564
Ο Τιμ Κουκ (αριστερά) ξεναγεί τον Ντόλαντ Τραμπ στο εργοστάσιο κατασκευής του Mac Pro, με τον αμερικανό πρόεδρο να φαίνεται εντυπωσιασμένος | REUTERS

Στα 63.000 ευρώ ο νέος υπολογιστής της Apple!

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2019, 21:38
Ο Τιμ Κουκ (αριστερά) ξεναγεί τον Ντόλαντ Τραμπ στο εργοστάσιο κατασκευής του Mac Pro, με τον αμερικανό πρόεδρο να φαίνεται εντυπωσιασμένος
|REUTERS

Στα 63.000 ευρώ ο νέος υπολογιστής της Apple!

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2019, 21:38

Τι θα κάνατε αν σας έδιναν πάνω από 60.000 ευρώ;

Θα μπορούσατε να αγοράσετε ένα σπίτι ή ίσως να πηγαίνατε τις εξωτικές πολυτελείς διακοπές που πάντα θέλατε.

Αν είστε των αυτοκινήτων, τότε θα μπορούσατε να οδηγήσετε επιτέλους ένα Τέσλα ή μία Πόρσε.

Δεν θα μπορούσατε, όμως, να αγοράσετε τον καινούριο υπολογιστή της Apple.

Η τελευταία δημιουργία του τεχνολογικού γίγαντα από τη Σίλικον Βάλεϊ κυκλοφόρησε την Τετάρτη και όσοι πιθανοί αγοραστές θέλουν να πάρουν ολόκληρο το πακέτο θα πρέπει να πληρώσουν 63.897 ευρώ.

Η αρχική τιμή του υπολογιστή, που είναι ο πιο δυνατός στα χρονικά της Apple, είναι πιο…προσιτή στα 6.500 χιλιάδες ευρώ, αλλά εκτοξεύεται όταν συμπεριλαμβάνονται επιπρόσθετα εξαρτήματα. Για παράδειγμα, ο πιο δυνατός διαθέσιμος επεξεργαστής κοστίζει σχεδόν 7.500 ευρώ, ενώ η RΑΜ των 1,5 terabytes προσθέτει άλλα 26.000 ευρώ στον λογαριασμό.

Ο «τρίφτης», όπως τον αποκαλούν λόγω του σχήματος, των λαβών και των τρυπών που έχει ο πύργος του, ήταν μια από τις τελευταίες συσκευές της Apple που κατασκευάστηκαν από τον bρετανό επικεφαλής σχεδιαστή της εταιρείας, σερ Τζόνι Αϊβ, πριν από την αποχώρησή του.

«Η εμμονή μας με την πρακτικότητα και την λειτουργικότητα χαρακτηρίζει το design του Mac Pro», τόνισε ο Αϊβ.

Ο «τρίφτης»

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τιμ Κουκ, όταν είπε πως η νέα συσκευή είναι «απίστευτη» και επιδοκίμασε τον «υπέροχο σχεδιασμό» και την «απίστευτη απόδοση» της, σε ένα συνέδριο προγραμματιστών τον περασμένο Ιούνιο.

Πάντως, παρά τα άκρως κολακευτικά σχόλια των υψηλόβαθμων της Apple, δεν έλειψαν στο twitter τα κοροϊδευτικά σχόλια για τις τιμές των πρόσθετων εξαρτημάτων.

Οι τέσσερις τροχοί που χρειάζονται για να μετακινηθεί ο υπολογιστής κοστίζουν πάνω από 100 ευρώ ο καθένας.

Η 6K, 32 ιντσών οθόνη είναι διαθέσιμη στην «φιλική» τιμή των 6.500 ευρώ και μπορεί να καθαριστεί μόνο με ένα ειδικό πανί, το οποίο έρχεται με τις δικές του οδηγίες χρήσης.

Προσφέρεται επίσης μια βάση για την οθόνη, της οποίας η τιμή -λίγο παραπάνω από τα 1.000 ευρώ-  έκανε το κοινό στα αποκαλυπτήρια της να βγάλει κυριολεκτικά μια πνιχτή κραυγή όταν την άκουσε.

Το καινούριο «παιχνίδι» της Apple κατασκευάστηκε στο Τέξας και όχι στην Κίνα, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Η απόφαση πάρθηκε έπειτα από μία φοροαπαλλαγή δια χειρός της κυβέρνησης Τραμπ, αλλά οι Times του Λονδίνου υπολογίζουν πως η αλλαγή της τοποθεσίας ανέβασε το τελικό κόστος για τους καταναλωτές.

«Το καινούριο Mac Pro δεν είναι για τους απλούς ανθρώπους που θέλουν έναν υπολογιστή για να «σερφάρουν» και να κοιτάνε το μέιλ τους», τονίζει η κατασκευάστρια εταιρεία.

Αντίθετα, προορίζεται για επαγγελματίες στον χώρο του βίντεο και της φωτογραφίας, που χρειάζονται τεράστια επεξεργαστική ισχύ.

Η περίφημη βάση των 1.000 ευρώ

Ο νέος σταθερός υπολογιστής της Apple είναι η πρώτη σημαντική αναβάθμιση στο Mac Pro από το 2013 και θεωρείται μέρος της προσπάθειας της εταιρείας να κερδίσει πίσω τους δημιουργικούς σχεδιαστές, που τα τελευταία χρόνια προτιμούν άλλους, πιο «δυνατούς» υπολογιστές.

Το προηγούμενο μοντέλο στην σειρά, που είχε πάρει το παρατσούκλι «κάδος σκουπιδιών» λόγω του σχήματος και της εμφάνισης του και δεν άρεσε στους σχεδιαστές και στους γραφίστες.

Υπήρχαν πολλές δυσκολίες στην αναβάθμιση του, κάνοντας ακόμη και την Apple να ομολογήσει πως δεν ήταν κατάλληλο για επαγγελματική χρήση.

Πάντως, ακόμη και αν το νέο Mac Pro καταφέρει να εντυπωσιάσει τους επαγγελματίες στον δημιουργικό χώρο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι το κόστος του θα το κάνει αυτόματα προϊόν χαμηλής παραγωγής.

Οι πωλήσεις desktop υπολογιστών έχουν γενικότερα μειωθεί δραματικά και πλέον δεν αποτελούν ούτε το 1/4 των συνολικών πωλήσεων υπολογιστών της εταιρείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...