεί ως αρχηγός από μια εσωκομματική κάλπη, και να μην μπορεί κάποιος να τον αμφισβητήσει αν, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει ξανά -και ξανά- στις προσεχείς (διπλές) εκλογές.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...